Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Ranskaan pakolliset rokotuspassit – vaaditaan ravintoloissa

LEHTIKUVA / AFP Alain Jocard
Mielenosoittajat vastustivat rokotuspassia Pariisissa 24. heinäkuuta.

Huolimatta viikonlopun laajoista mielenosoituksista Ranska on säätänyt lain koronapassista. Maan parlamentti päätti sunnuntain maratonistunnossaan, että rokotuspassit ovat pakollisia niille, jotka haluavat esimerkiksi matkustaa tai syödä ravintolassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Rokotetodistuksen käyttöönotosta Ranskassa ilmoitti jo aiemmin presidentti Emmanuel Macron. Presidentin ilmoituksella rokotepassi on pakollinen jo nyt esimerkiksi elokuvateattereissa ja museoissa.

Parlamentti päätti siitä, tuleeko rokotepassi Ranskan lakiin vai ei.

Ennen lain voimaantuloa Ranskan perustuslakineuvoston on vielä hyväksyttävä se. Tätä ylimääräistä askelta pyysi pääministeri Jean Castex.

Elokuusta alkaen rokotepassi tulee Ranskassa pakolliseksi esimerkiksi lentomatkoilla, pitemmillä junamatkoilla sekä ravintoloissa. Parlamenttilähteiden mukaan uusia sääntöjä sovelletaan marraskuun 15. päivään asti, ellei niiden voimassaoloa jatketa ​​uudessa äänestyksessä.

Ranskan koronapassista tulee ilmetä, että sen esittäjä on saanut joko koronarokotukset tai äskettäin negatiivisen tuloksen koronatestissä.

Suomi ei vaadi rokotuspassia

Muista EU-maista Tanska ehti kärjessä ottamaan käyttöön kansallisen koronapassin. Ranskan lisäksi passin ovat ottamassa käyttöön ainakin Kreikka ja Italia, missä koronarokotus on pakollinen terveydenhuollon työntekijöille.

Viikonlopun uutisten mukaan EU:n suurin jäsenmaa Saksa harkitsee tiettävästi sekin rokotuspassin käyttöönottoa.

Suomessa ei ole tällä tietoa tulossa voimaan vaatimusta koronapassista.

Suomessakin saa internetin Omakannasta EU:n koronarokotustodistuksen. Omakannasta löytyvillä tiedoilla voi myös todistaa koronatestitulokset ja sairastetun koronavirustaudin.

Koronapassilla pyritään siihen, että viruksen takia asetettuja rajoituksia, jyrkimmillään esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoja, voidaan poistaa tai jättää ottamatta käyttöön. Muun muassa matkailuala on puoltanut rokotuspassin käyttöönottoa. Koronapassia ovat vastustaneet esimerkiksi jotkut oikeusoppineet sillä perusteella, että se saattaisi olla perusoikeuksien ja tasa-arvon vastainen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE