Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Pro: Suomen kilpailukyky ei parane halpuutuksella – osaamiseen kannattaa panostaa

Nora Vilva

Monella prolaisella alalla ovat käynnissä palkankorotus- tai työehtosopimusneuvottelut. Korotukset ovat tiukassa ja heikkoa tuottavuuden kehitystä yritetään kompensoida heikentämällä työehtoja.

Demokraatti

Demokraatti

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen painotti liiton edustajiston kokouksessa, että Suomen kilpailukykyä ei pidä kehittää halpuuttamalla. Osaamisen kehittäminen on ainoa oikea tie tuottavuuden kasvuun.

-Keskeinen kilpailukykytekijä pitäisi olla osaava ja innovatiivinen työvoima, Malinen sanoi.

Samoilla linjoilla oli myös kokouksessa puhunut pääministeri Sanna Marin. Hän korosti koulutuksen ja osaamisen merkitystä. Marinin mukaansa suurimmat kasvun tulpat ovat osaajapula ja tuottavuuden pysähtyminen, johon tarvitaan teknologia- ja innovaatiopanostuksia.

Eduskuntavaalit vaikuttavat tulevaisuuden työelämään.

Viime vuosina sopimusjärjestelmää on haastettu voimakkaasti. Sitä vastustetaan Jorma Malisen mukaan periaatteellisesti. Lisäksi haikaillaan myös sitä, että työnantaja saisi sanella työn tekemisen ehdot. Malisen sanoo sopimuskulttuurin heikkenemisen, työmarkkinakiistojen politisoimisen ja luottamuksen rapauttamisen vahingoittavan koko yhteiskuntaa.

– Tällä hetkellä Elinkeinoelämän Keskusliitto estää omalla toiminnallaan aitojen liittoneuvottelujen käymisen, Malinen huomautti.

Jäsentutkimuksen mukaan prolaiset haluavat vahvasti, että Pro neuvottelee työehdoista heidän puolestaan.

– Pro haluaa kehittää suomalaista työelämää yhdessä sopien.

Edustajiston puheenjohtaja Kristiina Lindroos muistutti siitä, että eduskuntavaalit vaikuttavat tulevaisuuden työelämään.

– Me kaikki tiedämme, kuinka iso merkitys palkansaajille on sillä, minkälainen uusi hallituspohja tulee olemaan. Siksi toivon, että emme arastele kertoa Pron vaalitavoitteista ja että työpaikoilla keskustellaan vaaleista ja niiden vaikutuksista palkansaajiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE