Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Pinochetin aikainen perustuslaki menee uusiksi Chilessä – äärioikeisto voitti äänestyksen

AFP / LEHTIKUVA / MARTIN BERNETTI

Chileläiset ovat äänestäneet uuden perustuslain kirjoittamisesta vastaavan komitean jäsenistä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Uuden kirjelmän on määrä korvata diktatuurin aikana kirjoitettu perustuslaki, joka on ollut voimassa yli 40 vuotta.

Äärioikeistolainen republikaanipuolue keräsi äänestyksessä eniten ääniä ja sai 22 paikkaa 50-henkisessä komiteassa. Muut konservatiiviset puolueet keräsivät vielä 11 paikkaa oikeistolle. Presidentti Gabriel Boricin tukema vasemmistokoalitio taas sai yhteensä 11 paikkaa.

Tämä on toinen kerta, kun chileläisiä on kutsuttu ottamaan osaa Augusto Pinochetin diktatuurin aikana kynäillyn vuoden 1980 perustuslain uudelleenkirjoittamiseen.

Aiempi perustuslakiesitys kaatui syyskuussa, kun 60 prosentin enemmistö kaatoi sen kansanäänestyksessä.

Yli 15 miljoonalla ihmisellä oli oikeus äänestää sunnuntaina, mutta äänestyspäivän alla kansa oli vaikuttanut suhtautuneen koko tapaukseen varsin välinpitämättömästi. Ennakkokyselyjen perusteella uuden perustuslain kirjoittaminen kiinnosti vain 31 prosenttia chileläisistä. Virallisten äänestyslukujen mukaan kuitenkin noin 80 prosenttia antoi äänensä.

Kaikkiaan 350 ehdokasta havitteli paikkaa 50-henkisessä komiteassa.

UUDELLE komitealle annetaan pohjaksi asiantuntijoiden laatima alustava lakiteksti, jossa on 12 olennaista periaatetta, joita ei voida muuttaa. Tämän pohjalta komitean täytyy kehittää uusi perustuslaki, josta on vuorostaan määrä järjestää kansanäänestys joulukuussa.

Edellisestä perustuslakiehdotuksesta vastasi lähinnä poliittisesti sitoutumattomista henkilöistä kasattu ryhmä. Tällä erää komiteaan pääsivät sen sijaan ehdolle vain poliittisten puolueiden ehdokkaat.

Lopullisessa komiteassa tulee olla 25 naista ja 25 miestä. Komiteassa ei ole erikseen varattuna paikkoja alkuperäisväestön jäsenille, joita on noin 13 prosenttia maan väestöstä.

Aiempaa perustuslakiehdotelmaa laadittaessa alkuperäiskansojen edustajille oli taattu 17 paikkaa 155:stä.

UUDISTUSPROSESSI alkoi vuonna 2019 Chilessä alkaneen laajan tyytymättömyyden jälkeen.

Alun perin chileläiset lähtivät opiskelijoiden johdolla kaduille pääkaupungissa Santiagossa vastustaakseen kohonneita metrolippujen hintoja, mutta mielenosoitukset laajenivat myöhemmin myös pahenevan epätasa-arvon ja maan uusliberaalin talousjärjestelmän vastaisiksi.

Vaikka nykyiseen perustuslakiin on vuosien saatossa tehty uudistuksia, taakkana on edelleen se, että laki on tullut voimaan diktatuurin aikana. Uuden perustuslain kannattajien mielestä nykyinen perustuslaki antaa liikaa valtaa yksityisille yrityksille ja tarjoaa rikkaille mahdollisuuden rikastua samalla kun köyhät pysyvät köyhinä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE