Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Toimituksen kommentit

11.7.2023 09:41 ・ Päivitetty: 11.7.2023 13:48

Presidentti Niinistö kehotti hallitusta irtisanoutumaan rasismista – miten se tapahtuisi käytännössä?

LEHTIKUVA / EEVA-MARIA BROTHERUS
Uusi hallitus kokoontui pääministeri Petteri Orpon johdolla järjestäytymisistunnoksi kutsutussa valtioneuvoston yleisistunnossa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä 20. kesäkuuta.

Petteri Orpon (kok.) hallitus on jumissa toiseksi suurimman hallituspuolueen perussuomalaisten rasistisuuden kanssa. Hallitusta on kehotettu irtisanoutumaan rasismista presidenttiä myöten. Miten se käytännössä tapahtuu?

Simo Alastalo

Demokraatti

Perussuomalaisten rasistisuus nousi eduskuntavaalien alla isoksi puheenaiheeksi. Monet kauhistelivat SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin suorasanaista näkemystä, jossa ruma sana sanottiin niin kuin se on: perussuomalaiset on avoimesti rasistinen puolue.

VAALIT voittaneen kokoomuksen puheenjohtajan, pääministeri Petteri Orpon päänsisäisessä ajatusten Aura-joessa on sittemmin tulvinut. Valtaosa vesien hallitsemattomasta liikkeestä on liittynyt juuri rasismiin, josta puhuminen koettiin vaalien alla perussuomalaisten yhteydessä kohtuuttomaksi.

Orpo tai kukaan muukaan ei voi sanoa, etteikö heitä olisi varoitettu nyt kun hallituksessa tapahtuu koko ajan asioita, jotka eivät liity hallitusohjelmaan eivätkä sen tavoitteiden edistämiseen.

Vilhelm Junnilan (ps.) natsi-kohusta on edetty elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps/ex-kok) kautta varapääministeri Riikka Purraan (ps.) yhdistettyihin takavuosien rasistisiin väkivaltafantasioihin.

Päähallituspuolue kokoomus ja sen helpot kumppanit RKP ja KD kirjoittavat ranne kipeänä vastuuvapautuksia perussuomalaisten komeroista kömpivien mörköjen takia. Samalla RKP:ssa ja KD:ssa istutaan käsien päällä, ettei vahingossa vastattaisi puhelimeen. Kaikki sanottava tuntuu olevan nykytilanteessa hallituksen jatkon kannalta tulenarkaa.

VIIMEISIN kohu Purraan yhdistetyistä rasistisista kommenteista Jussi Halla-ahon Scripta-blogiin ei olisi voinut nousta esiin kiusallisemmalla hetkellä. Presidentti Sauli Niinistö edustaa Suomea Vilnan Nato-huippukokouksessa ja tapaa huomenna Helsingissä Liettuasta Suomeen siirtyvän Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin. Helsinkiin saapuvat myös pohjoismaiset pääministerit mukanaan lauma Suomesta ja suomalaisesta politiikasta kiinnostuneita kansainvälisiä toimittajia.

Lisää aiheesta

Hallituskriisi on parhaillaan sana, jota kukaan hallituksessa ei halua sanoa ääneen. Kaikki sen kuitenkin näkevät.

Pääministeri Orpo on sanonut tänään patistelun jälkeen sanasen Purra-kohusta ja teksteistä, joita Purra ei valtiovarainministerin asemastaan huolimatta ole suostunut vetämään takaisin tai pahoittelemaan. Orpon mukaan hallitus on sitoutunut ihmisoikeuksiin eikä hän henkilökohtaisesti voi rasismia missään muodossaan hyväksyä.

Orpo piti myös välttämättönä, että Purra on irtisanoutunut väkivallasta Twitterissä maanantaina illalla.

NÄIN Purra todella teki, mutta jäi epäselväksi mistä väkivallasta hän irtisanoutui. Aikaisemmin maanantaina Purra julkaisi blogin, jossa hän nimenomaan korosti, ettei irtisanoudu vanhoista teksteistään eikä pahoittele niitä, vaikka häneen yhdistetyn nimimerkki Riikan blogikommentit sisältävät muun muassa ajatuksen maahanmuuttajien ampumisesta lähijunassa.

Rasismikohua kommentoi Vilnan lehdistötilaisuudessa tänään myös presidentti Niinistö. Presidentin mukaan hallituksen olisi syytä irtisanoutua rasismista, jolla ei ole mitään tekemistä maahanmuuton ongelmien kanssa. Irtisanoutuminen olisi Niinistön mukana oikea signaali maailmalle.

Ajatus on erittäin kannatettava. Mutta miten se toteutetaan, kun valtiovarainministeri Purra ei suostu rasistisista kirjoituksistaan perääntymään?

Täydennetty klo 16.45: Riikka Purra teki täyskäännöksen eilisen blogikirjoituksensa linjauksesta ja kirjoitti Twitteriin seuraavasti: ”Pyydän anteeksi 15 vuoden takaisia typeriä somekommenttejani ja niistä ymmärrettävästi aiheutunutta haittaa ja mielipahaa.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU