Politiikka

”Pienituloiset maksavat varhaiskasvatusmaksun alen” – Omakotiasujien liitto hurjistui: ”Onko oikeudenmukaista?”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Hallitus aikoo paikata varhaiskasvatusmaksujen alentamista korottamalla  kiinteistöveroprosenttia. Omakotiliitto ei hyväksy kaavailuja.

– Kuntien tulojen paikkaus jälleen veroprosentin alarajaa korottamalla ei ole hyväksyttävää.

Liitto huomauttaa, että pelkästään tällä hallituskaudella (vuodet 2016-2018) kiinteistövero on kasvamassa liki 20 prosentilla vaikka hallitusohjelmaan on kirjattu, että ”kiinteistöverojen ala- ja ylärajoja korotetaan maltillisesti.”

Omakotiliitto laskee, että korotusten vaikutuksesta veron tuotto kasvaisi hallituskaudella 100 miljoonaa euroa.

– Kuitenkin nyt, hallituskauden puolivälissä, kiinteistöveron tuoton korotukset ovat nousemassa jo 175 miljoonaan euroon. Eikä esimerkiksi vuonna 2019 kunnilta maakuntahallinnoille siirtyvien sote-menojen vaikutuksesta kuntien tulorahoitukseen ja siten kiinteistöverotukseen ole edes tietoa.

Jokaisella on kuitenkin oikeus asuntoon eikä kansalaisi voida pakottaa myymään kotejaan.

Liitto kritisoi, että kiinteistöverotus ei huomioi kotitalouden käytettävissä olevia tuloja toisin kuin tuloverotus ja siten se lisää tarvetta asumis- ja toimeentulotuille.

– Erityisen huonoon asemaan kiinteistöveron korotus asettaa ikääntyvät ja yksinelävät. Onko oikeudenmukaista, että varhaiskasvatusmaksun alennus lankeaa myös pienituloisten maksettavaksi kiinteistöverotuksen lisäkorotuksena?

Kotitaloudet eivät myöskään ole Omakotiliiton mukaan voineet varautua kiinteistöverotuksen rajuun kasvuun.

– Kiinteistöverotus tuotti vuonna 2000 yli 0,5 miljardia euroa ja tänä vuonna jo yli 1,8 miljardia euroa!  Jokaisella on kuitenkin oikeus asuntoon eikä kansalaisia voida pakottaa myymään kotejaan.

Omakotitalossa yksinelävän käytettävistä olevista tuloista asumismenot ovat jo nyt noin 40 prosenttia, liitto muistuttaa.

– Erityisesti kiinteistöverotuksen ja sähkön siirtomaksujen jatkuvat korotukset lisäävät kotitalouksien asumismenoja, ja siten johtavat sosiaaliturvaetuuksien tarvitsevien henkilöiden määrän sekä tuen määrän tarpeen kasvuun. Kela maksoi asumistukia vuonna 2016 peräti 1,92 miljardia euroa, ja erilaisten asumistukien piirissä oli viime vuoden lopussa 860 000 ihmistä.

Omakotiliitto vaatiikin, että jos kiinteistöverotusta muutetaan, siinä otetaan huomioon kotitalouden käytettävissä olevat tulot.

– Samanlainen progressio kuin ansiotuloverotuksessa tekisi kiinteistöverosta oikeudenmukaisemman ja hyväksyttävämmän. Ja miksi kiinteistöveroa ei voitaisi periä tuloverotuksen yhteydessä, näin vältyttäisiin yllättäviltä kertamaksuilta syksyllä, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen korostaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat