Politiikka

Presidenttiehdokas väittää gallupien olevan keplottelua – ”Ohjaillaan ihmisiä ihan selvästi”

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Istuva presidentti ja valitsijayhdistyksen ehdokas Sauli Niinistö sanoi Ylen vaalitentissä osanneensa odottaa galluplukujensa laskua, aivan kuten moni muukin. Hänen mukaansa ne eivät aiheuta hermoilua.

– Tähtään siihen, että jollain kierroksella tulisin valittua, Niinistö kommentoi tentin aluksi.

Niinistön kannatus oli torstaina julkaistussa Ylen gallupissa 63 prosenttia, kun Ylen edellinen gallup vuodenvaihteessa näytti hänelle 72 prosentin kannatusta. Helsingin Sanomien gallupissa kannatus oli nyt 58 prosenttia, kun vielä viime viikon mittaus näytti 66 prosenttia.

Toinen valitsijayhdistyksen ehdokas, keskustataustainen Paavo Väyrynen puolestaan sanoi galluplukujen olevan pielessä, aivan kuten edellisissä vaaleissa. Hänen mukaansa niiden tarkoituksena on keplotella Niinistö presidentiksi ensi kierroksella tai niin, että vastaan toiselle kierrokselle tulisi vihreiden Pekka Haavisto.

– Näillä gallupeilla ohjaillaan ihmisiä ihan selvästi, Väyrynen moitti.

Väyrysen kannatus oli HS:n gallupissa 7 prosenttia ja Ylen kannatusmittauksessa 6 prosenttia, ja pääsy kolmannelle kierrokselle näytti jäävän haaveeksi.

Vaalien ensimmäinen kierros järjestetään tämän viikon sunnuntaina.

Niinistö ja Vanhanen puolustivat Kiina-politiikkaa

Tentin alkupuolella keskusteltiin Suomen suhtautumisesta Kiinan ihmisoikeus-, demokratia- ja oikeusvaltio-ongelmiin. Ehdokkaat joutuivat vastaamaan siihen, miksi Suomen poliittinen ilmasto on sopiva niin, että Kiina päätti lähettää viime viikolla saapuneet pandat Lumin ja Pyryn Suomeen.

Niinistö sekä keskustan ehdokas ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen kiistivät, että Suomi olisi osaltaan kiillottamassa KIinan julkisuuskuvaa ottaessaan pandat tänne.

Niinistön mukaan Suomen 100-vuotisjuhlalla oli osuutta panda-asiaan, eikä hän allekirjoittanut tulkintaa oikeanlaisesta poliittisesta ilmastosta.

– En minä tuollaista syy-yhteyttä näkisi. Ja joka tapauksessa Kiinan kanssa ihmisoikeudet ovat joka kerta olleet esillä kun olen tavannut presidentti Xin, Niinistö sanoi.

Myös Vanhanen kiisti, että Suomi olisi mukana Kiinan imagotyössä.

– Minun kokemukseni on se, että Suomen johto Kiinan johdon kanssa käy ihmisoikeuskysymyksiä läpi. Ja se tehdään sellaisessa hengessä, että ei se estä sitä, että harjoitamme erittäin paljon myös taloudellista yhteistyötä.

Myös SDP:n Tuula Haatainen korosti keskusteluyhteyden tärkeyttä.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen olivat selkeästi sillä kannalla, että pandoja ei olisi pitänyt ottaa vastaan.

– Olen sitä mieltä, että ne pandat olisivat voineet olla Kiinassa ja olisi voitu ottaa nimikkopandoja, Huhtasaari sanoi.

STT–SUSANNA JÄÄSKELÄINEN

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat