Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

2.5.2025 04:42 ・ Päivitetty: 2.5.2025 04:42

Raportti: Median talousvaikeudet vaaransivat lehdistönvapautta

iStock

Lehdistönvapaus on heikentynyt maailmalla jo seitsemättä vuotta peräkkäin, kertoo Toimittajat ilman rajoja. Järjestö varoittaa tänään perjantaina julkaistussa raportissaan, että media-alan taloudellinen ahdinko on uhka lehdistönvapaudelle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tiedotusvälineiden taloustilanne luokitellaan maailmanlaajuisesti ensi kertaa vaikeaksi. Median taloudellinen taantuma lisää osaltaan todennäköisyyttä, että lehdistöä välineellistetään poliittisesti.

Suomi on maailman lehdistönvapausindeksissä viidennellä sijalla neljättä vuotta peräkkäin.

Toimittajan työskentelyedellytykset ovat huonot puolessa maailman maista.

Etelänaapuri Viro nousi nyt sijalle kaksi. Lehdistönvapauden ykkösenä on ollut jo liki vuosikymmenen Norja. Kolmannelle sijalle ylsi Hollanti, joka ohitti neljänneksi päätyneen Ruotsin.

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö julkaisee lehdistönvapausindeksin vuosittain. Vuodesta 2002 lähtien julkaistu indeksi arvioi median tilannetta 180 maassa ja alueella.

KUILU lehdistönvapaudessa Venäjän ja pohjolan välillä on kasvanut entisestään. Venäjä putosi nyt vuodessa peräti yhdeksän pykälää sijalle 171, synkimpien autoritaaristen maiden joukkoon.

Kiina (178. sija) on järjestön mukaan edelleen maailman suurin toimittajien vankila, ja se kuuluu indeksin pohjakolmikkoon Pohjois-Korean ja Eritrean kanssa.

Huomionarvoista on se, että ensimmäistä kertaa indeksin historiassa toimittajan työskentelyedellytykset ovat huonot puolessa maailman maista ja tyydyttävät alle joka neljännessä.

Erittäin vakavaksi lehdistönvapauden tilanne on luokiteltu 42 maassa, joissa asuu yli puolet maailman väestöstä.

SUOMESSA sijoitus pysyi ennallaan, mutta esimerkiksi toimittajien työturvallisuutta kuvaava mittari vahvistui, kertoo Toimittajat ilman rajoja Suomi ry.

-  Suomessa toimittajien työrauhan ja turvallisuuden arvioidaan parantuneen hieman edellisvuodesta. Suomi sijoittui 14. turvallisimmaksi maaksi, kun Viro oli viidentenä. Tilanne meillä voisi olla parempi – ja tähän asiaan on mahdollista vaikuttaa, sanoo Suomen-järjestön puheenjohtaja, viestintäyhtiö Miltton Groupin varatoimitusjohtaja Kaius Niemi tiedotteessa.

Suomen sijoitus taloudellisia puitteita mittaavalla indikaattorilla säilyi jokseenkin ennallaan. Näin kävi siitä huolimatta, että monen yksityisen mediayhtiön toimituksissa on käyty muutosneuvotteluita ja syksyllä 2024 julkaistiin parlamentaarisen Yle-työryhmän linjaukset, jotka vähensivät Ylen rahoitusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU