Politiikka
14.6.2017 09:14 ・ Päivitetty: 14.6.2017 09:14
Ps-kentällä suuri hämmennys – valtuustoryhmätkin voivat jakaantua
Uuden puoluejohdon valinta ja perussuomalaisten eduskuntaryhmän jakautuminen herättää tunteita myös kunnissa. Ainakin perussuomalaisista irtautuneen Uuden vaihtoehdon edustajat jättänevät perussuomalaisten valtuustoryhmät paikallistasolla.
Muun muassa perussuomalaisten Helsingin piirijohtaja Markku Saarikangas sanoo, että Uuteen vaihtoehtoon siirtyneet Sampo Terho ja Jussi Niinistö joutuvat todennäköisesti lähtemään perussuomalaisten valtuustoryhmästä.
– Puolue katsoo tällä hetkellä, että he, jotka ovat vaihtaneet eduskuntaryhmää, ovat eronneet puolueesta. Silloinhan se käytännössä tarkoittaa, että heidän on oma ryhmänsä perustettava. Näin se menee, Saarikangas sanoo.
Saarikangas kertoo, että muut Helsingin perussuomalaiset valtuutetut jatkavat ryhmässä mukaan lukien uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Kuudesta varavaltuutetusta yksi ei ole vielä vahvistanut kantaansa jatkosta.
Espoo: Simon Elo, Timo Soini
Helsinki: Jussi Niinistö, Sampo Terho
Hollola: Anne Louhelainen
Kihniö: Lea Mäkipää
Kouvola: Jari Lindström
Kuopio: Kimmo Kivelä
Muhos: Pirkko Mattila
Pori: Ari Jalonen
Punkalaidun: Martti Mölsä
Rääkkylä: Kari Kulmala
Savonlinna: Kaj Turunen
Tampere: Tiina Elovaara
Turku: Maria Lohela
Vimpeli: Reijo Hongisto
Myös Uudenmaan perussuomalaisten piirijohtaja Pekka Sinisalo arvioi, että alueen valtuustoryhmissä voi tapahtua muutoksia, jos perussuomalaisten eduskuntaryhmästä uuteen ryhmään siirtyneet kansanedustajat irtautuvat myös edustamistaan valtuustoryhmistä. Uudellamaalla Espoossa valtuutettuina toimivat esimerkiksi Simon Elo (uv.) ja Timo Soini (uv.).
Sinisalo uskoo, että odotettavissa ei ole muita suuria muutoksia. Hänen mukaansa perussuomalaiset valtuustoryhmät aikovat pitää yhtä.
Lisää aiheesta
– Kahtiajakautuminen on hyvin valitettavaa, mutta me edustamme piirissä perussuomalaisia ja jatkossakin tulee näin olemaan, Sinisalo sanoo.
Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja Jani Kolehmainen on eronnut. Kolehmainen kertoo syyksi sen, että nykyjohdon voimakas maahanmuuttokriittisyys ja -vastaisuus eivät kuulu hänen agendalleen. Hän kertoo olevansa perussuomalaisissa muiden asioiden takia.
– Viime päivinä on puhuttu arvoista. Nykyjohdon tulevat linjat ja arvot ovat niin suuri arvoitus, että tähän tehtävään on parempi ottaa sellainen, joka voi rehellisesti puolustaa puolueen arvoja.
Hän kertoo lähteneensä mukaan perussuomalaisiin nyt uuteen eduskuntaryhmään loikanneen Kimmo Kivelän ja perussuomalaisten entisen puheenjohtajan Timo Soinin takia. Kolehmainen jatkaa tällä hetkellä kunnanvaltuutettuna perussuomalaisissa. Hän arvioi, että puolueen eduskuntaryhmän jakautumisella on vaikutusta kenttään.
– Olen saanut tukea päätökselleni. Tässä vaiheessa on olemassa viitteitä myös valtuustoryhmien jakautumisesta, mutta ei mennä vielä asioiden edelle, Kolehmainen kertoo.
Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Janne Aso kertoo, että ei aio jatkaa puheenjohtajana enää seuraavalla kaudella. Hänen kautensa kestää vuoden loppuun. Hän kertoo päättäneensä asiasta jo maanantaina.
Hänen mukaansa piiritason johdossa täytyy olla valitun enemmistölinjan edustaja, jotta piirijohto voi selkä suorana perustella puolueen linjaukset.
– Demokratia olisi ollut mielestäni fiksumpaa niin, että puoluejohtokin olisi ollut laajasti kenttää edustava, Aso kertoo.
Ason mukaan kentällä vallitsee nyt hämmennys ja mieliala on odottava.
– Nyt näyttää siltä, että samalla kun jäseniä lähtee, jäseniä tulee. Voi olla, että tulevien jäsenien joukossa voi olla myös sellaisia jäseniä, joiden jäsenyys ei ihan niin toivottavaa ole. Siitä seuraa asioita, jotka eivät kokonaisuuden kannalta ole hyviä.
STT–OLLI-PEKKA PAAJANEN, HETA HASSINEN
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.