Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Professori kokoomuksen linjariidasta: Väliinputoamisen riski on todellinen

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten Ville Tavio saapumassa Säätytalolle 25. helmikuuta 2021.

Kuhina alhaisesta kannatuksesta kärsivän oppositiopuolue kokoomuksen ympärillä sai lauantaina uusia kierroksia, kun puolueen Helsingin pormestariehdokas Kirsi Piha ilmoitti luopuvansa kuntavaaliehdokkuudesta. Piha perusteli päätöstään muun muassa kokoomuksen sisällä olevalla arvojen kirjolla, jota hän ei välttämättä kykenisi pormestarina edustamaan.

Simo Alastalo

Demokraatti

Turun yliopiston poliittisen historian professorin Vesa Vareksen mukaan “arvojen kirjo”, kokoomuksen liberaali- ja konservatiivisiiviksikin kutsuttu jakolinja, on ikivanha.

– Kokoomuksen luonteeseen on aina kuulunut, että siellä on liberaaleja ja konservatiiveja. Jako on nyt aika paljon akuutimpi kuin ennen, Vares kuitenkin myöntää.

Aiemmin kokoomuksen oikean laidan kannattajilla ei Vareksen mukaan ollut vaihtoehtoa. Liian maltilliseen tai liberaaliin linjaan kyllästyneet kokoomuslaiset joutuivat joka tapauksessa äänestämään kokoomusta.

– Nyt on vaihtoehto, joka näyttää houkuttelevammalta ja uskottavammalta. Perussuomalaiset on ollut kaksissa eduskuntavaaleissa suurempi kuin kokoomus.

Kiistely linjasta, sinivihreästä kokoomuksesta ja enemmän perussuomalaisiin kallistuvasta konservatiivisesta puolueesta, on
tihkunut myös julkisuuteen. Helsingin Sanomien mukaan puolueen sisällä oltiin huolestuneita sinivihreän, kaupunkiliberaalin linjan tappiosta jo alkuvuodesta.

Linjakiistaa on nostanut julkisesti esiin myös kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, joka vertasi sitä Twitterissä paasikiveläiseen linjanvetoon.

Lisää aiheesta

– Tiedämme, mitä tapahtuu ja mitä tulee tehdä, kun ääriliikkeet oikealta yrittävät määritellä Kokoomuksen paikkaa. Useissa sisarpuolueissamme ja EPP-ryhmässämme tilanne on sama, Pietikäinen totesi.

“Jos he tekisivät selkeän valinnan, siitä kärsittäisiin jollakin tavalla.”

– Jos jokin puolue ei onnistu itse selkeällä visiolla ja siitä johdetulla johdonmukaisella toiminnalla itseään määrittelemään, niin sitten sitä määritellään suhteessa toisiin ja toisten toimesta, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi puolestaan tviittasi.

Romakkaniemi kommentoi Demokraatille tarkoittaneensa tviitillään puolueita yleisesti, mutta lausuma pätee hänen mukaansa myös kokoomukseen.

Vesa Vareksen mukaan linjavalinnasta puhuminen hyödyttää enimmäkseen hallituspuolueita.

– Ainakin hallituspuolueiden kannattaa tällä hetkellä patistaa kokoomusta tekemään tällaista valintaa. Jos he tekisivät selkeän
valinnan, siitä kärsittäisiin jollakin tavalla.

– Eihän sellainen tilanne voi olla kokoomukselle hyvä, jossa se joutuisi tekemään valintaa muiden ehdoilla joko kelvatakseen persuille tai hallitusrintamalle. Siinä loukkaa suurta osaa omasta puolueesta ja se vie pois oman neuvotteluvaran myöhempiin hallitusratkaisuihin ja politiikkaan yleensä.

Vares pitää väliin putoamisen riskiä todellisena.

– Kun puolue on oppositiossa eikä oikein tiedä millainen oppositiopolitiikka sillä pitäisi olla, silloin sillä on vaara pudota
kahden suuntauksen väliin ja kärsiä kummastakin.

Helsingin Uutisten eilen julkaiseman gallupin mukaan kokoomus olisi menettämässä Helsingin johtavan puolueen aseman kuntavaaleissa vihreille. Suurin yksittäinen syy muutokseen näyttäisi mittauksen mukaan olevan perussuomalaisten nousu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE