Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Puhemies Orpo: “Voi olla, että tulee aika värikäs vaalikausi”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Eduskunnan täysistunnossa puhemieheksi valittu kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (keskellä) sekä toinen varapuhemies Tarja Filatov (sdp) ja ensimmänen varapuhemies Juho Eerola (ps.) mediatilaisuudessa eduskunnassa Helsingissä 12. huhtikuuta.

Eduskunnan puhemieheksi keskiviikkona valittu Petteri Orpo (kok.) kertoi suhtautuvansa puhemiehen pestiin nöyrin mielin ja hyvin suurella arvostuksella. Orpon valinta puhemieheksi samoin kuin Juho Eerolan (ps.) ja Tarja Filatovin (sd.) valinnat varapuhemiehistöön menevät suurelta osin uusiksi sen jälkeen, kun Suomeen on saatu uusi hallitus.

Simo Alastalo

Demokraatti

– Tämä on alku tälle vaalikaudelle. Samaan aikaan käynnistetään hallitusohjelmaneuvottelut, mutta siitä huolimatta talon työ alkaa heti. Uudet kansanedustajat pitää saada taloon sisälle, valiokunnat aloittavat työnsä ja homma rupeaa pyörimään, Orpo sanoi puhemiesten lehdistötilaisuudessa eduskunnan Valtiosalissa.

– Voi olla, että tulee aika värikäs vaalikausi. Olen monta kertaa miettinyt näiden neljän kauden aikana, jotka olen talossa ollut, että varmaan seuraava on vähän rauhallisempi vaalikausi, ettei ole mitään kriisejä. Jokainen vaalikausi mikä on seurannut edellistä, on ollut aina hurjempi.

Pääosan lehdistötilaisuudesta Orpo keskittyi väistelemään kysymyksiä, jotka liittyivät perjantaina alkaviin hallitustunnusteluihin.

– Perjantaina ryhmät kokoontuvat ja valitsevat hallitustunnustelijan. Jos tehtävä minulle lankeaa, sitten jaan kysymykset ja vähän tylsä vastaus, mutta en kauheasti halua ennakoida niitä.

Yleisesti Orpo vakuutti kokoomuksen pitävän myös tunnusteluissa kiinni vaaleja edeltävistä puheistaan.

TUNNUSTELUKYSYMYKSIIN annettavien vastausten aikataulu selviää tarkemmin perjantaina. Tällä haavaa vastauksia odotetaan Orpon mukaan ensi viikon alkupuolella.

– Sen jälkeen ryhdytään käymään tarkentavia bilateraalikeskusteluja kaikkien eduskuntaryhmien kanssa. Jos siltä pohjalta muodostuu näkemys siitä, että miltä pohjalta mennään varsinaisiin hallitusneuvotteluihin, niin se tulee sieltä. Olen monta kertaa sanonut sen, että minulle ei ole niinkään tärkeää mikään tietty aikamäärä milloin ollaan maalissa vaan se, että Suomeen saada synnytettyä enemmistöhallitus, jolla on hyvä ohjelma ja jonka sisällä vallitsee vahva luottamus.

– Sitten, kun nämä kolme ovat täynnä, voidaan todeta, että on päästy maaliin.

Tulevaa tunnustelukysymyspatteristoaan Orpo avasi hyvin yleisluontoisella listauksella, jossa olivat mukana valtion talouden kuntoon saattaminen, työllisyys, ostovoima ja arjen pärjääminen. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan puolelta hän nosti esiin Nato-Suomen rakentamisen ja sisäisen turvallisuuden haasteet. Myös energiamurros ja ilmastonmuutos tulivat mainituiksi.

– Muokkaan edelleen näitä kysymyksiä, mutta pyrin siihen, että kysymysvaiheessa olisi aika laajalla skaalalla eri politiikan osa-alueita. Vaikka meillä on selkeät painopisteet mitä haluamme, laitamme kuntoon taloutta, että hyvinvointiyhteiskunta säilyy, niin siitä huolimatta hallitus tekee kaikkea muutakin oleellista. Pitää miettiä laajasti yhteiskunnan murrosvaihetta ja reformitarpeita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE