ehdokasmainos

Raimo Sailas HS:ssä: Talouden tilanne synkempi kuin edellisissä kriiseissä

Kuva: Kari Hulkko
Raimo Sailas sanoo, että Suomen taloustilanne on nyt pahempi kuin 1970-luvun ja 1990-luvun talouskriiseissä.

Suomen tilanne on pahempi kuin 1970- ja 1990-luvun talouskriiseissä, arvioi valtiovarainministeriön entinen ykkösvirkamies Raimo Sailas kolumnissaan Helsingin Sanomissa.

Kriisi on hänestä pitkittynyt niin, että voidaan puhua taloutemme menetetystä vuosikymmenestä.

Kriisiä on syventänyt tälläkin kertaa Sailaksen mukaan kustannuskilpailukyvyn murentaminen.

– Palkankorotusten lupailu Sari Sairaanhoitajalle toi kyllä kokoomuksen vuonna 2007 hallitukseen mutta synnytti samalla kilpailukyvyn rapauttamiskierteen pahimpaan mahdolliseen aikaan, hän toteaa.

Toistaiseksi tällä vuosikymmenellä on ollut varaa velkaantua, koska vuosituhannen vaihteen kahta puolen velka-astetta ajettiin määrätietoisesti alas.

– Pää on kuitenkin tulossa vetävän käteen, eikä liikkumatilaa kriisien varalle enää ole, hän varoittaa.

 

Miljardifuusio mylläisi markkinoita USA:ssa – Trump uhkaa estävänsä kaupan

Kuva: Lehtikuva
fuusio

Teleoperaattori AT&T aie ostaa mediajätti Time Warner myllää Yhdysvaltojen mediamarkkinoita uuteen uskoon, ellei hanke kaadu kilpailuviranomaisten vastustukseen.

Kauppahinta on noin 100 miljardia euroa. Time Warnerin markkina-arvoksi kaupassa tulee 78 miljardia euroa, ja lisäksi hinta sisältää Time Warnerin velat. Kyseessä on maailman suurin yrityskauppa tänä vuonna. Kaupan odotetaan AT&T:n mukaan toteutuvan ensi vuoden loppupuolella.

Time Warner omistaa Warner Bros -elokuvastudion lisäksi esimerkiksi HBO- ja CNN-televisiokanavat.

AT&T on Yhdysvaltain toiseksi suurin teleoperaattori ja kolmanneksi suurin kaapelikanavien palveluntarjoaja. Yhteenliittymä muodostaa vakavan kilpailijan muun muassa Comcastille, joka omistaa mediayhtiö NBCUniversalin. Kaapelikanavayhtiöt käyvät myös kovaa kilpailua suoratoistopalveluiden, kuten Netflixin ja Amazonin kanssa.

Paketissa seuraa mukana Time Warnerin omistama valtava kirjasto elokuvia ja TV-sarjoja. AT&T:lle on avautumassa mahdollisuus tarjota esimerkiksi Harry Potter -elokuvia ja Game of Thrones -sarjaa kaapeli-tv-asiakkailleen ja lisäksi myös mobiililaitteiden ruuduille. AT&T osti äskettäin satelliitti- ja mobiilipalveluita tarjoavan DirecTV-yhtiön.

Me saamme maailman parhaat sisällöt ja verkostot.

AT&T:n toimitusjohtaja Randall Stephenson hehkutti, että juuri laatusisältö on keino menestyä kilpailussa.

– Se on toteutunut elokuvissa, televisiossa ja nyt se toteutuu myös mobiilissa. Me saamme maailman parhaat sisällöt ja verkostot, joilla tarjota sitä jokaiselle ruudulle, Stephenson sanoi.

Kauppa nousi heti keskustelunaiheeksi myös presidentinvaalikampanjassa. Republikaanien Donald Trump julisti estävänsä kaupat, jos hän voittaa vaalit 8. marraskuuta. Trumpin mukaan fuusio keskittäisi liikaa valtaa yhteen yhtiöön.

Demokraattien Hillary Clintonin kampanjalta ei saatu vielä kommenttia kaupasta.

Trumpin lupaus voi antaa hänen kampanjalleen vetoapua, sillä amerikkalaisten verkkokommenteissa heräsi heti pelkoja. Korkeisiin hintoihin ja rajoitettuihin palveluihin tottuneet amerikkalaiskuluttajat epäilivät, että seurauksena on uusia kilpailunrajoituksia ja hinnankorotuksia.

Kuluttajaryhmät vaativatkin heti kilpailuviranomaisia tarkastelemaan kaupan seurauksia tarkasti. AT&T:n pelättiin ryhtyvän suosimaan Time Warnerin omistamaa sisältöä ja syrjimään muiden tuottajien tarjontaa.

Jotkut tarkkailijat arvioivat kuitenkin, että kauppa on perusteltu ottaen huomioon mediamaiseman meneillään olevan murroksen. Yhä useampi amerikkalainen kuluttaja luopuu kalliista kaapeli-tv-paketeista ja siirtyy suoratoistopalveluihin ja nettiin.

Stephenson oli luottavainen, että hanke saa viranomaisten siunauksen. Hänen mukaansa kahden yhtiön toiminnassa ei ole päällekkäisyyksiä, jotka antaisivat perusteen estää kaupan toteutumisen.

Keskustelua aiheesta

Solidiumin Kari Järvinen jättää tehtävänsä

Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen
LKS 20161021 - Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen kertoi yhtiön sijoituksista tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina 21. tammikuuta 2016. Valtion pörssiomistuksia hallinnoivan Solidiumin osakeomistukset valahtivat tappiolle viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen eroaa.

Valtion sijoitussalkkua hoitavan Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen jättää tehtävänsä tammikuun lopulla. Päätös tehtiin Solidiumin mukaan yhtiön hallituksessa yhteisymmärryksessä Järvisen kanssa.
Järvinen jatkaa Solidiumin palveluksessa heinäkuun loppuun asti, mutta toimii loppukauden yhtiön neuvonantajana. Uuden toimitusjohtajan etsintä käynnistyy välittömästi.

Järvinen on ollut Solidiumin toimitusjohtajana sen perustamisesta, vuodesta 2009 asti.

Ericssonin liiketulos romahti – Suomessa 175 työpaikkaa vaarassa

Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
LKS 20161004 - Verkkoyhtiö Ericssonin toimitilat Kirkkonummen Jorvaksessa 4. lokakuuta 2016. Ericsson ilmoitti, että se aloittaa yt-neuvottelut myös Suomessa. Työnsä voi menettää jopa 175 ihmistä Kirkkonummella ja Oulussa. Ruotsissa Ericsson vähentää henkilöstöään 3 000:lla. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Ericssonin konttori Kirkkonummella.

Viime viikolla tulosvaroituksen antaneen verkkoyhtiö Ericssonin liiketulos laski rajusti heinä-syyskuussa. Liikevoitto oli 300 miljoonaa kruunua eli 31 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 5,1 miljardia kruunua.

Valuuttakurssikorjattu liikevaihto laski 14 prosenttia. Yhtiön mukaan alan ongelmat ovat kärjistyneet entisestään. Mobiililaajakaistan kysyntä on selvästi laskussa monilla tärkeillä markkinoilla, yhtiö arvioi. Myynnin kasvu loppuvuotta kohti jää tavanomaista heikommaksi.

Ericsson panee parhaillaan toimeen laajaa säästöohjelmaa ja käy yt-neuvotteluja jopa 175 työpaikan vähentämisestä Suomessa. Ruotsissa vähennykset voivat nousta jopa 3 000 henkilöön. Toimitusjohtajan tehtävää väliaikaisesti hoitavan Jan Frykhammarin mukaan uusia säästötoimia voidaan tarvita, varsinkin myyntipuolen kustannusten laskemiseksi.

Ericssonin antoi heinäkuussa potkut toimitusjohtaja Hans Vestbergille eikä ole vielä nimittänyt tälle seuraajaa.

AVAINSANAT

Myllerrys jatkuu MTV:n uutisyhtiössä – M&M: Myös sisältöjohtaja lähtee

Kuva: Lehtikuva
LKS 20160407  MTV:n uutistoimitus Helsingissä 21. huhtikuuta 2015. Mediayhtiö MTV ilmoitti tiistaina aloittavansa kahdet yt-neuvottelut, joissa tavoitellaan yhtiön mukaan maksimissaan yhteensä 125 henkilötyövuoden vähennystä. Yhtiö kertoo siirtävänsä uutis- ja urheilutuotantonsa uuteen uutisyhtiöön. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Instructions: KUVITUSTA STT MTV aloittaa yt-neuvottelut ///

MTV Uutisten politiikan ja talouden toimituksen päällikkö Timo Haapala ilmoitti maanantaina siirtyvänsä Ilta-Sanomiin politiikan erikoistoimittajaksi. Haapala on työskennellyt MTV:lle eri tehtävissä vuodesta 1997 saakka.

MTV:n uutisyhtiö Mediahubissa käy ovi nyt muutenkin. Yhtiöstä lähtee myös sisältöjohtaja Anu Kuistiala, uutisoi Markkinointi&Mainonta tänään.

Mediahubin sisältöjohtajaksi Kuistiala tuli vasta tänä kesänä.

MTV:lle uutisia tuottava Mediahub Helsinki aloittaa enintään yhdeksän työntekijän irtisanomiseen tähtäävät yt-neuvottelut, kertoi MTV:n ohjelmatyöntekijät tiedotteessaan torstaina.

Mediahub aikoo myös lomauttaa koko henkilöstönsä ensi vuonna kahdeksi viikoksi.

MTV ja Mediahub ilmoittivat tänään viiden vuoden tuotantosopimuksesta. Samalla Mediahub siirtyy loppuvuoden aikana MTV:n emoyhtiö Bonnierin suoraksi tytäryhtiöksi.

Ohjelmatyöntekijöiden mukaan MTV kuitenkin tilaa Mediahubilta uutisia nykyistä pienemmällä summalla.

Mediahubissa työskentelee 87 henkilöä, joista lähes kaikki journalistisissa tehtävissä.

Hallitus peruuttaa taas – työttömien haastatteluita ei yksityistetä

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
LKS 20161020 Oikeus- ja työministeri Jari Lindström järjestämässään tiedotustilaisuudessa Helsingissä 20. lokakuuta 2016. Tilaisuudessa selvennettiin työvoimapalvelujen tehostamiskeinoja. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) piti tänään tiedotustilaisuuden työvoimapalvelujen tehostamiskeinoista.

Hallituksen aiempien päätösten perumiset jatkuivat tänään, kun esitys työttömyysturvan uudistuksista annettiin eduskunnalle.

Hallitus päätti esityksestään julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain muuttamisesta.

Samalla tuli tieto, että hallitus peruuttaa työttömien haastattelujen yksityistämisen vuokrafirmoille.

Työttömien haastattelu pysyy vastakin viranomaisten tehtävänä. Hallitus sanoo kuitenkin lisäävänsä työttömien haastattelumääriä.

Vuoden alusta jokainen työtön haastatellaan ensin kahden viikon kuluessa työttömäksi jäämisestä ja sen jälkeen kolmen kuukauden välein. Haastattelu on mahdollista tehdä muutenkin kuin kasvokkain: puhelimessa tai verkossa sähköisesti.

Jatkossa haastatteluista tulee pakollisia, työvoimaviranomaisten harkintamahdollisuus poistuu. Haastatteluiden tekemiseksi te-toimistoihin on tarkoitus palkata satoja kokoaikaista työntekijöitä lisää.

Moni hengähti tänään helpotuksesta: työttömien haastatteluja ei aiota ulkoistaa.

Kaavailtu ulkopuolisten yritysten käyttö ehti herättää laajaa huolta.

Työministeri Jari Lindström (ps.) myönsi tänään, että haastatteluiden ja työllistymissuunnitelman tekeminen on sellaista julkisen vallan käyttöä, jota ei voi  antaa ulkopuoliselle yritykselle.

Saman totesivat jo aiemmin useat työvoimatoimistoissa toimivat asiantuntijat sekä oppositiopuolueiden edustajat.

Demokraatti selvitti kyselyssään syyskuun lopulla te-toimistojen johtajien kantoja monituottajamalliin. 15:sta TE-toimistojen johtajasta kymmenen vastasi. Monista vastauksista ilmeni epätietoisuus siitä, mitä uudistus käytännössä tarkoittaa.

Vastauksista ilmeni, että te-toimistojen henkilökunnan riittävyys ja jaksaminen ovat valmiiksi koetuksella. Huolta kentällä herättää työntekijöiden vähyys mutta myös uudistuksen kiire.

Hallitus on nyt ohjaamassa toimistoille ensi vuonna 17 miljoonaa euroa lisärahoitusta.

Työttömien haastattelujen ulkoistaminen olisi todennäköisesti törmännyt myös tietosuojaongelmiin. Harmaalla vyöhykkeellä oltaisiin, jos viranomaistietoa luovutettaisiin yksityisten konsulttifirmojen aineistoksi työttömien haastatteluja varten.

Ministeri Lindström vakuutti tänään, ettei haastattelujen tarkoitus ole työttömän kyttääminen vaan se, että hän pääsisi mahdollisimman nopeasti kiinni työelämään.

Moni hengähti tänään helpotuksesta – noiden haastattelujen toteuttaminen pysyy sittenkin viranomaisten käsissä.