Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Prahassa vapautettu syyrialainen kurdijohtaja harkitsee tuloa Suomeen – Turkki jatkaa Muslimin tavoittelemista

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Stringer
Tshekkiläiset poliisit viemässä Saleh Muslimia oikeuteen. Muslim on vapautettu tänään.

Syyrialainen kurdijohtaja Saleh Muslim saattaa olla tulossa Suomeen odottamaan luovutusoikeudenkäyntinsä jatkoa. Muslim pidätettiin viikonloppuna Prahassa Turkin pidätysmääräyksen perusteella, mutta hänet vapautettiin tänään.

Muslim lupasi hänet vapauttaneelle tuomioistuimelle, että pysyy EU:n alueella ja ilmoittautuu tuomioistuimeen pyydettäessä. Uutistoimisto Reutersin mukaan Muslim kertoi, että hänellä on pysyvä oleskelulupa Suomeen.

Suomi-Rojava-yhteistyökeskuksesta vahvistetaan, että Muslimilla on oleskelulupa Suomeen ja että hän on käynyt täällä säännöllisesti, viimeksi kesällä.

Muslim on Syyrian kurdien näkyvimpiä johtajia. Hän toimi aiemmin demokraattisen yhtenäisyyspuolue PYD:n puheenjohtajistossa.

Turkin viranomaiset syyttävät häntä osallisuudesta helmikuun 2016 pommi-iskuun Ankarassa.

Sotilasajoneuvoihin kohdistuneessa iskussa kuoli 29 ihmistä. Muslim voisi enimmillään saada osallisuudestaan 30 elinkautista vankeustuomiota, jos hänet tuomittaisiin Turkissa. Hän on kiistänyt osallisuutensa iskuun.

Turkki jatkaa tavoittelemista.

Turkki reagoi vapauttamiseen tuoreeltaan kommentoimalla sitä ”terrorismin tukemiseksi”.

– Tällä on kielteinen vaikutus suhteisiimme, jylisi varapääministeri Bekir Bozdag.

Ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu vakuutti, että Turkki jatkaa Muslimin tavoittelemista, vaikka tämä lähtisi toiseen EU-maahan.

Turkki katsoo, että PYD on osa kiellettyä Kurdistanin Työväenpuolue PKK:ta.

Tshekin pääministeri Andrej Babis ei halunnut ottaa asiaan kantaa, vaan totesi, että ratkaisu on tuomioistuimen käsissä.

Sekä Turkissa että Tshekissä on spekuloitu, että vireillä olisi vaihtokauppa, jossa Muslim vaihdettaisiin kahteen Tshekin kansalaiseen.

Kaksi tshekkiä tuomittiin viime vuonna Turkissa yli kuuden vuoden vankeustuomioihin taisteltuaan kurdijärjestö YPG:n riveissä Syyriassa.

Turkin ja Tshekin viranomaiset ovat kiistäneet väitteet.

Keskustelua aiheesta

Ulkoministeriö: Suomessa järjestetään rutiininomainen ja akateeminen Pohjois-Korea-tapaaminen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut.

Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut, joissa ei kuitenkaan ole kyse korkea-arvoisesta poliittisesta tapaamisesta. Ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle, että tapaamisessa on kyse rutiininomaisesta niin sanotusta 1,5 raiteen akateemisesta tapahtumasta.

Ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että tapaamisessa olisi mukana Yhdysvaltojen virkamiehiä.

MTV kertoi aiemmin, että Helsinkiin saapuisi Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja. MTV:n tietojen mukaan vierailu alkaa huomenna ja on kaksipäiväinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mediat: Pohjois-Korea-tapaamista suunnitellaan Suomeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS
NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean edustajien kerrotaan suunnittelevan tapaamista Suomessa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV, jonka mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja saapuu Helsinkiin huomenna.

MTV:n tietojen tiedon mukaan kyse on niin sanotusta vapaamuotoisesta ja epävirallisesta tapaamisesta.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut mediatietoja.

Keskustelua aiheesta

Lumentulo haittaa Lontoon lentoliikennettä – myös Suomen lentoja on peruttu

Kuva: Lehtikuva
Myös Finnairin lentoja Lontooseen on peruttu lumentulon vuoksi.

Lontoossa Heathrow’n lentokentällä on tänään peruttu yli sata lentoa lumentulon takia. Ongelmat vaikuttavat myös ainakin osaan Suomen-lennoista.

Finnairin kello kahden lento Helsinki-Vantaalta Heathrow’lle jouduttiin perumaan. Samaten on peruttu Helsinki-Vantaalle iltayhdeksän aikaan saapuva lento Heathrow’lta.

Finnair tiedottaa matkustajia tilanteesta, jonka lisäksi lisätietoja saa yhtiön nettisivuilta. Peruutusten lisäksi myöhästymiset ja ongelmat jatkoyhteyksissä Heathrow’lta ovat mahdollisia.

Keskustelua aiheesta

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta

Järjestö: yli 150 000 ihmistä on paennut Syyrian Afrinista – hallituksen joukot moukaroivat myös Itä-Ghoutaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Abdulmonam Eassa
Kuvassa Hamourian kaupunki Itä-Ghoutassa, jota hallituksen joukot ovat pommittaneet. Kuva 3.maaliskuuta 2018.

Syyriassa pako pohjoisesta Afrinin kaupungista kiihtyy. Sotaa seuraavan järjestön mukaan kaupungista on keskiviikosta lähtien paennut yli 150 000 ihmistä.

Afrinin aluetta hallitsevat kurdien YPG-joukot. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä ja on liki kahden kuukauden ajan hyökännyt voimalla sitä vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin ilmavoimat pommitti eilen myös Afrinin suurinta sairaalaa. Iskussa kuoli järjestön mukaan 16 siviiliä. Turkki on kiistänyt väitteen.

Itä-Ghoutasta paennut kymmeniätuhansia

Toisaalla Syyriassa hallituksen joukot ovat jatkaneet Itä-Ghoutan moukarointia pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan ilmaiskuissa on tänään kuollut ainakin 30 siviiliä.

Ihmiset pakenevat myös Itä-Ghoutasta. Järjestön mukaan torstaista lähtien yli 40 000 siviiliä on paennut alueelta.

Itä-Ghouta on viimeinen merkittävä kapinallisalue Damaskoksen lähellä. Helmikuun puolivälin jälkeen hallituksen joukot ovat vallanneet siitä noin 70 prosenttia. Hyökkäyksessä on järjestön tietojen mukaan kuollut noin 1 400 siviiliä.

(STT-AFP )