Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Politico: Yhdysvaltain korkein oikeus aikeissa kumota liittovaltion aborttioikeuteen johtaneen Roe vastaan Wade -päätöksen

LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Kevin Dietsch
Aborttioikeuden puolustajia mielenosoituksessa korkeimman oikeuden edustalla Washingtonissa 3. toukokuuta 2022.

Yhdysvaltain korkein oikeus on aikeissa kumota liittovaltion aborttioikeuteen johtaneen Roe vastaan Wade -päätöksen. Näin antaa ymmärtää päätöslauselman luonnos, jonka Politico-uutissivusto on saanut nähtäväkseen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Aborttioikeus turvattiin liittovaltion tasolla korkeimman oikeuden vuoden 1973 kuuluisalla Roe vastaan Wade -päätöksellä, ja sitä vahvistettiin Planned Parenthood vastaan Casey -päätöksellä vuonna 1992.

Konservatiivienemmistöisessä tuomioistuimessa kiertänyt luonnos on konservatiivisen tuomarin Samuel Aliton käsialaa. Tekstissä Alito väittää liki 50 vuoden takaisen päätöksen olleen “törkeän väärä jo alusta alkaen”. Kaikkiaan 98-sivuisessa tuomioistuimen mielipiteeksi kuvaillussa tekstissä vaaditaan Roe vastaan Wade -päätöksen kumoamista.

Ratkaisuesityksen luonnos liittyy korkeimman oikeuden päätökseen, jossa oikeus ottaa kantaa siihen, onko Mississippin osavaltion aborttilainsäädäntö perustuslain mukainen. Korkeimman oikeuden odotetaan antavan lopullisen päätöksensä kesäkuussa.

Lausuntoluonnoksessa kirjoitetaan myös, että “on aika noudattaa perustuslakia ja palauttaa aborttikysymyksestä päättäminen kansan valitsemille edustajille”.

-  Abortti on syvästi moraalinen kysymys. Perustuslaki ei kiellä eri osavaltioiden asukkaita säätelemästä tai kieltämästä aborttia. Vääjäämätön lopputulos on, että aborttioikeus ei ole syvästi juurtunut kansakunnan historiaan ja traditioihin, Alito kirjoittaa.

Republikaanit yrittäneet heikentää aborttioikeutta, demokraatit vastustavat aikeita

Aborttioikeus on ollut uhattuna viime kuukausina Yhdysvalloissa, kun republikaanien johtamat osavaltiot ovat alkaneet tiukentaa aborttilakeja. Jotkut osavaltiot ovat pyrkineet estämään kaikki abortit kuudennen raskausviikon jälkeen, jolloin monet naiset eivät vielä edes tiedä olevansa raskaana.

Monet oikeistopoliitikot ovat yrittäneet heikentää aborttioikeutta, ja demokraatit presidentti Joe Bidenin johdolla ovat vastustaneet suunnitelmia.

Myöhään maanantai-iltana paikallista aikaa useat sadat ihmiset, aborttioikeuden tukijat ja vastustajat, kokoontuivat Washingtonissa korkeimman oikeuden rakennuksen luokse osoittamaan mieltä.

Ennennäkemätön vuoto

Vuotoa korkeimmasta oikeudesta pidetään Yhdysvalloissa ennennäkemättömänä. Politico kirjoittaa, että modernin historian aikana korkeimman oikeuden lausuntoluonnos on ensimmäisen kerran vuodettu julkisuuteen. Barack Obaman hallinnossa työskennellyt asianajaja Neal Katyal luonnehti vuotoa “Pentagonin papereiden” kaltaiseksi vuodoksi. Tuolloin Yhdysvaltojen puolustusministeriöstä vuodettiin tuhansia dokumentteja Vietnamin sodasta New York Times -lehdelle.

Korkeimman oikeuden tiedottaja kommentoi vuodosta kysyttäessä, ettei “oikeudella ole kommentoitavaa”.

Guttmacher-instituutin mukaan Yhdysvaltojen osavaltioista 26 olisi kieltämässä abortin “varmasti tai todennäköisesti”, jos Roe vastaan Wade -päätös kumotaan.

Yhdysvaltojen korkeimmassa oikeudessa on yhdeksän tuomaria, joista kuusi on konservatiiveja. Kolme heistä nimitti Yhdysvaltojen edellinen presidentti Donald Trump. Nykyinen presidentti Joe Biden on nimittänyt yhden korkeimman oikeuden tuomarin, Ketanji Brown Jacksonin, mutta hänen odotetaan aloittavan tehtävässään vasta kesäkuun lopulla tai heinäkuun alussa. Brown Jackson korvaa korkeimmassa oikeudessa Stephen Breyerin, joka jää eläkkeelle. Korkeimman oikeuden tuomarinimitykset ovat elinikäisiä, mutta tehtävästä voi jäädä eläkkeelle.

Uutista täydennetty kauttaaltaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE