Politiikka
6.12.2023 12:37 ・ Päivitetty: 6.12.2023 12:37
Pohjois-Savon maakuntaliiton sd-vaikuttajat: Itä-Suomi-ohjelmalle saatava vauhtia
Suomen itä-rajan ongelmista puhuttaessa on otettava huomioon koko Itä-Suomeen kohdistuvat vaikutukset, ei vain Etelä-Karjalaan ja Kymenlaaksoon kohdistuvat haasteet, sanovat Pohjois-Savon maakuntaliiton sosialidemokraattiset vaikuttajat tiedotteessaan.
Heidän mukaansa rajan sulkeutumisen vaikutukset kohdistuvat koko Suomen sisämaa-alueeseen. Mitä kauempana alue on satamista tai Norjan ja Ruotsin rajasta, sitä vakavammat ovat rajan sulkeutumisen seuraukset.
Pohjois-Savon maakuntavaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Tuula Väätäinen ja maakuntahallituksen sd-jäsenet Pia Hedman ja Jukka Tuppurainen toteavat, että taloudellisesti kaikki sisämaan alueet ovat kokeneet rajaliikenteen ja logistiikkayhteyksien sulkeutumisesta aiheutuneita haittoja. Tämä koskee merkittävästi myös Pohjois-Savoa, jossa Venäjän rajan sulkeutumisen tärkeimmät vaikutukset ovat logistiikkavaikeudet, markkinoiden menetykset, kohonnut kustannustaso ja heikkenevät talouden näkymät.
Esimerkkinä matkailu, venäläisten matkailijoiden yöpymiset ovat romahtaneet: kun huippuvuonna 2008 niitä oli lähes 70 000, vuonna 2021 venäläisten matkailijoiden yöpymisiä oli Pohjois-Savossa 576 ja vuonna 2022 1500.
Maakuntavaltuuston jäsenet toteavat, että Venäjän raja ja sen sallimat tai estämät yhteydet, ovat Suomen sisämaa-alueiden kehitykseen vaikuttava geopoliittinen fakta. Tämä on historiallisesti vaikuttanut alueiden välisiin kehityseroihin maassamme. Länsi-Suomen vakaa vuosisatoja kestänyt kehitys on luonut vahvat raamit niin ihmisten kuin yrittämisenkin edellytyksiin. Itä-Suomen tilanne on ollut toinen.
– Ukrainan sodasta johtuva rajaongelma ja erityisesti siitä johtuvat teollisuuden logistiikkahaasteet on tuotava laajasti esille, eikä vain yksittäisten maakuntien edunvalvonta-asiana, Pia Hedman ja Jukka Tuppurainen sanovat tiedotteessa.
– Nyt on pikaisesti saatava maan hallituksen toimesta vauhtia koko Itä-Suomi-ohjelmalle, joka aloitettiin edellisen hallituksen aikana, Hedman, Tuppurainen ja Väätäinen jatkavat.
Sosialidemokraattien vaihtoehtobudjetissa esitetään itäisen Suomen elinvoimapakettia. Palauttamalla aluekehitysrahoitus voidaan nopealla aikataululla käynnistää elinvoima- ja työllisyyshankkeita alueelle. Alueen saavutettavuutta on kehitettävä, turvattava koulutetun työvoiman saanti ja vahvistettava luonto- ja retkimatkailuelinkeinoa osana Saimaan alueen markkinointia, sd-vaikuttajat näkevät.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.