Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Puolustusministeri Kaikkonen piti Ukrainan Hornet-aloitetta kiusallisena – tieto pyynnöstä kulkenut ”tarvittaviin suuntiin”

LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN
Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoi ajankohtaisista turvallisuuspoliittisista asioista mediatilaisuudessaan eduskunnan Valtiosalissa Helsingissä 23. maaliskuuta.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) vahvisti puolustusministeriön virkamiesportaan saaneen Ukrainasta Suomen F/A-18-Hornet -hävittäjiä koskevan keskustelupyynnön. Kaikkosen mukaan myös Yhdysvaltoja koskeva pyyntö tuli Suomen puolustusministeriöön viime viikon lopulla.

Simo Alastalo

Demokraatti

– Voin sen vahvistaa, että Ukraina on lähestynyt puolustusministeriötä ja toivonut keskusteluja Suomen F/A-18 Hornet -kalustosta, että voisiko ajatella, että sitä voisi saada Ukrainan käyttöön jollakin aikavälillä. Tähän tiedusteluun tulemme aikanaan vastaamaan, Kaikkonen totesi torstaina medialle eduskunnan Valtiosalissa.

Suomen torjuntahävittäjiä koskeva keskustelu ei Kaikkosta selvästikään ajatuksena miellyttänyt. Aihe ei Kaikkosen mukaan ole ajankohtainen, koska Suomi tarvitsee Hornetit lähivuosina omaan käyttöönsä. Kun korvaavat F-35-koneet saadaan meillä käyttöön vuoden 2026 kieppeillä, Hornetit alkavat olla jo käyttöikänsä päässä.

– Jos tästä haluaa keskustella, niin varmaan sitten vielä keskusteluja käydään, Kaikkonen sanoi.

– Itse Suomen puolustusministerinä en katso, että meillä olisi ajankohtainen tämä keskustelun aihe, hän totesi hieman myöhemmin.

SUOMEN vastauksen antamiselle Ukrainan keskustelualoitteeseen ei Kaikkosen mukaan ole vielä päivämäärää. Hän arvioi vastauksen olevan ajankohtainen lähiviikkoina.

Kaikkonen ei osannut sanoa liittyikö pyyntö pääministeri Sanna Marinin (sd.) Kiovan vierailuun, jossa pidetyn tiedotustilaisuuden yhteydessä Hornetit nousivat esiin. Kaikkonen ei myöskään tiennyt onko Ukraina lähettänyt vastaavia pyyntöjä muille maille.

– En voi sitä poissulkeakaan. Enkä osaa varmaksi sanoa liittyykö tämä tähän Kiovan vierailuun vaiko eikö, että en lähde sitä arvailemaan.

Ukrainan lähettämä keskustelualoite ei Kaikkosen mukaan ole muodoltaan erityisen täsmällinen.

– On tiedossa, että Ukrainalla on kiinnostusta saada hävittäjäkalustoa tulevaisuudessa Ukrainaan. Käsitykseni on ollut, että varsinkin Mig-kalusto kiinnostaa, koska siellä on Mig-osaamista entuudestaan. Myös F-16-kalusto on ollut paljon keskustelussa. Nähtävästi voi olla, että kiinnostusta on myös meidän konetta kohtaan.

KUN Kaikkoselta kysyttiin, informoiko puolustusministeriö Ukrainan pyynnöstä Suomen muuta ulkopoliittista johtoa kuten presidentti Sauli Niinistöä, hän vastasi näin.

– Mitään välittömiä ratkaisuja tässä ei silloin varmaan tehty, mutta kai tästä on sana vähän kulkenut tarvittaviin suuntiin, mutta en lähde tätä nyt sen tarkemmin avaamaan.

Tasavallan presidentin kanslian mukaan Ukrainasta ei ole oltu yhteydessä Hornet-asiassa tasavallan presidenttiin tai presidentin kansliaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE