Lukijaristeily2017

Piirin puheenjohtaminen vaatii kärsivällisyyttä – “Kuuntelen terveisiä herkällä korvalla”

Kuva: Petja Raaska
Varsinais-Suomen SDP:n puheenjohtajana toimii Vuokko Puljujärvi.

SDP:n Varsinais-Suomen piirijärjestön puheenjohtajana vajaa kolme vuotta toiminut Vuokko Puljujärvi kertoo, että hänellä on aika hyvät hermot. Niille on myös käyttöä, kun johtaa resursseiltaan ja toimintatavoiltaan moninaista järjestöä, jolla on 110 vuotta kunniakasta historiaa takana.

– Kun aloitin piirin puheenjohtajana, tiesin kyllä pääsuunnat piirin toiminnasta. Nyt olen saanut kiertää eri osastoja ja olen oppinut paljon, Puljujärvi kertoo.

Eduskuntavaalien jälkeen oli pakko miettiä poliittista, järjestöllistä ja toiminnallista kehittämistä.

Puljujärvi aloitti Varsinais-Suomen SDP:n puheenjohtajana vuoden 2014 alusta. Vuosi sitten hänet valittiin jatkamaan puheenjohtajana vielä toiset kaksi vuotta. Vuosiin puheenjohtajana on mahtunut eurovaalit, eduskuntavaalit ja ensi keväänä on tulossa vielä kuntavaalit. Eduskuntavaalien tulos vaikutti myös Varsinais-Suomen SDP:n käytössä oleviin resursseihin.

– Eduskuntavaalien jälkeen oli pakko miettiä poliittista, järjestöllistä ja toiminnallista kehittämistä, Puljujärvi kertoo.

Kehittymistä on puheenjohtajan mukaan myös tapahtunut. Viestintää on kehitetty julkaisemalla sähköistä uutiskirjettä eKompassia. Piirihallitusten jäsenten vastuuta osastojen ja piirin välisessä yhteydenpidossa sekä kesätapahtumien järjestämisessä on lisätty.

– Täytyy antaa kiitosta siitä, että meillä on paljon perinteisiä kesätapahtumia ja markkinoita ympäri maakuntaa, joissa osastot ovat aktiivisia.

“Kuuntelen terveisiä herkällä korvalla.”

Puljujärvi pitää piirin puheenjohtajana olemisen suurimpana rikkautena sitä, että näkee ja kuulee erilaisia juttuja. Odotukset piiriä kohtaan ovat suuret, joten terveisiä on kuunneltava herkällä korvalla.

Jos resursseja olisi, piirin puheenjohtaja työllistyisi varmasti päätoimisena.

– Parasta tässä tehtävässä on ihmisten kohtaaminen ja kesätapahtumat. Ihmiset ovat hyvällä tuulella ja saa rennosti keskusteltua ihmisten kanssa.

Toisaalta haasteita muodostuu resurssien niukkuudesta sekä järjestöllisen ja poliittisen puolen yhdistämisestä.

– Haastavinta on ajankäyttö. Koen riittämättömyyttä poliittisesta puolesta, sillä politiikka ei ole päätyöni. Järjestökoneiston pyörittäminen vie aikaa.

– Jos resursseja olisi, piirin puheenjohtaja työllistyisi varmasti päätoimisena. Tekemätöntä työtä riittää, Puljujärvi kertoo.

Kuntavaaleihin innokkaasti, rohkeasti ja hyvällä hengellä

Ensi kevään kuntavaalit on seuraava iso asia Varsinais-Suomen SDP:lle. Ehdokashankinta on piirin alueella jo hyvässä vauhdissa. Erityisesti suuremmat kunnat Turku ja Salo ovat jo pitkällä kuntavaalityössä.

– Tavoitetaso on se, että piirin alueella SDP:llä on yhtä paljon kuntavaaliehdokkaita kuin edellisellä kerralla, Puljujärvi kertoo.

Tavoitellaan Suomen suurimman puolueen asemaa.

Eri kunnat ovat hyvin eri asemassa sen suhteen, kuinka helppoa tai vaikeaa kuntavaaliehdokkaiden saaminen on. Piirin puheenjohtajana Puljujärvi on törmännyt myös sellaiseen tilanteeseen, että ehdokkaaksi ei uskalleta lähteä oman työnantajan suhtautumisen takia.

– Kaikki työnantajat eivät hyväksy, että profiloidutaan tietyn puolueen ehdokkaaksi.

Puljujärvi uskoo, että koko maakunnan tasolla kuntavaaleissa keskustelua herättäviä asioita ovat sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus sekä tuleva maakuntahallinto. Itse hän toivoo, että kuntavaaleissa puhuttaisiin myös eri ikäisten arjen palveluista.

Ensi kevään kuntavaaleista tulee Puljujärvelle itselleen hieman erilaiset kuin aiemmin. Hän on päättänyt lähteä ehdokkaaksi Turkuun, mutta myös hänen tyttärensä on ehdolla.

– Tulee erilainen kampanja. Jos tytär sen vaan hyväksyy, tulemme tekemään yhteismainontaa. Kokemus ja nuoruus rinnakkain. Ja läpimenoa täytyy tietysti tavoitella, Puljujärvi kertoo.

Piirin puheenjohtajana Puljujärvi haluaa lähettää terveisiä kaikille Varsinais-Suomen SDP:n jäsenille.

– Haluan kannustaa alueemme aktiiveja. Tehdään kuntavaalit innokkaasti, rohkeasti ja hyvällä hengellä, tavoitellaan Suomen suurimman puolueen asemaa.

”Koko maakunnan tahto” – Varsinais-Suomen sd-kansanedustajat iloissaan lisärahasta

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Mercedeksen autoja valmistettiin Valmet Automotive Oy:n tehtaalla Uudessakaupungissa toukokuun alussa.

Hallitus esittää tänään julkistetussa valtion lisätalousarviossa lisäpanostuksia Varsinais-Suomeen. Etupäässä Turun telakan ja Uudenkaupungin autotehtaan tilaukset aiheuttavat työvoiman tarvetta Varsinais-Suomessa 2020-luvulle.

Maakunnan tarpeita sekä keinoja on pohdittu yhdessä entisen pääministerin Esko Ahon vetämässä positiivisen rakennemuutoksen työryhmässä.

SDP:n kansanedustajat Ilkka Kantola ja Katja Taimela iloitsevat hallituksen tarttumisesta näihin ehdotuksiin, jotka he näkevät koko maakunnan tahtona.

Hallitus esittää kyseisille rakennemuutosalueille lisäresursseja ammatillisen koulutuksen pilottihankkeisiin sekä alueiden ammattikorkeakoulujen vahvistamiseen yhteensä 6 miljoonan euron edestä.

Hallitus esittää kyseisille rakennemuutosalueille lisäresursseja ammatillisen koulutuksen pilottihankkeisiin.

Turkuun esitetään lisäksi 2 miljoonaa tekniikan korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisen alustan luomiseen ja tekniikan alan yliopistojen yhteistyöhön Lounais-Suomessa 12 miljoonaa euroa vuosina 2017-21.

Koskien Turun yliopiston tekniikan koulutusta, hallitus päätti arvioida yhteistyön vaikutusta vuoteen 2020 mennessä ja onko tarvetta tehdä tekniikan yliopistojen koulutusvastuujaon osalta muutoksia.

Liikenneväylien osalta hallitus esittää Uudenkaupungin radan sähköistämistä tavaraliikenteen tehostamiseksi sekä Turun ratapihan turvallisuuden parantamiseksi.

Valtatiellä 9 aloitettaisiin puolestaan tiesuunnitelman päivittäminen Liedon asema – Aura välin leveäkaistatiellä liikenneturvallisuuden lisäämiseksi.

Kaksikko korostaa koulutuksen ja toimivien liikenneyhteyksien olevan edellytyksiä positiivisen rakennemuutoksen tehokkaassa hyödyntämisessä.

Ryhmien väliset luottamuspaikkaneuvottelut valmiit Turussa – seuraavaksi valitaan henkilöitä

Turun valtuustoryhmät ovat päässeet sopuun luottamuspaikkojen jakamisesta eri ryhmien välille.

Turun SDP:n uusi valtuustoryhmä lähti nyt päättyneisiin neuvotteluihin puheenjohtajansa Piia Elon luotsauksessa asiat edellä. Keskeisenä asiana pidettiin sitä, minkälaisia asioita olisi tärkeä tehdä alkavalla valtuustokaudella. Samalla toivottiin kuitenkin aikaisempaa väljempää ja selkeämpää toimintakulttuuria julkisuudessa huonoon maineeseen joutuneen Turku-sopimuksen sijaan. Lopputuloksena oli, että suurin puolue Kokoomus ei edes yrittänyt asioihin keskittyvää sopimista, vaan aloitettiin suoraan luottamuspaikkaneuvottelut.

SDP:n vaalitappio johti siihen, että suurimmassa osassa 13-paikkaisia lautakuntia jäsenten määrä putosi 3:sta 2:een. Tämä tarkoittaa, että jaettavia paikkoja SDP:n sisällä on paljon entistä vähemmän.

Suurin osa keskeisistä puheenjohtajuuksista tuli kuitenkin kolmelle suurimmalle puolueelle, joihin SDP edelleen lukeutuu. Kaupunginhallitus kasvatettiin 14-jäseniseksi, mistä SDP saa kolme paikkaa, 13-jäsenisistä jaostoista niinikään kolme paikkaa.

SDP:lle tulee valtuuston ja kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajuus, sekä uuden kaupunkikehitysjaoston puheenjohtajuus. Lisäksi SDP saa kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtajuuden ja sen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston puheenjohtajuuden, sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajuuden, liikuntalautakunnan puheenjohtajuuden, sekä rakennuslautakunnan ja nuorisolautakunnan varapuheenjohtajuuden. Ylikunnallisissa paikoissa Turun SDP:llä pysyy sairaanhoitopiirin puheenjohtajuus.

Turun SDP:n hallitus aloittaa luottamuspaikkajaon valmistelun Turun SDP:n edustajistolle heti kun sukupuolikiintiöt vielä selviävät. Edustajisto kutsutaan päättämään paikkajaosta vielä tämän kuun aikana.

Lopullisesti luottamuspaikoista päättää Turun uusi kaupunginvaltuusto, joka kokoontuu ensimmäiseen kokoukseensa 12.6.

Turun soppatykkimies täyttää pyöreitä – juhlii jakamalla lohikeittoa

Kuva: Anna-Liisa Blomberg
Turkulainen Kimmo Kaihlamo täyttää 70 vuotta 7.5. Hän juhlii jakamalla lohisoppaa torilla 4.5.

Kimmo Kaihlamon voi tavata joka torstai Turun kauppatorilla soppatykin luona. Niin tänäkin torstaina, kun hän tuo jaettavaksi tykillisen lohikeittoa omalla kustannuksellaan. Se on hänen tapansa juhlia syntymäpäiväänsä.

– Voisin haastaa muutkin pyöreitä vuosia täyttävät liikkeen veteraanit – demarit ja sosialidemokraatit – hyödyntämään tällaisen mahdollisuuden. Siitä on hyötyä ihmisille ja itselleen saa hyvän mielen, Kaihlamo kannustaa.

Kaihlamo on ikänsä äänestänyt sosialidemokraatteja – se on hänelle yhtä luonnollista kuin hengittäminen. Tärkeitä arvoja hänelle ovat oikeudenmukaisuus, yhteisöllisyys, yhdenvertaisuus ja toisista huolehtiminen. Sitä sopan jakaminenkin on.

– Olen itse saanut niin paljon – olen seitsemänkymppinen, suht’ terve ihminen ja taloudellisesti asiat ovat kunnossa. Jotta ymmärtäisi saadessaan jotakin, että kuinka kivaa saaminen on, pitää ensin ymmärtää, kuinka hauskaa on antaminen, Kaihlamo tuumii.

Metallin miehiä

Kaihlamo työskenteli ennen eläkkeelle jäämistään vajaa 40 vuotta ilmastointilaitteita valmistavassa Fläkt woodsissa eli entisessä Suomen puhallintehtaassa. Ay-liikkeeseen Kaihlamo lähti 1970-luvun puolivälissä, kun häntä pyydettiin Metallityöväen liiton liittokokousvaaleihin ehdolle sosialidemokraattien listoille. Työpaikalla enemmistö oli kommunisteja, joten kokemus sd-listoilla olosta oli hurja ja vähän pelottavakin.

– Jälkeenpäin katsottuna se kasvatti minua ihmisenä. Sain uusia näkökulmia ja voimaakin. Ymmärsin kommunistien kanssa seurustellessani, miksi en voi olla kommunisti, hän kertoo.

Kaihlamo toimi työpaikallaan luottamusmiehenä ja yhden kauden pääluottamusmiehenäkin. Metallin Varsinais-Suomen piirijärjestön puheenjohtajana hän toimi noin 18 vuotta. Sitä kautta hän pääsi kosketuksiin muiden alan työpaikkojen kanssa, ja oppi arvostamaan oman työpaikkansa hyvyyttä.

– Mielestäni olimme edelläkävijä paikallisessa sopimisessa. Pystyimme sopimaan paljon asioita paikallisesti jo 1980-luvulta lähtien. Erilaiset tätä maata johtavat diplomi-insinöörit puhuvat nyt paikallisesta sopimisesta. He eivät tiedä, mitä kaikkia mahdollisuuksia työehtosopimukset antavat paikalliseen sopimiseen, hän sanoo.

Kimmo Kaihlamo täyttää 70 vuotta 7.5.2017. Syntymäpäiväsopat hän tarjoaa Turun torilla torstaina 4.5. kello 11 alkaen.

Keskustelua aiheesta

Hallituksen päälle sataa tulikiveä: ”Tämä vie leivän kuljetusyrittäjiltä”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Eduskunta äänesti liikennepalvelulain uudistuksesta tänään. Hallituspuolueet äänestivät nurin opposition vastalauseeseen sisältyneet lausumat. Näin ollen laki astuu voimaan heinäkuussa 2018 mietinnön mukaisena.

SDP:n kansanedustaja Katja Taimela murehtii sitä, että huolta taksipalveluiden saatavuudesta tulevaisuudessa ei kuultu.

– Opposition ja taksialan lisäksi monet kansalaiset ovat varoitelleet, miten tulee käymään hinta- ja määräsääntelyn vapauttamisen myötä. Ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa maaseudulla ja pienillä paikkakunnilla.

Huolta taksipalveluiden saatavuudesta ei kuultu.

Taimelan mielestä valiokunnan mietintö jäi monilta osin toiveiden tasolle harmaan talouden torjunnassa. Hän epäilee, että taksien vapaa hinnoittelu, eri maksujärjestelmien käyttö ja lupavalvonnan vapauttaminen kasvattavat harmaan talouden mahdollisuuksia tavarankuljetuksessa.

– Hallitus asettaa luvanvaraiset kuorma-autokuljetukset eriarvoiseen asemaan markkinoilla, kun tavarankuljetuksissa pakettiautojen luvanvaraisuudesta luovutaan. Tämä tulee viemään leivän kuljetusyrittäjiltä, Taimela varoittaa.

Piia Elo nousee Turun sd-valtuustoryhmän johtoon

Kuva: Getty Images

Turun SDP:n uuden aloittavan valtuustoryhmän puheenjohtajaksi on valittu yksimielisesti Piia Elo. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valttiin Berhan Ahmadi ja toiseksi Päivi Pietari. Ryhmän sihteerinä jatkaa Petja Raaska.

Valtuustoryhmä antoi myös lausuntonsa Ruusukorttelin kaavaesityksestä, jota se pitää erinomaisena turkulaisille ikäihmisille ja vuokra-asukkaille. Sosialidemokraatit ovat kuitenkin huolissaan vuokra-asuntojen määrästä ja laadusta.

– Turussa on pula vuokra-asunnoista ja keskustan kohteet ovat kaikkein halutuimpia. Tekeillä ei ole juurikaan muita kaavoja vuokra-asuntokäyttöön.

Ruusukorttelin uuden kohteen tieltä joudutaan purkamaan kaksi päiväkotia. Rakennustöiden päätyttyä tarjolla on enemmän päiväkotipaikkoja kuin nyt. SDP:n vaatimuksesta kaupunginhallitus on myös päättänyt, että väistötilat hoidetaan lapsille ennen rakennusluvan myöntämistä ja vaatii tämän kirjattavaksi myös valtuuston päätökseen.

Uusi vuokra-asuntokohde ei tule yksityiselle rakennuttajalle vaan Turun kaupungin kokonaan omistamalle TVT-asunnot Oy:lle, eli mahdollinen taloudellinen hyöty palautuu sellaisenaan veronmaksajille, sosialidemokraatit korostavat.