Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Pervez Musharraf on kuollut

AFP / LEHTIKUVA / AAMIR QURESHI
Pervez Musharraf huhtikuussa 2013.

Pakistanin entinen sotilashallitsija Pervez Musharraf on kuollut 79-vuotiaana pitkän sairauden jälkeen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Musharraf kuoli sunnuntaiaamuna Dubaissa, jonne hän lähti sairaalahoitoon vuonna 2016. Hänen kuolemansa on vahvistanut uutistoimisto AFP:lle nimettömänä asiaa kommentoinut turvallisuusviranomainen.

Musharraf nousi valtaan syrjäytettyään pääministeri Nawaz Sharifin verettömässä vallankaappauksessa vuonna 1999. Pakistanin presidenttinä hän toimi vuosina 2001-2008.

Musharraf oli myös Yhdysvaltain pääasiallinen alueellinen liittolainen, kun Yhdysvallat hyökkäsi Pakistanin naapurimaahan Afganistaniin.

KAUTENSA aikana nähdystä talouskasvusta ja omasta kepeästä charmistaan huolimatta Musharraf ajautui lopulta epäsuosioon, ja hänen katsottiin muun muassa ylittäneen presidenttikautensa aikana perustuslailliset valtaoikeutensa.

Pian tehtävänsä vuonna 2008 jätettyään Musharraf lähti maanpakoon. Hän palasi kuitenkin sittemmin Pakistaniin, jossa häntä epäiltiin muun muassa maanpetoksesta ja sotkeutumisesta oppositiojohtaja Benazir Bhutton salamurhaan vuonna 2007.

Pakistaniin palattuaan hän oli pitkään kotiarestissa, mutta lähti Arabiemiraatteihin hakemaan sairaalahoitoa sen jälkeen, kun korkein oikeus kumosi hänen matkustuskieltonsa ulkomaille.

Dubaissa ollessaan hänet tuomittiin poissaolevana kuolemaan maanpetoksesta. Hän sai tuomion päätöksestään julistaa hätätila ja kumota väliaikaisesti perustuslaki vuonna 2007.

VUODEN 2020 tammikuussa pakistanilainen tuomioistuin kuitenkin kumosi kuolemantuomion. Tuomioistuimen mukaan Musharrafin tuominnut erikoistuomioistuin ei ollut perustuslain mukainen.

Musharraf oli myös pyrkinyt takaisin valtaan vuonna 2013, mutta hänen ei tuolloin annettu osallistua vaaleihin. Voiton vei lopulta Nawas Sharif, jonka hän oli itse aiemmin syrjäyttänyt.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE