Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Poliisihallitus on tehnyt valtakunnansyyttäjänvirastolle tutkintapyynnön julkisuuteen vuotaneesta al-Hol-asiakirjasta

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Useampi suomalainen tiedotusväline on kertonut ulkoministeriön johdolla luodusta suunnitelmasta palauttaa Syyrian al-Holin leiriltä kaikki palautukseen suostuvat henkilöt Suomeen.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan heidät oli ensisijaisesti tarkoitus tuoda yhdellä charter-lennolla Irakin Erbilin kautta Helsinki-Vantaan lentokentälle

Tieto liittyy asiakirjaan, joka on päivätty 21.11.2019. Esimerkiksi Yle on kertonut, että siinä todetaan, että ulkoministeriö on asettanut 15.11.2019 työryhmän laatimaan suunnitelman, jolla varmistetaan Syyriassa leireillä pidettyjen suomalaisten lasten henkilökohtainen turvallisuus ja perusoikeuksien toteutuminen perustuslain, kansainvälisten sopimusten, konsulipalvelulain ja muun lainsäädännön mukaisesti.

Yle on myös kertonut, että asiakirjassa korostetaan asian salassapidon merkitystä “operaatioon liittyvien turvallisuusnäkökohtien ja kansainvälisen ulottuvuuden vuoksi”. Asiakirjan on allekirjoittanut poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Poliisiylijohtaja Kolehmainen on kiistänyt nähneensä suunnitelmaa, jolla leiriläisiä valmistauduttaisiin siirtämään Suomeen.

“On syytä epäillä, että siinä on toimittu laittomasti.”

Eilen poliisihallitus tiedotti poliisin varautuneen siihen, että al-Holin leiriltä saapuisi ihmisiä Suomeen. Varautumissuunnittelua on tehty useamman kuukauden ajan.

– Poliisin tehtävänä on puuttua kaikkiin palaamisesta mahdollisesti aiheutuviin turvallisuusuhkiin Suomessa, oli kyse sitten palaajista, heidän lähipiiristään tai muista toimijoista, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi tiedotteessa.

– Olen aiemmin todennut, että minulla ei ole ollut tiedossa ulkoministeriön suunnitelmien sisältöä al-Holissa olevien suomalaisten hakemiseksi. Poliisihallitus ei ole myöskään saanut virallista ulkoministeriön virka-apupyyntöä tai muuta pyyntöä aiheesta. Poliisihallituksen asiantuntijat ovat luonnollisesti olleet mukana ulkoministeriön vastuulla olevassa suunnittelussa, hän tähdensi ja tarkensi julkisuudessa olleita tietoja.

Tiedotteessa mainittiin, että julkisuudessa on viitattu Poliisihallituksessa valmisteltuun asiakirjaan, jonka allekirjoittajana on ollut poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ja että kyseessä on salassa pidettävä poliisin omaan varautumiseen liittyvä suunnitelma.

Kolehmainen kertoo tänään Demokraatille pitävänsä mahdollisena, että poliisista on tapahtunut tietovuoto. Kolehmaisen mukaan tilannetta onkin nyt arvioitu Poliisihallituksessa.

– On syytä epäillä, että siinä on toimittu laittomasti ja on vuodettu salassa pidettävää tietoa julkisuuteen. Asiassa on tehty rikosilmoitus valtakunnansyyttäjän toimistoon ja kysymys on siitä, nimenomaan poliisissa vuotanut salassapidettäviä asioita, Kolehmainen kertoo.

Tutkintapyyntö liittyy 21.11. päivätyn asiakirjan vuotamiseen.

Kolehmainen ei tiedä, ovatko muut tahot tehneet tutkintapyyntöjä.

– Tietysti jokainen saa arvioida tykönään, onko jostain muista valtion toimijoista vuodettu. Me nyt päädyimme tähän, koska siinä on kysymyksessä poliisin sisäinen salaiseksi luokiteltu suunnitteluasiakirja, joka on selvästi vuodettu julkisuuteen.

“Voi vaarantaa poliisin työturvallisuuden.”

Kolehmainen painottaa, että hän itse ei ole puhunut poliisin salassapidettävistä suunnitelmista, vaan on vastannut kysymyksiin, ettei ole nähnyt nimenomaan ulkoministeriön suunnitelmaa al-Holista.

– Nyt vedetään yhtäläisyysmerkit, että ulkoministeriön suunnitelma olisi poliisin suunnitelma. Minä en ole puhunut mitään poliisin suunnitelmasta. Se on salassapidettävä asiakirja. Sanoin vain eduskunnassakin, että kyllä poliisi suunnittelee erilaisia skenaarioita omia toimintojaan varten. Alleviivasin sitä, että minä en ole nähnyt ulkoministeriön mahdollista suunnitelmaa. Tästä nimenomaisesta poliisin suunnitelmasta, joka on mennyt julkisuuteen, on tehty rikosilmoitus. Meillä ei ole muuta mahdollisuutta.

– Kyseessä on siis poliisin sisäinen asiakirja. Poliisi varautuu jatkuvasti sisäisen turvallisuuden eri uhkiin ja luo eri skenaarioihin toimintasuunnitelmia. Se on ihan normaalia suunnittelutoimintaa ja vastuullista viranomaistoiminta on luoda eri skenaarioita varten toimintasuunnitelmia, hän sanoo ja viittaa 21.11. päivättyyn julkisuuteen vuotaneeseen asiakirjaan.

Kolehmainen painottaa, että asiakirja salaaminen on aikanaan ollut harkittu toimi. Vuoto voisi vaarantaa esimerkiksi poliisin työturvallisuuden.

– Pidänkin vuotoa siinä mielessä vakavana, että se voi vaarantaa poliisin työturvallisuuden, Kolehmainen lisää.

Onko Halla-aholle vuodettu salassapidettävää materiaalia?

Kolehmaisen mukaan on mahdotonta arvioida sitä joukkoa, jotka ovat päässeet asiakirjaan käsiksi.

– Tutkinnassa selvitetään, keillä asiakirja on ollut ja keillä on ollut mahdollista saada se. Tutkinta yrittää selvittää vuotajan. On todella monta mahdollisuutta, mitä kautta se on mennyt tiedotusvälineille. En pysty arvioimaan, mihin asiakirja on sen nähneeksi kertoneiden Ylen ja HS:n ohelle mahdollisesti vuodettu ja miksi.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jussi Halla-aho on kertonut aiemmin, että al-Holin leiriltä olisi tulossa väkeä Suomeen jo tällä viikolla. Halla-aho on sanonut perustavansa tiedot al-Holin leirillä olevien palautuksista “epämuodollisiin kanaviin”.

– Perustan tietoni epämuodollisia kanavia pitkin liikkuviin tietoihin, joiden todenperäisyyttä en voi varmistaa, kuten Uutissuomalaiselle tänään kerroin. Lähteitäni suojellakseni en anna yhtään tämän enempää tietoa, hän sanoi STT:lle 10.12.

Seppo Kolehmainen, oppositiojohtaja Jussi Halla-aholla (ps.) on vaikuttanut olevan hyvää tietoa asiasta. Pidättekö mahdollisena, että hänellä on vuodettu salassapidettävää materiaalia?

– En osaa sitä sanoa, en ota siihen kantaa. En pysty arvioimaan sitä seikkaa, Kolehmainen vastaa.

Jos hänelle olisi vuodettu, miten arvioisitte tilannetta hänen kannaltaan?

– En lähde spekuloimaan ennen kuin tutkinta käynnistyy. Se on sen ajan kysymys, mihin asiakirja on vuodettu ja kuka sitä on käyttänyt.

Jos vuotaja paljastuisi, rikosnimikkeenä vuotajan osalta kyseeseen voisi Kolehmaisen mukaan tulla virkavelvollisuuden tai virkasalaisuuden rikkominen.

– Tietysti tutkinnassa selvitetään koko ketju, miten asiakirja on päätynyt ja kenelle. Tässä vaiheessa ei voida arvioida, saadaanko selville, kuka on virkasalaisuuden rikkonut, miten asiakirja on tullut haltuun ja minne se on välitetty.

Halla-aho: “Minulle soittavat monenlaiset ihmiset”.

Jussi Halla-aho ei tarkenna Demokraatille, mistä hän on tietoja saanut.

– Sanotaan niin, että ole kuullut erilaisista lähteistä niitä tietoja, joihin viittasin ja joita julkisuudessa on nyt käsitelty. En minä nyt voi ottaa siihen oikein sen enempää kantaa. Minulle soittavat monenlaiset ihmiset, hän vastaa.

Oletteko saanut nimenomaan salassapidetystä asiakirjasta tietoa?

– Oletan, että ne tiedot, joita minulle on kerrottu, liittyvät nimenomaan tähän asiakirjaan. En sen enempää voi siihen ottaa kantaa.

Uutista tarkennettu ja stilisoitu kello 15.02.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE