Nyheter

Regeringen vill se fler avgiftsfria tjänster inom vården – lag om klientavgifter på remiss under våren

Regeringen föreslår att besök hos sjukskötare i framtiden ska vara avgiftsfria.

Regeringen vill revidera lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården. I det utkast som nu skickas på remiss föreslås fler avgiftsfria tjänster – bland annat ska besök hos sjukskötare och poliklinikbesök för minderåriga bli avgiftsfria. 

ABL

 

Målet med den nya klientavgiftslagen är att förbättra tillgången till tjänster genom att undanröja hinder för vård. Ledorden är att vård ska erbjudas på lika grunder och i rätt tid.

 

– Ändringen syftar också till att öka jämställdheten inom hälsa och prioritera förebyggande tjänster bland annat genom större avgiftsfrihet och skäligare avgifter. Genom denna reform kan vi minska avgifterna för nästan en miljon finländare jämfört med nuläget, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

 

 

Genom det utkast som nu går på remiss skulle bland annat besök hos sjukskötare i primärvården bli avgiftsfria, vilket i dagsläget är fallet i endast 60 procent av kommunerna. Dessutom skulle avgiftstaket, det vill säga den årliga gräns över vilken behandling är avgiftsfri,  utvidgas till att omfatta bland annat mun- och tandvård, terapi och tillfällig hemsjukvård. I fortsättningen skulle också klientavgifter för vilka utkomststöd beviljats bidra till avgiftstaket.

 

Regeringen vill också göra poliklinikbesök avgiftsfria för minderåriga klienter och skolhälsovården avgiftsfri oavsett ålder. Enligt Social- och hälsovårdsministeriet ska också mentalvårdstjänsternas avgiftsfrihet inom primärvården förtydligas och avgiftsfriheten för vård, undersökning och läkemedel i anslutning till smittsamma sjukdomar utvidgas.

 

Utkastet är ute på remiss till den 1 april. Avsikten är att regeringens proposition lämnas till riksdagen under vårsessionen 2020.

 

Källa: STM

 

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE