Kotimaa
8.10.2020 11:04 ・ Päivitetty: 8.10.2020 11:30
Poliisihallituksen selvitys Elokapinan tapahtumista valmistui: “Poliisi arvioi lievimmän, riittävän tehokkaan voimakeinon tapauskohtaisesti”
Poliisihallitus on luovuttanut sisäministeriölle selvityksensä poliisin voimankäytöstä Elokapina-mielenosoituksessa.
Selvitystä varten Poliisihallitus pyysi Helsingin poliisilaitokselta lausunnon mielenosoituksen tapahtumista.
Mielenosoitusta koskevia asioita on vireillä tällä hetkellä Valtakunnansyyttäjän toimistossa sekä eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa. Poliisihallitus toteaa tiedotteessaan, ettei tämän takia ota enemmälti kantaa viime lauantaina tapahtumiin siltä osin, kun niiden lainmukaisuus on näiden tahojen arvioitavana.
Selvityksen mukaan poliisi kohdisti poistumiskäskyt niihin noin 50 mielenosoittajaan, jotka istuivat ajoradalla, ja jotka aiheuttivat pitkäkestoisen sekä merkittävän liikenne-esteen. Tämän lisäksi ajoradalla istumisesta aiheutui vaaraa erityisesti mielenosoittajille.
Poliisihallitus muistuttaa, että poliisin tehtävänä on turvata mielenilmaisun vapaus ja samalla muidenkin kansalaisten oikeudet.
– Mielenilmaisun vapaus ei tarkoita vapautta rikkoa lakia, Poliisihallitus sanoo.
– Huomattavaa on, ettei poliisi missään vaiheessa keskeyttänyt mielenilmaisua, vaan mahdollisti mielenosoittajien ajoradalta poistamisen jälkeenkin mielenilmaisun jatkumisen turvallisesti, tiedotteessa todetaan.
Poliisihallituksen selvityksen mukaan voimakeinojen puolustettavuutta arvioitaessa on otettava huomioon tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus, käytettävissä olevat voimavarat ynnä muut tilanteen kokonaisarvosteluun vaikuttavat seikat.
Poliisioperaation johtaja hyväksyi OC-sumutteen käytön.
Helsingin poliisilaitos kertoo omassa lausunnossaan tilanteen ajautuneen siihen siihen pisteeseen, että poliisin käytössä olleet keinot, jotka olivat painottuneet jo tuntien ajan neuvoihin, kehotuksiin ja käskyihin, eivät enää riittäneet.
– Myös mielenosoittajien fyysinen kantaminen ja siirtäminen jalkakäytävälle ei enää tuottanut toivottua lopputulosta, koska jokaisen poliisin käskyä laiminlyöneen henkilön kuljettamiseen ei ollut voimavaroja, ja toisiinsa kahliutuneiden mielenosoittajien kantaminen tai irrottaminen kahleista voimakeinoin olisi voinut aiheuttaa fyysisiä vammoja.
Poliisioperaation johtaja hyväksyi OC-sumutteen käytön lievimpänä käytettävissä olevana voimakeinona väkijoukon hajottamiseen.
Ennen sumutteen käyttöä lausunnon mukaan oli vielä varmistettu, että sumutteen käyttö on olosuhteissa mahdollista ja niiden käyttö kohdistui vain rajattuun joukkoon mielenosoittajista. Poliisi oli lisäksi varoittanut mielenosoittajia sumutteen käyttämisestä sekä antanut viisi minuuttia aikaa poistua itse ajoradalta.
“Luottamus on koko toimintamme elinehto.”
Poliisihallitus painottaa tiedotteessa, että toiminnan periaatteena on voimankäyttötilanteen välttäminen. Tarve voimakeinojen käytölle voi syntyä muun muassa silloin, jos kohdehenkilö ei noudata poliisin antamia neuvoja, kehotuksia tai käskyjä. Tällöin poliisi suorittaa lainmukaisen tehtävänsä loppuun tarvittaessa tarpeellista ja oikeasuhtaista voimakeinoa käyttäen. Kaikissa tilanteissa poliisi pyrkii hoitamaan tehtävän ensisijaisesti vähimmän haitan periaatteella, kohdehenkilön ja sivullisten turvallisuus huomioiden.
‒ Tarpeellisen voimakeinon valintaan vaikuttaa tilanteen kokonaisarviointi. Esimerkiksi jos lievemmät keinot kuten neuvot, kehotukset ja käskyt osoittautuvat tehottomiksi, voidaan siirtyä käyttämään sitä voimakeinoa joka on lievin, mutta riittävän tehokas käsillä olevan virkatehtävän päämäärän saavuttamiseksi, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta toteaa tiedotteessa.
Heikinheimo kertoo, että poliisin voimakeinoilla ja voimankäyttövälineillä ei ole erikseen säädettyä tai määrättyä käyttöjärjestystä. Ainoastaan ampuma-aseen käytölle on säädetty poliisilaissa erilliset käytön edellytykset.
‒ Poliisi arvioi lievimmän, riittävän tehokkaan ja puolustettavissa olevan voimakeinon tapauskohtaisen harkinnan mukaan. Tämä voi tarkoittaa sitä, että esimerkiksi fyysisten voimakeinojen, joita ovat esimerkiksi henkilön kantaminen tai siirtäminen, sijaan ensimmäiseksi voimakeinoksi voi tilanteesta riippuen valikoitua OC-sumutteen käyttäminen, hän sanoo tiedotteessa.
Heikinheimo painottaa, että poliisille on elintärkeää, että sen toiminta on yhteiskunnallisesti hyväksyttävää ja kriittisen tarkastelun kestävää.
‒ Siksi on tärkeää, että tapaus arvioidaan myös ulkopuolisten toimesta ja tarvittaessa sen pohjalta kehitämme toimintaamme. Tapaus osoittaa, kuinka tärkeää poliisin on sen ohella, että teemme lakeihin ja ohjeistuksiin nojaavia päätöksiä, pystyä myös perustelemaan ne avoimesti sekä osallistua aktiivisesti toimintaamme koskevaan keskusteluun. Se miten toimintamme näyttäytyy kansalaisten silmissä, luo perustan suomalaisten poikkeuksellisen korkeaan luottamukseen poliisiin. Luottamus on koko toimintamme elinehto.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.