Kotimaa
30.5.2020 09:37 ・ Päivitetty: 30.5.2020 09:37
Pikavipit eivät täysin jyränneet panttilainaamoita – yksi esine nousee reilusti ylitse muiden
Velkaantuneet suomalaiset käyttävät entistä harvemmin panttilainaamojen palveluja. Panttilainaamoissa asiointi oli tavallisempaa ennen pikavippejä.
Nykyään internet ja sieltä saatavat pikalainat tarjoavat rahoitusta matalammalla kynnyksellä, velkaantuneita auttavasta Takuusäätiöstä kerrotaan.
Saman vahvistaa talous- ja velkaneuvoja Virva Sirén Helsingin talous- ja velkaneuvonnasta: talous- ja velkaneuvonnan asiakkaiden keskuudessa panttilainaamot eivät näyttäydy enää oikeastaan ollenkaan.
– Muutos tapahtui vuosien 2008 ja 2009 tienoilla.
Panttilainaukseen ja huutokauppaan erikoistuneen Helsingin Pantin aluejohtajan Riku Järviön sekä samalla alalla toimivan Arvopantin lainaneuvojan Tapio Selinin mukaan panttilainaamoilla on kuitenkin edelleen oma, vakaa käyttäjäjoukkonsa. Selin kertoo, että Arvopantissa pikavippien markkinoille ilmestyminen teki notkahduksen lainojen määrään, mutta sittemmin tilanne on tasaantunut.
Järviön mukaan panttilainaamojen suurin asiakaskunta ottaa panttilainan yksittäistä rahantarvetta ajatellen ja sillä harvemmin pyritään selvittämään laajempaa taloudellisten ongelmien vyyhtiä.
– Monet käyttävät panttilainaamoa ikään kuin omana pankkikorttinaan: he tuovat tietyn esineen esimerkiksi kerran kuukaudessa tiukan paikan tullen ja lunastavat sen sitten palkkapäivänä pois. Joskus panttilainaamokäynnin taustalla voi olla yksittäinen tarve, kuten lomamatka.
Järviön mukaan viimeisen 5–15 vuoden aikana kullan hinnannousu on näkynyt panttilainaamojen asiakaskunnassa, ja yhä useampi suomalainen panttaakin juuri kultakorujaan.
Myös Arvopantissa ylivoimaisesti yleisin pantattava esine on kultakoru. Seuraavaksi eniten pantataan soittimia, taidetta, taidelasia, hopeaesineitä ja elektroniikkaa. Lainasummat vaihtelevat Selinin mukaan 25 eurosta useisiin tuhansiin euroihin.
Vain alle kymmenen prosenttia esineistä jää lunastamatta.
Helsingin Pantin asiakkaiden keski-ikä on noin 50 vuotta. Uudet asiakkaat ovat usein 30–40-vuotiaita.
– Nuoremmilla ei välttämättä ole vielä sellaista omaisuutta, jota he voisivat meille tuoda, sillä panttilainaamoissahan laina annetaan aina irtainta omaisuutta vastaan, Järviö perustelee.
Arvopantissa asiakkaat ovat pääosin alle 40-vuotiaita. Moni hakee lainaa arkisia tilanteita varten, mutta panttilaina saatetaan käyttää myös esimerkiksi takuuvuokraan tai auton ostoon.
Järviön mukaan noin 90 prosenttia asiakkaista lunastaa panttaamansa esineen takaisin. Lähtökohtaisesti panttilainaamoita ei siis käytetä, jos ajatuksena on hankkiutua tavarasta eroon – vaikka näinkin toki tapahtuu.
– Joskus tämä voi olla jopa este panttilainaamopalvelujen käytölle: jos taustalla on esimerkiksi pitkä työttömyys eikä olla varmoja huomisesta, lainaa ei välttämättä uskalleta hakea, jos ei tiedetä varmaksi, että itselle rakkaat esineet saa sitten myös lunastettua takaisin, Järviö sanoo.
Myös Arvopantissa vain alle kymmenen prosenttia pantatuista esineistä jää lunastamatta.
STT–Janita Virtanen
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.