Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Ravintolat menossa kiinni – ”Enää ei ole jäljellä talouspuskuria”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ravintolat ovat sulkeutumassa kolmeksi viikoksi suuressa osassa Suomea. Ravintola-ala kohtaa nyt sulkemisen paljon heikompana kuin se oli viime kevään ravintolasulun aikana, vertaa Matkailu- ja ravintolapalvelujen (MaRa) toimitusjohtaja Timo Lappi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Enää ei ole jäljellä talouspuskuria. Kaikki rahat on käytetty ja lainaa on otettu niin paljon kuin mahdollista. Moni heiluu konkurssin partaalla.

Lappi odottaa, että maanantaina eduskunnassa käsittelyssä oleva laki pistää ravintolat kiinni puoliltaöin tiistain vastaisena yönä. Hänen mukaansa on ravintoloille hankalaa, että alun perin keskeytyksen oli ilmoitettu tulevan voimaan jo maanantaiaamuna.

Myös Suomen Yrittäjien asiantuntijan Karoliina Katilan mielestä ravintoloiden tila on nyt kovin erilainen kuin viime keväänä.

– Rajoituksia on ollut jo hyvin pitkään. Mitä pitempään ne ovat käytössä, sitä vaikeammaksi tilanne syvenee.

Poukkoillut tiedotus iso haitta

Katilan mukaan monilla ravintola-alan yrittäjillä ei ole mahdollisuutta mukauttaa toimintaa esimerkiksi ravintolaruoan kotiinkuljetuksella.

– Alkava viikko merkitsee täydellistä keskeytystä hyvin useille.

Katila toteaa, että Suomen päättäjien poukkoillut tiedottaminen on vaikeuttanut osaltaan ravintolayrittäjien tilannetta.

– Täytyy olla keino reagoida tulossa oleviin rajoituksiin. Jos tuleva ei ole tiedossa riittävän ajoissa, sopeuttaminen hankaloituu valtavasti.

Yrittäjien asiantuntijan mukaan haittana on sekin, että työsopimuslaissa ja yhteistoimintalaissa ei ole enää voimassa väliaikaisia koronamuutoksia.

Koronatartuntojen määrästä ravintoloissa on Katilan mukaan tullut julki ristiriitaista tietoa.

– Viranomaisten joidenkin arvioiden mukaan ravintolatartuntojen osuus kaikista tartunnoista on vain muutamia prosentteja. Onkin erittäin tärkeää, että ravintoloiden kiinnipanon välttämättömyys tulee tarkasteltua läpikotaisesti.

Ei loppukiriä tai ruuhkaa

Edessä oleva tauko ravintolaan pääsyssä ei aiheuttanut loppukiriä tai ruuhkaa ravintoloissa, joihin STT soitti sunnuntaina.

– Perjantai ja lauantai olivat ehkä hienoisesti vilkkaampia kuin ne ovat olleet meillä korona-aikana, arvioi ravintoloitsija Sinikka Eskola Sokeri-Jussin Kievarista Oulusta.

Hänen mukaansa koronakausi on leikannut asiakkaista turistit tyystin, yrityskäyttö on sekin vähentynyt.

Ravintoloiden sulkemisen lykkäys maanantailta tiistaille ei haittaa Sokeri-Jussin Kievaria.

– Olemme maanantaina jopa tapauksessa kiinni.

Myös Ravintola Kuussa Helsingissä perjantai ja lauantai olivat korona-ajalle asiakasmäärän osalta normaaleja.

– Pandemia-ajalle tyypillistä on se, että suuri osa tulijoista tekee varauksen. Ex-tempore-asiakkaita tulee hyvin vähän, lisäsi hovimestari Mikko Turunen.

Jos eduskunta hyväksyy lakiesityksen, ravintolat on pidettävä suljettuina kolme viikkoa Suomen 19 maakunnasta 15:ssä, esimerkiksi Uudellamaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
12.4.2021
HSY:n hallitus ryhtyy savustamaan eroamasta kieltäytynyttä toimitusjohtajaa ulos – pitää erottamista poliittisena jahtina
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE