Nyheter

Rickard Ström: Sipiläregeringen brydde sig bara om de rika

Rickard Ström är kongressombud för socialdemokraterna i Västanfjärd, Åboland.

I samband med Finlands svenska socialdemokraters kongress i Karis passade Arbetarbladets medarbetare Henrik Helenius på att kolla stämningarna hos några delegater. Sist ut är Rickard Ström från Västanfjärds socialdemokratiska förening.

Henrik Helenius

Arbetarbladet

 

I och med att socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne blev statsminister fick vi en regering som tar hand om den vanliga människan mer än vad Juha Sipiläs förra regering gjorde. Det säger Rickard Ström som representerade Västanfjärds socialdemokratiska förening vid Finlands svenska socialdemokraters kongress i Karis.

 

Han kan i efterskott bara kallt konstatera faktum.

 

– Sipiläregeringen brydde sig bara om de rika.

 

Med sina 30 år på nacken var Rickard Ström en av de yngre delegaterna under FSD-kongressen.

 

Vid ett företag som heter VS-Poraus jobbar han som jordvärmeborrare och installator av kollektorslangar som ska placeras ner i jorden.

 

– Firman finns på Kimitoön men vi arbetar mest i Åbotrakten, säger Ström som tidigare varit anställd vid Västanfjärds mekaniska verkstad.

 

VS-Poraus är en liten firma med två ägare och bara två anställda. En av ägarna är hans bror.

 

Det finns en del småföretag men inga industriella arbetsplatser inom Västanfjärd som tidigare var en självständig kommun. Ström anser att Västanfjärd var en för liten kommun för att klara sig själv.

 

– Därför var det bättre att vi gick in i storkommunen Kimitoön. Men det kommunala beslutsfattandet har nog blivit mer avlägset i och med samgången. Åldersmässigt domineras Västanfjärd dessutom av äldre personer.

 

På sikt hade det alltså ändå blivit omöjligt att fortsätta som en självständig kommun. 

 

Ström är nöjd med att det finns fullt upp med jobb inom det företag där han arbetar. 

 

– Genom att oljepriserna stiger så går allt fler över till jordvärme. Hela tiden har vi jobb med att byta från centralvärme till jordvärme.

 

Rickard Ström vill därtill föra fram ett starkt argument som talar för för jordvärme.

 

– Den är mycket miljövänlig vilket gör att den är en framtidsbransch.

 

Han tillhör Industrifacket genom Dalsbruks metallarbetarfackavdelning nr 54 där han är styrelsemedlem. I gamla tider var den avdelningen dominerad av kommunisterna och de politiska striderna med socialdemokraterna var hårda.

 

– Idag är de striderna borta. Sedan FN-Steel lade ner valsverket i Dalsbruk år 2012 har det inte heller varit mycket så värst mycket aktivitet inom vår fackavdelning.  Den konkursen varit ett verkligt hårt slag både för Dalsbruk och för Västanfjärd

 

Ström påminner i alla fall om att det istället uppstått en del småföretag efter det som en gång var det stora valsverket.

 

Trots att metallfackavdelningen i Dalsbruk trappat ner så är Ström aktiv inom facket.

 

– Jag har gått på en del fackliga kurser och gör det fortfarande. Där lär man sig hela tiden någonting nytt. Särskilt kurserna i förhandlingsteknik har varit mycket nyttiga.

 

Västanfjärds socialdemokratiska förening är en liten organisation. Men man håller ändå igång verksamheten.

 

– Vi samlas till våra stadegeenliga möten och ett tiotal medlemmar brukar möta upp. I allmänhet hålls mötena i Västanfjärds gamla kommunalkansli.

 

Rickard Ström har också tidigare varit delegat för sin förening vid FSD-kongresserna.

 

– Det var trevligt att igen se gamla bekanta och stämningen var god. I synnerhet nu då vi haft ett regeringsskifte.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE