Ulkomaat

Pizza Unescon perintölistalle – italialaisia mietityttää kuitenkin pizzan kaltoinkohtelu, etenkin ananas ärsyttää

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Napolilainen pizzan tekijä poseeraa puu-uuninsa vieressä.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Napolilainen pizzan tekijä poseeraa puu-uuninsa vieressä.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Napolilainen pizzan tekijä poseeraa puu-uuninsa vieressä.

Napolilainen pizzantekotaito hyväksyttiin tällä viikolla YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Asiasta päätti Etelä-Koreassa kokoontunut aineettoman kulttuuriperinnön suojelukomitea.

– Pizzan valmistamiseen liittyvä kulinaarinen tietotaito, johon sisältyvät eleet, laulut, kasvojenilmeet, paikallinen slangi, taito käsitellä pizzataikinaa, esiintyä ja jakaa keskenään, on kiistämätöntä kulttuuriperintöä, Unescon päätöksessä todettiin.

Aineeton kulttuuriperintö tarkoittaa käytäntöjä, kuvauksia, ilmauksia, tietoja ja taitoja jotka yhteisöt tai ryhmät tunnustavat osaksi kulttuuriperintöään. Tunnustuksen takana on vuosien työ ja vetoomus, johon kerättiin yli kaksi miljoonaa allekirjoitusta.

Napolilaisella pizzalla oli jo aiemmin EU:ssa aidon perinteisen tuotteen asema.

On paikkoja, joissa valmistetaan jotain, jota kutsutaan pizzaksi, mutta joka ei todellisuudessa ole pizzaa.

Italialaisessa viljelijäjärjestö Coldirettissä talousasioista vastaavan Lorenzo Bazzanan mukaan pizzanpaistajien ammattitaidolle annettu tunnustus on merkittävä, sillä globaaliksi tuotteeksi muuttunutta pizzaa kohdellaan maailmalla usein kaltoin.

– On paikkoja, joissa valmistetaan jotain, jota kutsutaan pizzaksi, mutta joka ei todellisuudessa ole pizzaa. Usein pizzasta tulee vain taikinalevy, jonka päälle voi heittää mitä vain, Bazzana kertoi STT:lle kaksi päivää ennen Unescon päätöstä.

Bazzanan mukaan jokaisella on oikeus syödä mitä haluaa. Italialaisia kuitenkin ärsyttää se, että pizzaan käytetään italialaiseen ruokaperinteeseen kuulumattomia raaka-aineita, kuten ananasta.

– Unescon tunnustuksen jälkeen seuraava askel on saattaa paremmin maailman tietoisuuteen se, mitä on aito italialainen ja napolilainen pizza.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat