Politiikka
17.5.2016 12:29 ・ Päivitetty: 17.5.2016 12:29
Rajatarkastukset jatkuvat EU:n sisällä – ”Suomella ei ole nyt syytä ottaa käyttöön”
Moni Schengen-maa jatkaa sisärajatarkastuksiaan, vaikka turvapaikanhakijoiden määrä on ollut tänä vuonna selvässä laskussa. Ruotsi, Tanska, Norja, Saksa ja Itävalta saivat EU:lta äskettäin puolen vuoden jatkoajan poikkeustoimilleen.
Komissio haluaa, että sisärajatarkastuksista luovutaan marraskuun puoliväliin mennessä. Kreikan ulkorajavalvonnassa on yhä puutteita, ja muuttoliike voi lähteä uudelleen kasvuun.
Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Suomella ei ole nyt mitään syytä ottaa rajatarkastuksia käyttöön.
– Jos Ruotsista alkaisi uudestaan tulla paljon turvapaikanhakijoita, meillä on täysi valmius aloittaa sisärajatarkastukset. Koen, että meillä olisi siihen täysi oikeus, koska muutkin maat ovat näin voineet tehdä.
Suomi on tehostanut valvontaa raja-alueilla, mutta ei ole ryhtynyt rajatarkastuksiin. Muiden toimet ovat rauhoittaneet tilanteen.
Meillä on täysi valmius aloittaa sisärajatarkastukset.
Komissio tähdentää, että rajatarkastusten on oltava tarkkaan rajattuja. Tällä hetkellä niitä saa käyttää vain ongelmiin, jotka johtuvat Kreikan rajavalvonnan puutteista. Siksi Itävalta ei saanut lupaa rajatarkastuksiin Italian vastaisella rajallaan.
Lisää aiheesta
Libyasta Italiaan pyrkivien määrä on viime aikoina kasvanut rajusti. Itävalta pelkää tulijoiden suuntaavan Brennersolan kautta Keski-Eurooppaan.
Samaan aikaan muuttoliike on rauhoittunut Balkanin reitillä. Balkanin maat ovat estäneet tulijoiden pääsyn Kreikasta eteenpäin. Kreikassa on jumissa kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita, mutta uusien tulijoiden määrä on vähentynyt selvästi Turkin kanssa tehdyn palautussopimuksen takia.
– Jos Turkki-sopimus pitää ja keskisen Euroopan reitti saadaan hallintaan, komissiolla on kyllä vahva tahto palata normaalitilaan, Orpo sanoo.
Sisäministeriön mukaan komission tavoitteet eivät estä Suomea aloittamasta rajatarkastuksia. Schengen-sääntöjen mukaan jäsenmailla on oikeus väliaikaisiin rajatarkastuksiin, jos kansallinen turvallisuus tai yleinen järjestys on uhattuna.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.