Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Petteri Orpolta ehdotus – asiantuntija sanoo suoraan: ”Törmää varmasti perustuslakiin. Pahemmin kuin koriste-esinelaki. Unohtakaa.”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että että hallituksen pitäisi valmistella myös kotimainen rokotepassi mahdollisimman nopeasti.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Rokotuspassi olisi puolueesta merkittävä työkalu Suomen turvallisessa avaamisessa.

–  Se olisi sellainen työväline, jolla saataisiin ravintoloita auki ja tapahtumatuottajille töitä ja meidän seniorimme, jotka ovat saaneet jo rokotteen, voisivat käydä museossa ja teatterissa, sanoi puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo Säätytalolla.

Julkisoikeuden dosentti Matti Muukkonen Itä-Suomen yliopistosta tyrmää Orpon tuumailut pystyyn.

”Voin suoraan sanoa, että Orpon ehdotus törmää varmasti perustuslakiin. Pahemmin kuin koriste-esinelaki. Unohtakaa”, Muukkonen kirjoittaa Twitterissä.

Kokoomuksen kansanedustaja, pormestariehdokas Juhana Vartiainen yrittää kysyä Muukkoselta kuitenkin.

”Entä lupa konserttilipun yhtenä sisältönä? Lippu konserttiin tai muuhun esitykseen ei ole kulkulupa. Voisiko siihen sisällyttää lipun hinnan lisäksi edellytyksenä rokotustodistuksen.”

Muukkonen kuittaa senkin.

”No ei voi tuollaisia virityksiä tehdä. Varmasti kaatuisi perustuslakivaliokunnassa. Kyse on siitä, että de facto kotimaassa palvelujen käyttäminen sidottaisiin rokottautumisvelvollisuuteen, vaikka pakkorokotuksista ei ole päätetty.”

Vartiainen yrittää vielä.

”Siis jos nykylain puitteissa konsertin järjestäjä edellyttäisi ovella rokotustodistusta (jonka kai saa jo nyt jossain muodossa rokotettaessa)? Miten tämä riitautuisi tällä hetkellä?”

Muukkonen vastaa.

”Veikkaisin, että syrjintäväitteenä. Mutta tuossahan ehdotettiin julkisen vallan johdolla tällaisen luomista?”

Hallitus pohtii mahdollisuutta edistää rokotuspassin käyttämistä matkailussa, kerrotaan hallituslähteestä STT:lle. Rokotuspassia ei kuitenkaan harkita kotimaan palveluiden, kuten kampaamoiden, ravintoloiden ja kirjastojen, käytön ehtona.

Torstaina pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi asiaa toimittajille Säätytalolla, jossa eduskuntapuolueet olivat koolla käsittelemässä hallituksen suunnitelmaa koronarajoitusten asteittaiseksi purkamiseksi.

–  Lähtökohta pitää olla se, että suomalaisilla on oikeus käydä kirjastossa ja kampaamossa, kun nämä paikat ovat auki, riippumatta siitä, ovatko he saaneet rokotteen vai eivät.

Marin kirjoittaa lisäksi Twitterissä, että hallitus haluaa avata yhteiskuntaa kesää kohti kaikille, myös heille jotka saavat rokotteen vasta myöhemmin.

”Matkailuun rokotetodistus on tärkeä väline. Tätä tuemme ja edistämme. Tapahtumien osalta asiaa voidaan selvittää.”

”Olisi hyvä kuulla kokoomuksen näkemys käytännön toteutuksesta. Tämä ihan ilman sarvia ja hampaita. Mielelläni käyn vuoropuhelua ja kuulen tarkemmin näkemyksiänne asiasta.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Politiikka
14.4.2021
Paavo Lipponen lataa kokoomuksesta Demokraatille: ”Kuin joukko peräkammarin poikia, peesaa perussuomalaisia, ajaa halpaa populismia”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE