D-analyysit

Pohjoispohjalainen jääräpäisyys uhkaa pahimmillaan lamaannuttaa koko Suomen, kun Sipilän palkansaajavihamielinen hallitus halveksii sopimisen kulttuuria

Lehtikuva
Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Päätoimittaja

Lehtikuva
Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Päätoimittaja

Lehtikuva
Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Päätoimittaja

Palataanpa ajassa taaksepäin vuoteen 2014. Toukokuussa SDP vaihtoi puheenjohtajaa Seinäjoen tunteikkaassa puoluekokouksessa. Kesällä käytiin minihallitusneuvottelut, joissa kävi selväksi, etteivät Antti Rinteen ja Alexander Stubbin biorytmit synkanneet. Seurasi kummallinen syksy, jossa harjoiteltiin lapsilisäleikkausten kompensaatiota ja peruutettiin valmisteilla olleita lakialoitteita.

Oppositiopuolue keskustan mielestä kokoomuksen ja SDP:n lopputaaperrus sinipunahallituksessa oli arvoton näytelmä. Tähän väitteeseen on helppo yhtyä. Nyt neljä vuotta myöhemmin ollaan samassa tilanteessa, tosin keskusta on hallituksessa kuskin
paikalla ja SDP huutelee oppositiosta.

Pääministeri Sipilä on koetellut ay-liikkeen iskunkestävyyttä leikkaamalla lomarahoja, lyhentämällä ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja keksimällä työttömien aktiivimallin. Tämäkään ei ole palkansaajavihamieliselle hallitukselle riittänyt, vaan viime keskiviikkona eduskunnassa järjestettiin typerryttävä näytelmä, jossa hallitus huudatti itselleen oikeuden irtisanomislain eteenpäin viemiseen. ”Ay-liikkeen on taivuttava kansanvallan tahtoon”, kuuluu pääministerin viesti. Pohjoispohjalainen jääräpäisyys uhkaa pahimmillaan lamaannuttaa nyt koko Suomen.

Perääntyykö hallitus vai jatkuuko työmarkkinoiden pattitilanne aina vaaleihin saakka? Miten käy Suomen bruttokansantuotteen ja talouskasvun?

Irtisanomislain muutos ei oikeasti ole hallituksen ja ay-liikkeen suurin kiistakysymys. Ongelma on Sipilän hallituksen sanelupolitiikka. On ennenkuulumatonta, että Suomen hallitus halveksii sopimisen kulttuuria ja haluaa hoitaa työelämäuudistukset ilman kunnon neuvotteluja.

Sodanjälkeisen Suomen vahvuus on tammikuun kihlauksesta alkaen nojannut keskinäiseen luottamukseen ja sopimiseen työmarkkinoilla. Tämän vuosikymmeniä jatkuneen rakentavan ilmapiirin Juha Sipilä on pyrkinyt romuttamaan neljässä vuodessa. Seuraavan hallituksen luottamuksen korjausvelka uhkaakin kasvaa hälyttävän suureksi.

SDP on valmis kehittämään työelämän rakenteita joustavammiksi, mutta ei millä ehdoilla tahansa. Keskeisin arvo uudistuksissa on oikeudenmukaisuus. SDP ei kerta kaikkiaan voi hyväksyä sitä, että vain julkisen sektorin työntekijöiltä leikattiin lomarahoja. Sama periaatteellinen asia koskee irtisanomissuojaa. Demareiden on mahdotonta niellä sitä, että työntekijöitä kohdellaan eriarvoisesti vain sen mukaan, minkä kokoisessa yrityksessä he työskentelevät.

Viime keskiviikkoisen äänestyksen jälkeen moni kyselee, mihin tämä hallituksen ja ay-liikkeen välinen kiista ratkeaa? Perääntyykö hallitus vai jatkuuko työmarkkinoiden pattitilanne aina vaaleihin saakka? Miten käy Suomen bruttokansantuotteen ja talouskasvun? Näihin kysymyksiin ei ole helppoja vastauksia. Väärinymmärtämisen ja vastakkainasettelun aika elää vahvaa nousukautta. Toiveena on ainoastaan, ettei vallankäyttöön liittyvä jääräpäisyys ole vahvasti ristiriidassa Suomen edun kanssa. Silloin tässä sodassa ei ole voittajia.

Kirjailija ja mediapersoona Markus Leikola kirjoitti viikonloppuna ansiokkaan Facebook-päivityksen, jossa hän kovin sanoin arvostelee hallituksen tiedonantomenettelyä ja luottamusäänestystä. Hän muistuttaa, että Suomi on vuonna 1992 hyväksynyt ILO:n eli kansainvälisen työjärjestön yleissopimuksen numero 158, jossa selvästi sanotaan, ettei palvelussuhdetta saa päättää ilman pätevää perustetta, joka liittyy työntekijän taitoon tai käytökseen. Toivottavasti tämän sopimuksen henki on mukana, kun uutta irtisanomislakia nyt kirjoitetaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat