Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Purra: Suomen pitää olla saamapuolella kaikissa puolustuksen EU-ratkaisuissa – ”Järjestelystä pitää syntyä aitoa lisäarvoa”

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) ja pääministeri Petteri Orpo (kok.) Ilta-Sanomien vaalitentissä tiistaina 4. helmikuuta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) katsoo, että kaikissa puolustuksen EU-ratkaisuissa Suomen pitää etulinjan maana olla selvästi saamapuolella.

Demokraatti

Demokraatti

Purra kommentoi X:ssä keskustelua EU:n yhteisvelasta Ukrainan tukemiseksi ja yhteisen puolustuksen vahvistamiseksi.

Purran mukaan Euroopan Nato-maiden puolustuksen vahvistaminen on myös Suomen oman turvallisuuden kannalta välttämätöntä.

– Perussuomalaisten mielestä kaikkien Nato-maiden pitää varmistaa, että ne pääsevät nykyiseen kahden prosentin puolustusmäärärahojen tasoon kansallisen budjettirahoituksen kautta. Suomi ylittää rajan selvästi, mutta myös me tulemme tarvitsemaan lisäpanostusta lähivuosina, muun muassa maavoimiin ja sotilaalliseen liikkuvuuteen, Purra kirjoittaa.

Purran mukaan EU-ratkaisuja pohdittaessa on ensin välttämätöntä keskustella ja päättää, mitä puolustuksen alalta tarvitaan ja halutaan.

– Yhteinen koordinaatio, puolustusvälineiden ja asetarvikkeiden yhteishankinnat, puolustusteollisuuden tukeminen ja TK-raha ovat mukana keskusteluissa, ja niissä kaikissa Suomella on oma paikkansa.

Vasta tämän jälkeen voidaan Purran mielestä keskustella rahoituksesta.

– Suomen kannalta välttämätöntä perussuomalaisten mielestä on, että olemme kaikissa mahdollisissa EU-järjestelyissä nettohyötyjä eli että puolustuskapasiteettimme ja kyvykkyytemme hyötyy enemmän kuin mitä maksamme, hän sanoo.

– Järjestelystä pitää syntyä aitoa lisäarvoa verrattuna pelkkään kansalliseen toimintatapaan. Jos näin ei ole, meidän ei pidä siihen osallistua. On hyvä ymmärtää, että Suomen puolustuksen tilanne on aivan eri luokkaa kuin monella muulla maalla.

PURRAN mukaan mahdollisia rahoitusvaihtoehtoja kansallisten talousarvioiden ohella ovat erilaiset laina- ja takausratkaisut, EU-budjetin kautta toimiminen, hallitustenvälinen rahasto, Euroopan vakausmekanismin (EVM) hyödyntäminen, Euroopan investointipankin (EIP) kautta toimiminen ja myös kokonaan uusi EU-väline.

– Näistä kaikista keskustellaan vähintään epävirallisesti EU-piireissä, ja Suomi osallistuu ajaen omia kansallisia intressejään Venäjän rajamaana. Suomi on esimerkiksi vasta lähettänyt kirjeen EIP:n puolustusrahoitukseen liittyen.

Purran toistaa, että kannanottaminen rahoitusmalliin ei ole mahdollista eikä järkevää ennen kuin tiedetään, mitä ollaan tekemässä. Hän toistaa, että pääasia on, että Suomi on kaikissa puolustuksen EU-järjestelyissä nettohyötyjä ja ratkaisut lähtevät Suomen kansallisista intresseistä.

PÄÄMINISTERI Petteri Orpo (kok.) sanoi maanantaina EU-johtajien kokouksen yhteydessä, että Suomi on avoin erilaisille rahoitusratkaisuille. Näin oli linjattu jo hallituksen EU-ministerivaliokunnassa perjantaina Suomen kannaksi.

Orpon mukaan velan lähtökohtana pitää olla se, että puolustuksen tarpeisiin panostamisen tulee olla tarve- ja uhkaperusteista.

– Ja se, että niitä rahoja käytetään siellä, missä Eurooppaa puolustetaan. Silloin Suomi on selkeästi maa, jonka pitää olla selkeästi saamapuolella, Orpo sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE