Politiikka

”Retorinen kikkailu ei ongelmia ratkaise” – Demarinuoret patistelee poliitikkoja uudistamaan sosiaaliturvaa

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi vaatii poliitikkoja esittämään omat vaihtoehtonsa sosiaaliturvan uudistamiseksi.

– Suomen monimutkainen ja monelta osin vanhanaikainen sosiaaliturva kaipaa uudistamista. 1.1.2019 käyttöön tuleva kansallinen tulorekisteri mahdollistaa aidosti järjestelmää automatisoivan ja modernisoivan uudistuksen, Näkkäläjärvi kirjoittaa.

– Poliitikkojen ja puolueiden pitäisikin nyt aktivoitua keskustelemaan sosiaaliturvasta ja esittelemään omia vaihtoehtojaan, jotta kansalaisilla olisi mahdollisuus ottaa eduskuntavaaleissa kantaa asiaan.

Hän pitää uhkana, että keskustelu kilpistyy väittelyyn sosiaaliturvan vastikkeellisuudesta, jossa on vaihtoehtoina aktiivimallin kaltainen voimakkaasti työttömiä kurittava ajattelu ja puhdas perustulo, jossa aktiivisuutta ei edellytetä.

– Muitakin ja selvästi parempia vaihtoehtoja on.

– Sosiaaliturvan uudistamista on katsottava uudesta kulmasta. Tähän Demarinuoret tarjoaa malliksi Yleisturvaa, jossa nykyinen sosiaaliturvan tilkkutäkki yhdistetään yhdeksi kokonaisuudeksi joka kattaa kohtuullisen vähimmäiskulutuksen ja asumiskulut. Yleisturva on askel digitaaliseen yhteiskuntaan ja hyödyntää tulossa olevaa kansallista tulorekisteriä automatisoimalla järjestelmän. Yleisturvan viimesijainen toimeentuloturva taataan automaattisesti, kun sille on tarve.

”Nyt olisi kaikilla puolueilla korkea aika ottaa kynttilä vakan alta.”

Näkkäläjärven mukaan yleisturva on järjestelmänä yksinkertaisempi ja automatisoi maksatusta samalla, kun se kannustaa aktiivisuuteen.

– Mallissa korkeamman tuen saaminen edellyttää aktiivista työnhakua. Aktiivinen työnhaku pitää sisällään työvoimakoulutukseen osallistumisen, työhakemusten lähettämisen ja vaatimuksen siitä, että tarjottu työpaikka on otettava vastaan.

– Yleisturva on myös kiinteästi yhteydessä työllistymistä parantaviin palveluihin ja kolmen kuukauden välein on käytävä haastatteluissa, joissa pyritään edistämään henkilön työllistymistä. Jos henkilö kieltäytyy aktivoinnista ilman hyväksyttävää perustelua, kiristetään työn vastaanottamisvelvoitetta.

Sosiaaliturvan iso uudistustyö on Näkkäläjärven mukaan jäämässä seuraavalle hallitukselle.

– Nyt olisi kaikilla puolueilla korkea aika ottaa kynttilä vakan alta ja kertoa mitä haluaisivat Suomen sosiaaliturvajärjestelmälle tehtävän. Pelkkä retorinen kikkailu ei järjestelmän ongelmia ratkaise, Näkkäläjärvi kirjoittaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat