Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Pietarsaaren politrukki ottaa suuren luokan riskin – hallitusvalinnan hinta ensi kertaa puntarissa

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Demokraatin politiikan toimittaja.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoi tulevaisuuden suunnitelmistaan lehdistötilaisuudessa Helsingissä 18. tammikuuta.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on päättänyt astua ulos turvallisesta Vaasan vaalipiiristä tavoittelemaan paikkaa EU-parlamentissa koko Suomen laajuisen äänestäjäjoukon luottamuksella. EU-ehdokkuus on Henrikssonille suuren luokan poliittinen riski.

Simo Alastalo

Demokraatti

Eipä silti, poliittinen riski olisi myös jättää vaalit väliin. EU-vaaleissa mitataan ensi kertaa RKP:n mielipiteitä jakaneiden poliittisten valintojen hinta. Pietarsaaren politrukki johtaa puoluettaan hallituksessa, jonne RKP:n ei hänen omien sanojensa mukaan pitänyt olla menossa.

– Jos tarkennan, sanon, että RKP ei lähde hallitukseen, joka tekee perussuomalaista politiikkaa, Henriksson sanoi STT:lle viime maaliskuussa pari kuukautta ennen kuin hän ryhtyi tekemään kaikkensa päästäkseen samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa.

TORSTAINA, kun Henriksson kertoi EU-ehdokkuudestaan, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) julkisti toisaalla oman, erittäin perussuomalaisen kehitysyhteistyön leikkauslistansa.

Kun 500 miljoonan euron leikkauksia, joihin sisältyy muun muassa kokonaisten maaohjelmien lakkauttaminen, lukee rinnakkain RKP:n äänestäjien asenteista kertovien vaalitutkimusten kanssa, tekee mieli sekä itkeä että nauraa. Puolueen äänestäjät elävät tutkimusten mukaan eri planeetalla kuin perussuomalaisten kanssa hallitusyhteistyötä tekevä puolue-eliitti.

RKP:n äänestäjät, ne joiden luottamusta Henriksson kesäkuussa tarvitsee, ovat arvoliberaaleja, maahanmuuttomyönteisiä ja arvostavat vihreitä ja vasemmistoliittoa puolueina korkeammalle kuin muut porvaripuolueet. Åbo Akademin tutkimuksessa RKP:n kannattajista 35 prosenttia ajatteli Sanna Marinin hallituksen tehneen viime kaudella erittäin hyvää työtä. Jos määrä kuulostaa pieneltä, on hyvä muistaa, että samoin vastanneiden osuus oli SDP:n äänestäjien keskuudessa 41 prosenttia.

SAMALLA, kun Tavio lahtasi pressissään Suomen pitkän linjan kehityspolitiikkaa, Henriksson tähdensi Scandic Simonkentän kabinettiin kokoontuneelle medialle ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion merkitystä.

Lisää aiheesta

En pidä suurena yllätyksenä, että RKP vajosi viimeisimmässä eduskuntapuolueiden kannatusmittauksessa ensimmäistä kertaa yli 10 vuoteen KD:n taakse alle neljän prosentin (3,8%) lukemiin.

Henriksson totesi lähtevänsä ehdolle, koska ei muuten saisi nukutuksi. Tämä on helppo uskoa. Edellisissä EU-vaaleissa RKP:n ääniosuus oli 6,3 prosenttia, sitä edellisissä 6,7 prosenttia. Laskeva trendin jatkuminen kesäkuussakin on näistä lähdökohdista todennäköistä. On jopa mahdollista, että puolue menettää ainoan paikkansa.

Henriksson kertoi, että on valmis luopumaan puheenjohtajuudesta mikäli hänet valitaan mepiksi. Muussa tapauksessa motivaatiota RKP:n johdossa taapertamiseen riittää.

Puheenjohtajavaalia hän ei kuitenkaan toivonut vielä RKP:n kesäkuun puoluekokoukseen, vaan syksylle, mahdolliseen ylimääräiseen puoluekokoukseen. Jää nähtäväksi kuinka suurella innolla mahdolliset haastajat odottelevat syksyyn saakka, jos puheenjohtaja tössii puolueensa ainoan paikan EU-parlamentissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE