Ulkomaat

Ranska kieltää uskonnolliset symbolit parlamentissa

Ranskan parlamentti on kieltänyt parlamentaarikoilta uskonnollisten symbolien käytön parlamentissa. Uusi pukukoodipäätös kieltää parlamentaarikoilta myös univormut, logot, mainostekstit ja poliittiset iskulauseet.

Tähän asti parlamentaarikkoja oli vaadittu pukeutumaan vain instituution arvon mukaisesti. 1900-luvun aikana parlamentissa oli esimerkiksi useita pappeja, jotka käyttivät istunnoissa kaapujaan. Nytkin monet kristillisten järjestöjen johtajat arvostelivat päätöstä ja syyttivät sitä ”rajoittavan radikaalin sekularismin hengessä” tehdyksi.

Symbolikieltoon jäi poikkeus, joka sallii perinneasujen käytön. Esimerkiksi Tahitia edustava parlamentaarikko Moetai Brotherson saa yhä käyttää parlamentissa perinteistä polynesialaista lavalava-hametta. Lisäksi pienien korujen ja amulettien käyttö säilyy sallittuna.

Vaatimus tiukemmasta pukukoodista nousi alkujaan sen jälkeen, kun radikaalivasemmiston parlamentaarikko Francois Ruffin esiintyi viime vuonna eduskunnassa amatöörijalkapallojoukkue Olympique Eaucourtin pelipaidassa parlamentin keskustellessa jalkapallon pelaajasiirtojen verottamisesta.

Keskustelu kääntyi kuitenkin pian uskonnollisiin symboleihin, jotka lisättiin kiellon piiriin.

Parlamentin puhemies Francois de Rugy puolusti kieltoa sillä, että se on linjassa Ranskan aiemman päätöksen kanssa kieltää uskonnollisten symbolien käytön kouluissa.

Asiasta päätettiin jo vuonna 2004. Sitäkin päätöstä on arvosteltu laajalti liian pitkälle meneväksi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat