Ulkomaat

Ranskan vaalien äänestysprosentti alhainen – Tutkija: ”Ongelmallista demokratian kannalta”

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Ranskan presidentti Emmanuel Macron äänesti eilen Le Touquetissa Pohjois-Ranskassa.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Ranskan presidentti Emmanuel Macron äänesti eilen Le Touquetissa Pohjois-Ranskassa.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Ranskan presidentti Emmanuel Macron äänesti eilen Le Touquetissa Pohjois-Ranskassa.

Ranskan alhainen äänestysprosentti on ongelmallinen demokratian kannalta, sanoo Turun yliopiston tutkija Laura Parkkinen.

Parlamenttivaalien äänestysaktiivisuus jäi alle 44 prosenttiin, mikä on alhaisin luku vuosikymmeniin.

Presidentti Emmanuel Macronin keskustalainen puolue tukijoineen otti vaaleissa murskavoiton: se sai 351 paikkaa 577-paikkaiseen parlamentin alahuoneeseen. Selvästä parlamenttienemmistöstä huolimatta puolueen ajamat uudistukset voivat ajautua vielä vaikeuksiin, jos kansalaiset aktivoituvat niitä vastaan, Parkkinen varoittaa.

– Katsotaan, miten taloudellinen ja sosiaalinen tilanne kehittyy Ranskassa. Avainkysymys tulee olemaan se, miten Macron onnistuu työllisyyden parantamisessa, Parkkinen sanoo.

Parkkinen arvelee, että alhaista äänestysaktiivisuutta selittää äänestäjien väsymys useisiin peräkkäisiin vaaleihin. Ennen kaksiosaisia parlamenttivaaleja Ranskassa järjestettiin viime kuussa presidentinvaalit.

Alhaista äänestysaktiivisuutta selittää äänestäjien väsymys peräkkäisiin vaaleihin.

Erityisesti vanhat valtapuolueet epäonnistuivat innostamaan äänestäjiä vaaliuurnille. Suurin häviäjä sosialistit sai parlamenttiin vain 29 paikkaa, kun ennen heillä oli yli 250 paikkaa.

Myös tasavaltalaiset menettivät paikkoja parlamentissa, mutta pärjäsivät sosialisteja paremmin. Tasavaltalaiset saivat 131 paikkaa, kun ennen vaaleja sillä on ollut alahuoneessa paikkoja yli 200.

Presidentinvaaleissa Macronia haastaneen Marine Le Penin Kansalliselle rintamalle tulos on pettymys, sillä he saivat vain kahdeksan paikkaa. Puolueen tavoite oli saada 15 paikkaa.

Le Pen saa kuitenkin paikan parlamentissa, vaikka puolueen asema tulee olemaan heikko. Le Penin mukaan puolueella on paikkojen menetyksestä huolimatta tärkeä rooli.

– Olemme ainoa voima, joka vastustaa Ranskan yhteiskuntamallin, identiteetin ja koko Ranskan heikentämistä, hän sanoo.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat