Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Poliisi teki ratsian Navalnyin liittolaisen asuntoon – Sobolin väitetään uhkailleen turvallisuuspalvelun työntekijää

LEHTIKUVA / AFP Maxim Zmeyev

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kertoo poliisin tehneen ratsian hänen läheisen liittolaisensa Ljubov Sobolin asuntoon.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ratsia liittyy nähtävästi puhelinhuijaukseen, jolla 44-vuotias Navalnyi kertoo saaneensa Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n työntekijän myöntämään hänen elokuussa tapahtuneen myrkyttämisensä.

Navalnyin korruptionvastainen FBK-järjestö kertoi Twitterissä poliisin tulleen Sobolin asuntoon perjantaiaamuna. Sobolin puhelin on sittemmin suljettu, eivätkä FBK:n johtaja Ivan Zhdanov tai Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysh tiedä, missä tämä on.

Sobolin miehen ja tyttären on annettu poistua asunnosta.

Zhdanov kertoo Twitterissä, että Sobolia vastaan on aloitettu rikostutkinta kotirauhan rikkomisesta. Tämän väitetään uhkailleen FSB:n työntekijää, jota Navalnyi syyttää osallisuudesta myrkytykseensä.

FBK:n johtaja kertoo Twitterissä, että 33-vuotiaan Sobolin väitetään rikkoneen kotirauhaa väkivaltaa käyttäen tai väkivallalla uhaten. Rikoksen kerrotaan tapahtuneen Sobolin soitettua Navalnyin leirin myrkytykseen yhdistämän FSB:n työntekijän ovikelloa.

Hermomyrkky laitettiin Navalnyin alushousuihin

Lisää aiheesta

Länsimaiden mukaan oppositiojohtaja Navalnyi myrkytettiin elokuussa Novitshok-ryhmän hermomyrkyllä. Myrkytyksen vahvistaneita kokeita on tehty ainakin Saksassa, Ranskassa ja Ruotsissa sijaitsevissa laboratorioissa.

Maanantaina oppositiojohtaja sen sijaan kertoi saaneensa Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n työntekijän myöntämään myrkyttämisensä.

Navalnyi kertoi blogikirjoituksessa esiintyneensä puhelimessa Venäjän turvallisuusneuvoston pääsihteerin Nikolai Patrushevin avustajana. FSB:n työntekijä Konstantin Kudrjavtsev paljasti puhelussaan, että Navalnyi myrkytytettiin laittamalla myrkkyä hänen alushousuihinsa.

Blogiin linkatussa Youtube-videossa Kudrjavtsev kuulostaa aluksi varovaiselta ja epäröivältä, mutta paljastaa lopuksi, miksi Navalnyi selviytyi myrkytyksestä. Häneen mukaansa Navalnyi selviytyi, koska koneen lentäjä päätti tehdä hätälaskun Omskiin. Navalnyia kuljettanut lentokone oli matkalla Siperiasta Tomskin kaupungista Moskovaan.

Myrkytyksen jälkeen Navalnyi kuljetettiin Saksaan sairaalahoitoon.

Myös kansalaisjournalistiryhmä Bellingcat, Insider-media, CNN ja Spiegel-lehti paljastivat viikon takaisessa selvityksessään, että Navalnyin myrkytystapauksen takana oli FSB. Turvallisuuspalvelun osallisuus selvisi Bellingcatin mukaan puhelin- ja matkustustiedoista.

Poliisi otti Sobolin kiinni alkuviikosta

Sobolin kerrotaan menneen maanantai-iltana asunnolle, jossa Navalnyin kanssa puhelimessa puhuneen miehen uskotaan asuvan. Sobol otettiin kiinni, ja häntä pidettiin poliisiasemalla yli kuuden tunnin ajan.

Sobol ilmaisi tuolloin uutistoimisto AFP:lle huolensa siitä, että häntä vastaan aloitetaan mahdollisesti rikostutkinta.

Navalnyi yhdisti poliisratsian perjantaina Twitterissä Sobolin pyrkimykseen puhua Kudrjavtseville.

Asianajajan koulutuksen saanut Sobol on ilmoittanut pyrkivänsä ensi vuonna parlamenttiin.

Venäjä kiistää myrkytysväitteet yhä

Myrkytystapaus on hiertänyt Venäjän ja länsimaiden välejä. EU asetti aiemmin syksyllä sanktioita venäläisille, joiden se uskoi olevan kytköksissä Navalnyin myrkytykseen. Joukossa on muun muassa turvallisuuspalvelu FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov.

Tämän viikon tiistaina Venäjä kertoi puolestaan asettavansa EU:n eri edustajille sanktioita, jotka estävät niiden kohteeksi joutuneilta ihmisiltä pääsyn Venäjälle. Rajoitukset koskevat Venäjän ulkoministeriön mukaan ihmisiä, jotka ovat edistäneet “venäläisvastaisia sanktioita” Euroopan unionissa.

Venäjä on kiistänyt myrkytysväitteet jyrkästi, ja presidentti Vladimir Putinin lehdistöedustaja Dmitri Peskov pyrki tiistaina torppaamaan Navalnyin maanantaiset paljastukset yrittämällä mustamaalata tätä.

Peskov muun muassa väitti, että Navalnyilla olisi selkeitä piirteitä “suuruudenhulluudesta” ja harhaluuloja siitä, että häntä seurattaisiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE