Huvudnyheter

Peter Saramo: Efter åtta år utomlands började jag rösta socialdemokratiskt

Peter Saramo.

Samhället i den form som jag lärt känna det håller på att nedmonteras, säger Peter Saramo som representerade Helsingfors svenska arbetarförening vid Finlands svenska socialdemokraters (FSD) kongress i Borgå i början av november.

Henrik Helenius

Arbetarbladet

 

Han menar att folkets förväntningar inte respekteras. En bidragande orsak är den nuvarande regeringspolitiken.

– Det som nedmonteras är förtroendet, kommunikationen samt det sociala skyddsnätet, poängterar Saramo.

Detta var också en av orsakerna till varför han för två år sedan beslöt ansluta sig till Finlands socialdemokratiska parti. Sedan dess tillhör han Helsingfors svenska arbetarförening där han numera är sekreterare.

 

– Jag är alltså en relativt ny medlem. Efter åtta år utomlands började jag rösta socialdemokratiskt. Jag insåg nämligen att den nordiska välfärdsmodellen är värd att bevaras och utvecklas, framhåller han.

 

– Sedan Finland blev medlem av EU har EU varit mitt huvudjobb, säger Saramo som till utbildningen är jurist.

 

Från sin politiska utveckling minns Saramo hur han i bussen på väg till Borgå där han satt ting läste Alf-Erik Helsings och Anna Bondestams historik över Finlands svenska arbetarförbund Som en stubbe i en stubbåker.

– Den boken gjorde ett stort intryck på mig. Först ska man studera och sedan ska man lära sig praktiskt, anser han.

 

I den politiska bakgrunden finns också Saramos släktrötter.

– Min mormors föräldrar var engagerade inom den wrightska arbetarrörelsen. Under inbördeskriget 1918 deltog min morfar och hans bröder i olika sportklubbar och drogs åt olika håll: en del blev vita skyddskårister och andra rödgardister. Men de kunde ändå umgås med varandra efter 1918 fast det gjordes en massa mytbildningar gällande kriget, berättar Saramo.

 

“Smått tråkig men saklig rörelse”

Under sina två år som partimedlem har han upplevt socialdemokratin som en ”smått tråkig men saklig rörelse som bygger på samråd och sakkunskap” som han uttrycker det.

Måndagen den 19 november med början kl.17.00 i Folkets hus i Helsingfors firar Helsingfors svenska arbetarförening sitt 120-årsjubileum med ett seminarium om K-A Fagerholm.

– Personligen minns jag K-A Fagerholm som pensionär, som nästan president och som en symbol för nordismen. Jag hoppas på ett livligt deltagande i seminariet och alla är välkomna, säger Saramo.

 

I sitt jobb reser Saramo ofta till Bryssel, men mycket lite i Svenskfinland. Därför var det en upplevelse för honom att som ombud delta i Finlands svenska socialdemokraters kongress i Borgå.

Bland deltagarna fanns många olika finlandssvenska dialekter representerade. Saramo tyckte att Borgådialekten nog gick bra att förstå, medan Korsnäsdialekten var lite krävande.

– Man ska lyssna på folk och om man inte förstår ska man lyssna lite bättre.

 

Han säger sig vara ganska imponerad av hela FSD-kongressen.

 

– Åtminstone fanns det ingen risk att man somnar för det fördes en mycket bra debatt. Man diskuterade stort och smått men allting är konkret, både principiella och nära frågor, lyder Saramos sammanfattning.

 

“Behövs klara regler för vapenexport”

I en motion inlämnad av Helsingfors svenska arbetarförening som också godkändes av FSD-kongressen sägs bland annat att ”Alla Finlands internationella militära samarbetsavtal ska föreläggas riksdagen eller dess utrikesutskott i en sådan form att riksdagen har en möjlighet att yttra sig innan avtalen blir bindande”.

 

Peter Saramo understryker att det ska finnas klara regler för frågor gällande militärt samarbete och vapenexport.

 

– Reglerna ska säga när nämnda frågor ska underställas riksdagen.

Saramo gillade partiordförande Antti Rinnes tal vid FSD-kongressen.

– När det gällde klimatförändringarna var Rinne mycket konkret. Ambitionen är att göra Finland kolneutralt. Dessutom krävde Rinne klara beslut för att gratis mellanstadieutbildning ska garanteras åt alla, säger Peter Saramo.

 

Peter Saramo talar på FSD:s kongress i Borgå i början av november. Foto: Johan Kvarnström

 

 

 

 

Henrik Helenius

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE