Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Poliisi ei aloita esitutkintaa Halla-ahon tviitistä – rikosilmoituksen teki Husu Hussein

Helsingin poliisilaitos ei aloita esitutkintaa tapauksessa, jossa Helsingin kaupunginvaltuutettu Abdirahim Husu Hussein (sd.) vaatii perussuomalaisten puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle rangaistusta kunnianloukkauksesta.

Asiassa ei tutkinnanjohtajan mukaan ole syytä epäillä rikosta, joten esitutkintaa ei aloiteta.

Hussein oli tehnyt Helsingin poliisilaitokselle rikosilmoituksen, jonka mukaan hän vaatii Halla-aholle rangaistusta kunnianloukkauksesta. Husseinin mukaan Halla-aho oli 4.11.2019 julkaissut yhteisöpalvelu Twitterissä tviitin, jossa Halla-aho oli Husseinin mukaan käyttänyt Ilta-Sanomissa julkaistua raiskausuutista Husseinin halventamiseen ja häpäisemiseen.

Hussein ei ole ollut osallinen tviitissä käytettyyn raiskausuutiseen.

Tutkinnanjohtajan päätös asiassa on viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain nojalla julkinen asiakirja, joka on kenen tahansa tilattavissa Helsingin poliisilaitoksen asiakirjahallinnosta. Asian yksityiskohtaiset perustelut ja sovelletut oikeusohjeet selviävät tarkemmin päätöksestä.

Tiivistelmä tutkinnanjohtajan päätöksestä ja päätöksen keskeisistä perusteluista:

Tutkinnanjohtajan mukaan Halla-aho ei tviitissään liitä Husseinia ja IS:n uutisessa mainittua taksikuskia toisiinsa sen takia, että Halla-ahon mielestä Husseinin alkuperäistviitin olosuhteet viittaisivat Husseinin liittyvän johonkin ulkomaalaistaustaisen henkilön tekemään seksuaalirikokseen jossakin taksissa. Halla-aho käyttää IS:n uutista Husseinin narratiivin jyrkkään, mutta asiaperusteiseen sarkastiseen kritisointiin. Halla-ahon tviitin sarkastiset merkityssisällöt välittyvät tviitin rakennetta ja virkkeiden jäsentelyä koskevilla ratkaisuilla.

Halla-ahon tviitissä on siten lähtökohtaisesti kyse sellaisen sallitun mielipiteen esittämisestä, joka ei tule kunnianloukkauksena rangaistavaksi. Hussein on helsinkiläinen poliitikko, joka osallistuu ennakkoluulottomasti ja joskus provosoivastikin julkiseen keskusteluun. Husseinin on näin ollen lähtökohtaisesti siedettävä ankaraa ja epäasiallistakin menettelyynsä ja käyttäytymiseensä kohdistuvaa arvostelua.

Halla-aho on tviitillään osallistunut sellaiseen julkiseen debattiin, jonka Hussein on itse käynnistänyt vaikuttaakseen yleiseen mielipiteenmuodostukseen ulkomaalaistaustaisten henkilöiden kokemasta syrjinnästä. Tällä asialla on yleistä poliittista merkitystä. Tutkinnanjohtajan mukaan tässä asiassa on kysymys Halla-ahon tviittiin sisältyvän kritiikin ja tyylin asianmukaisuuden arvostelusta. Tämä arvostelu kuuluu kaikille avoimeen ja vapaaseen julkiseen kansalaiskeskusteluun.

Sananvapaus on keskeinen poliittinen perusoikeus moniarvoisessa yhteiskunnassa, ja oikeusvaltiossa sananvapautta voidaan rajoittaa vain silloin, kun se on muiden oikeuksien tai yleisen turvallisuuden vuoksi välttämätöntä. Näin ollen tässä asiassa on kyse sallitusta sananvapauden käytöstä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE