Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Pizza Unescon perintölistalle – italialaisia mietityttää kuitenkin pizzan kaltoinkohtelu, etenkin ananas ärsyttää

Napolilainen pizzan tekijä poseeraa puu-uuninsa vieressä.

Napolilainen pizzantekotaito hyväksyttiin tällä viikolla YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Asiasta päätti Etelä-Koreassa kokoontunut aineettoman kulttuuriperinnön suojelukomitea.

– Pizzan valmistamiseen liittyvä kulinaarinen tietotaito, johon sisältyvät eleet, laulut, kasvojenilmeet, paikallinen slangi, taito käsitellä pizzataikinaa, esiintyä ja jakaa keskenään, on kiistämätöntä kulttuuriperintöä, Unescon päätöksessä todettiin.

Aineeton kulttuuriperintö tarkoittaa käytäntöjä, kuvauksia, ilmauksia, tietoja ja taitoja jotka yhteisöt tai ryhmät tunnustavat osaksi kulttuuriperintöään. Tunnustuksen takana on vuosien työ ja vetoomus, johon kerättiin yli kaksi miljoonaa allekirjoitusta.

Napolilaisella pizzalla oli jo aiemmin EU:ssa aidon perinteisen tuotteen asema.

On paikkoja, joissa valmistetaan jotain, jota kutsutaan pizzaksi, mutta joka ei todellisuudessa ole pizzaa.

Italialaisessa viljelijäjärjestö Coldirettissä talousasioista vastaavan Lorenzo Bazzanan mukaan pizzanpaistajien ammattitaidolle annettu tunnustus on merkittävä, sillä globaaliksi tuotteeksi muuttunutta pizzaa kohdellaan maailmalla usein kaltoin.

– On paikkoja, joissa valmistetaan jotain, jota kutsutaan pizzaksi, mutta joka ei todellisuudessa ole pizzaa. Usein pizzasta tulee vain taikinalevy, jonka päälle voi heittää mitä vain, Bazzana kertoi STT:lle kaksi päivää ennen Unescon päätöstä.

Lisää aiheesta

Bazzanan mukaan jokaisella on oikeus syödä mitä haluaa. Italialaisia kuitenkin ärsyttää se, että pizzaan käytetään italialaiseen ruokaperinteeseen kuulumattomia raaka-aineita, kuten ananasta.

– Unescon tunnustuksen jälkeen seuraava askel on saattaa paremmin maailman tietoisuuteen se, mitä on aito italialainen ja napolilainen pizza.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE