Politiikka

Professori Hiilamo varoitti sote-shokista, avautuu nyt Facebookissa: ”Miksi ylipäätään asetetaan asiantuntijaryhmiä?”

Jari Soini
Professori Heikki Hiilamo.
Jari Soini
Professori Heikki Hiilamo.
Jari Soini
Professori Heikki Hiilamo.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo hämmästelee Facebook-päivityksessään sote-valmistelua.

– Miksi meitä ei kuultu? Miksi ylipäätään asetetaan asiantuntijaryhmiä ja puhutaan tietoon perustuvasta päätöksenteosta, jossa asiantuntemukselle ei anneta painoarvoa, Hiilamo päivittää.

Perustuslakivaliokunta antoi tänään lausuntonsa ja totesi muun muassa pakkoyhtiöittämisen perustuslain vastaiseksi ja sote-aikataulun aivan liian kireäksi sekä näki ongelmia siinä, ettei julkinen valta voisi tuottaa palveluja. Kansalaisten palveluiden yhdenvertaisuus asettuisi myös soten myötä kyseenalaiseksi.

– Tuntuu hienolta, että perustuslakivaliokunta vihdoin kuuli näkemyksiämme ja otti ne erittäin tarkasti huomioon. Silti jää miettimään, miksi tarvittiin taas uusi ketunlenkki sote-uudistuksessa, kun olisi voitu kulkea suoraankin, Hiilamo sanoo.

Päivityksessään Hiilamo jakaa myös taannoisen blokitekstinsä Sotuudistuksen shokkidoktriini, jonka hän on julkaissut 19.5.2016. Siinä hän omalta osaltaan kritisoi valinnanvapausuudistusta, joka siis nyt ajoi perustuslakivaliokunnassa karille.

– Myös STM:n sote-asiantuntijaryhmässä kritisoimme valinnanvapausmallia silloin kun se oli esityslistalla ja myös silloin kun se ei ollut esityslistalla, Hiilamo päivittää Facebookissa.

”Edellä kuvatut linjaukset tarkoittavat valtavaa julkisen sote-tuotannon ulosmyyntiä suurille yksityisille yhtiöille. Sen seuraukset ovat arvaamattomat. Valinnanvapaus on muuttumassa julkisten palveluiden hallitsemattomaksi yksityistämisprojektiksi, jossa pääosaa eivät näyttele asiakkaat, potilaat ja veronmaksajat, vaan suuria markkinoita ja voittoja havittelevat suuret sote-yhtiöt”, Hiilamo muun muassa kirjoitti vuoden 2016 blogissaan.

”Sote-palveluissa alkaisi ryöstökapitalismin aika”, hän jatkaa ja varoittaa myös siitä, että sote voisi johtaa alueellisten erojen kasvuun.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 19/19
KANSAN KUKKAROLLA - Verotusta siirtyy kulutukseen
TÄMÄN SORTIN FEMINISMIÄ - Katse rakenteisiin
KIVUN HISTORIA - Elina Hirvonen kirjoitti kohuromaanin
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Käynnissä on kulttuurisota, rienaamiseen, provosointiin ja tunteisiin liittyvä taistelu identiteeteistä – Tutkija: ”Vastapuoli täytyy demonisoida ja näyttää huonossa valossa”
2.10.2019

Luetuimmat


Uusimmat