Politiikka
8.2.2019 16:54 ・ Päivitetty: 8.2.2019 16:54
Petteri Orpo vastaa kritiikkiin: ”Kun ei voi naisekonomiksi muuttua”
Demokraatti kertoi eilen, että valtioneuvosto on nimittänyt arvovaltaisen talouspolitiikan arviointineuvoston uuden kokoonpanon tasa-arvokiintiön vastaisesti.
Tulevassa arviointineuvostossa on vain yksi nainen, kun tasa-arvolain mukaan heitä pitäisi olla kaksi eli 40 prosenttia.
Talouspolitiikan arviointineuvosto arvioi muun muassa hallituksen talouspolitikkaa.
Tasa-arvovaltuutetun kiintiösäännöstä koskevassa ohjeessa todetaan, että toimielimen asettamista valmistelevan viranomaisen tehtävänä on huolehtia siitä, että kiintiösäännöstä noudatetaan. Kiintiösäännöstä voidaan poiketa vain erityisestä syystä. Nyt siis näin on toimittu.
”Tämä olisi ollut myös Orpolle näytön paikka.”
Valtiovarainministeriö oli pyytänyt korkeakoulujen taloustieteellisiltä yksiköiltä yhteisen ehdotuksen arviointineuvoston puheenjohtajaksi ja kolmeksi jäseneksi sekä Suomen Akatemialta ehdotuksen muita yhteiskuntatieteitä edustavaksi jäseneksi. Vain yhtä naista esitettiin, esitys tuli Suomen Akatemiasta.
Valintaprosessia käsitellään valtioneuvoston muistiossa. Sen mukaan halukkuutta arviointineuvoston jäseneksi tiedusteltiin kaikilta suomalaisilta taloustieteen naispuolisilta professoreilta (virassa 1), tutkimusprofessoreilta (virassa 2) ja tutkimusjohtajilta (virassa 1) sekä joukolta naispuolisia professoreita Ruotsista (2), Norjasta (1) ja Tanskasta (1).
Pohjoismaisten naisprofessoreiden osalta keskityttiin erityisesti niihin, jotka ovat olleet vastaavien arviointineuvostojen jäseniä ja tehtävän luonne olisi tätä kautta tuttu.
”Kaikki kysytyt naispuoliset professorit, tutkimusprofessorit ja tutkimusjohtajat kieltäytyivät”, muistiossa lukee lyhyesti ja ytimekkäästi.
Eduskunnan naisverkoston puheenjohtajaa, kansanedustaja Tytti Tuppuraista (sd.) ei vakuuta valtioneuvoston toiminta.
– Tämä kuvastaa sitä, että edelleen kun on kysymys yhteiskunnan kaikkein arvostetuimmista asiantuntijatehtävistä ja johtopaikoista, naiset eivät kelpaa, heitä ei tulla ajatelleeksi tai heidän etenemisen edistämiseksi ei tehdä tarpeeksi töitä, hän toteaa.
Tuppuraisen mukaan hallituksen nimityspäätös on kylmä suihku tasa-arvolle.
Asia kuulu valtioneuvostossa valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) kontolle.
– Tämä olisi ollut myös Orpolle näytön paikka sen suhteen, haluaako kokoomus tukea naisosaamista. Tämä ei noudata tasa-arvolain henkeä. Tämä olisi pitänyt panna pöydälle ja huolehtia, että saadaan koottua tasa-arvolain mukainen arviontineuvosto. On valitettavaa, että Orpo ei tätä tehnyt, Tuppurainen sanoi Demokraatille eilen.
”Oikeasti haettiin.”
Petteri Orpo sanoi tänään eduskunnassa Demokraatille antaneensa ohjeen, että talouspolitiikan arviointineuvoston kokoonpanon pitää olla tasa-arvoinen.
– Heitä (naisjäseniä arviointineuvostoon) oikeasti haettiin, Orpo vakuuttaa.
– Siinä vaiheessa, kun meillä oli esitys, oli jo tiedossa, että ei ole löytynyt edes pohjoismaisella haulla.
– Olin antanut valmisteluohjeen, että pitää löytää. He olivat tehneet töitä ja lopputulema oli se, että ei löytynyt. Siinä vaiheessa minut vakuutti se, että kaikki oli tehty ,mikä oli voitavissa. Sitten ei auttanut muu kuin pistää asia eteenpäin, Orpo sanoo.
– Tämä on se, mitä minulle on kerrottu, miten nämä ovat menneet ja minulla on tapana uskoa sitä, mitä minulle sanotaan, hän toteaa.
Mistä sitten kertoo se, että kokoonpanoon ei valittu kuin yksi nainen.
– Se on tiedossa, että meillä on vähän naispuolisia ekonomisteja, oli myöskin kieltäytymisiä, Orpo sanoo.
Hän pohtii myös, että hyvillä ekonomisteilla on paljon töitä ja arviointineuvostossa toimiminen on aikaavievää.
Tytti Tuppurainen tviittasi, että valtioneuvoston päätös on häpeä.
Ette tunne häpeää?
– Kaikki on tehty. Kun ei voi naisekonomiksi muuttua, Petteri Orpo vastaa.
Taloustieteellisiltä yksiköiltä ja oikeuskanslerilta kysyttiin kantaa.
Asian esitellyt valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja, osastopäällikkö Mikko Spolander sanoo, että korkeakoulujen taloustieteelliset yksiköt ja Suomen Akatemia esittävät arviointineuvoston jäseniä ja asettavat myös ne kriteerit, joita talouspolitiikan arviointineuvostoon vaaditaan.
– He katsovat että pitäisi olla akateemisessa virassa oleva professoritasoinen henkilö.
Spolanderin mukaan valtiovarainministeriöstä pyydettiin selvitystä siitä, mitä on tehty sen eteen, että tasa-arvolain kiintiösäännös tulisi täytetyksi.
– He kertoivat, mitä ovat tehneet. Katsoimme, että he ovat yrittäneet tehdä sen, mitä tehtävissä on.
Spolanderin mukaan valtiovarainministeriö kysyi myös oikeuskanslerin kantaa asiaan.
– Sekin oli sen mukainen, että ponnistelut, joita korkeakoulujen taloustieteelliset yksiköt ovat tehneet, ovat riittävät ja valitettavasti kiintiösäännöstö ei täyty, Spolander sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.