Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Riikka Purran tyyli puhua kuumensi opposition: “Tämmöistä retoriikkaa ei kaivata tänne”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
SDP:n ryhmäjohtaja Tytti Tuppurainen ja puheenjohtaja Antti Lindtman eduskunnan täysistunnossa tänään.

Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) puheenvuoro opposition vaihtoehtobudjeteista keskustellessa sähköisti tunnelmaa eduskunnassa.

Demokraatti

Demokraatti

Purra antoi rajua palautetta opposition vaihtoehdoista.

– Oppositiota leimaa kunnianhimottomuus, ja toisaalta himo korottaa veroja. Tähän on helppo sanoa: ei kiitos, hän vastasi, kun eduskunta keskusteli SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja Liike nytin varjobudjeteista.

– Näyttäisi olevan samaa taattua vihervasemmistolaista laatua, millä mennään. Veronkiristyksiä maalla, merellä ja ilmassa, jotta kaikki ikävät säästötoimet voisi perua ja jakaa vielä vähän lisää entisten päälle. Nämä opposition ehdotukset eivät tuo mitään lisäarvoa edellisen hallituksen talouspolitiikkaan, joka perustui rajattomien resurssien väärille profetioille, Purra sanoi.

SDP:N puheenjohtaja Antti Lindtman aloitti ihmettelyn Purran tavasta puhua. Lindtman muistutti, että Suomi on vaikeassa tilanteessa. Hallituskin varautuu lisäleikkauksiin ja veronkorotuksiin.

– Nyt kaikki oppositiopuolueet ovat tuoneet oman vaihtoehtonsa, jossa kussakin vähän eri tavalla osoitetaan, että valtiontaloutta on mahdollista vahvistaa toisella tavalla. Mutta valtiovarainministeri ei näe missään vaihtoehdossa yhtään mitään hyvää. Eli ei yhtään mitään hyvää. En usko, että tällä otteella Suomi nousee.

Lindtmanin mukaan Suomi tarvitsisi enemmän sitä, että katsotaan keinoja avoimesti.

– Kelpaako matalampi verotus pieni- ja keskituloisille palkansaajille ja eläkkeensaajille? Sitä me esitämme, sitä me tarjoamme. Kelpaako, jos ei, niin kertokaa miksi ei, Lindtman kyseli.

Myös keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ihmetteli valtiovarainministerin tyylilajia. Saarikon mielestä siitä kuulsi läpi vahva ylimielisyys.

– Kertooko se hädästä, siitä tosiasian muistuttelusta esimerkiksi, että viime vaalikaudella teidän vaihtoehtonne oli aivan samalla tavalla Suomea velkaannuttava kriisien keskellä kuin mitä silloinen hallitus valitsi? Vai kertooko se hädästä siinä, että vaalilupaukset olivat kaikkea muuta kuin tämä kovan oikeiston puhe, jota nyt suomalaisille tarjoilette, Saarikko kyseli.

VIHREISTÄ kansanedustaja Saara Hyrkkö kuittasi, että valtiovarainministerin kritiikki ei sinänsä yllätä, “kun hallitus on niin selkeästi päättänyt pitää käsijarrun päällä ja jättää talouden uudistamisen ja ympäristökriisin jatkumisen tulevien hallitusten huoliksi”.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sanoi Purralle, että kyse on arvovalinnoista.

– Te olette antamassa heille, joilla jo eniten on ja ottamassa heiltä, joilla on vähiten.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen sätti erityisesti SDP:n vaihtoehtobudjetin. Hänen mukaansa hallituksella ja SDP:llä on totaalisen erilainen linja.

– Yli 800 miljoonan euron veronkiristykset, jotka kohdistuvat ennen kaikkea suomalaiseen yrittämiseen, siis heihin, jotka luovat tähän maahan työpaikkoja. Monen teidän säästöpäätökset ovat käytännössä ilmaa täynnä, Marttinen sanoi.

Monen kokoomuslaisen tavoin Marttinen kaipasi SDP:ltä vaikutusarviointeja työllisyyteen.

– Me emme siis tiedä, paljonko tämä teidän vaihtoehtonne heikentää työllisyyttä verrattuna taas vastaavasti hallituksen budjettiin.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jani Mäkelä kertoi odottaneensa vaihtoehtobudjeteilta enemmän.

– Se, mikä näistä kajastaa läpi, on se, että oikeastaan ei ole mitään muuta vaihtoehtoa opposition mielestä kuin verojen korotus.

SDP:N ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen vastasi, että toisin kuin hallitus, SDP on vaihtoehdossaan pitänyt kiinni vaalien alla tekemistään lupauksista.

– Sotessa ei meidän vaihtoehdossamme leikata eikä koulutuksesta leikata.

– Kun te moititte meitä, ministeri Purra, aika kovin sanoin sillä aika ikävällä ilmaisulla himoverottajat, voitteko te myöntää tämän tosiasian, että tässä me tarjoamme vaihtoehdon, jossa pieni- ja keskituloisille palkansaajille ja eläkkeensaajille on matalampi verotus, keveämpi verotus kuin tässä teidän vaihtoehdossa. Kelpaisiko tämä vaihtoehto teille, Tuppurainen jatkoi.

Keskustan ryhmäjohtajan Antti Kurvisen mielestä jo nyt näkee, että Orpon hallituksen talouspolitiikalta on pudonnut pohja pois.

– Arvoisa valtiovarainministeri Purra, te otatte enemmän velkaa kuin keskusta ottaisi omassa vaihtoehdossaan, Kurvinen sanoi.

– Perussuomalaiset ovat pettäneet kaikki lupaukset, mitkä te olette antaneet äänestäjillenne. Erityisesti olette pettäneet autoilijoille antamanne lupaukset. Ei bensan hinta alene. Turvekaan ei edes ole uusiutuvaa, SDP:n Joona Räsänen sanoi ja markkinoi SDP:n vaihtoehtobudjettia:

– Luulisi, että tällainen vaihtoehto myös hallitukselle kävisi, että tehtäisiin oikeudenmukaisesti, että ei annettaisi niitä veronkevennyksiä heille, jotka tienaavat 14 000 euroa kuukaudessa niin kuin hallitus tekee, vaan nimenomaan pieni- ja keskituloisille palkansaajille ja eläkeläisille kevyempi työn verotus. Sitä on sosialidemokraattinen työn linja ja luulisin, että tämä kyllä hallitukselle kelpaisi.

KESKUSTAN varapuheenjohtaja Markus Lohi palasi Purran puhetyyliin. Lohi sanoi, että valtiovarainministerin puhetta kuunnellessa mieleen tuli vanha sananlasku: ylpeys käy lankeemuksen edellä.

– Politiikan retoriikassa ollaan menty nyt niin koville kierroksille ja jakamaan poliittisia päättäjiä ja kansaa kahtia, että tästä ei hyvää välttämättä seuraa. Hyvä hallitus, paha oppositio, tai toisinpäin. Mieleeni tulee lähinnä Ronald Reaganin puheet Neuvostoliitosta, kun hän piti puheen Amerikan kansalle ja totesi, että tämä on siunattu maa ja tuo pahuuden valtakunta. Tämmöistä retoriikkaa ei kaivata tänne. Ehkä ajat eivät vielä ole tarpeeksi hankalat, kun tällaiselle on varaa. Minusta ei pitäisi olla.

Lohi ehdotti kaikille puolueille, että Suomeen rakennettaisiin yhdessä vaalikausien yli ulottuva talousohjelma, jotta sovittaisiin menokatto ja veroaste kahdeksi vaalikaudeksi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson katsoo hallituksen tekevän rajusti kansaa jakavia ja köyhyyttä lisääviä päätöksiä. Anderssonin mukaan on mahdollista sekä vähentää eriarvoisuutta että huolehtia valtiontalouden tasapainosta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simulan mukaan oppositiosta ei ole sopeutustoimiin, vaan se siirtäisi päätöksiä seuraavan hallituksen kontolle.

– Millaista vastuunkantoa se on, kysynpä vaan. Noinko hyvin te ryvetyitte vasemmistohallituksessa, hyvä keskusta, Simula kysyi.

PÄÄMINISTERI Petteri Orpo (kok.) ryhtyi puolustamaan Riikka Purran puhetapaa ja viittasi Markus Lohen puheisiin.

– Kun tästä tyylistä puhutte, kannattaa lukea se ryhmäpuheenjohtaja Kurvisen puheenvuoro. Se ei ainakaan ollut esimerkki siitä, miten rakennetaan hyvää yhteistyötä, Orpo sanoi.

Orpon mukaan oppositiolla on vaihtoehto, mutta ei vastuullista vaihtoehtoa eikä kuuden miljardin sopeuttamisesta pidetä kiinni.

SDP:n vaihtoehdon Orpo sanoi nojaavan työttömyyteen kun taas hallituksen työllisyyteen.

– 100 000 työpaikkaa, jotka ovat hallituksen uudistusten mukaisia, te pyyhitte ne kaikki pois. Ja siksi te piilottelette luultavasti niitä vaikutusarvioita ja meillä on oikeus ne nähdä, että mikä on työllisyysvaikutus, Orpo moitti SDP:tä.

Vasemmistoliitolla on kyllä Orpon mielestä vaihtoehto, mutta se perustuu massiivisiin veronkiristyksiin.

– Tämä maa ei veroja kiristämällä, johon kuitenkin te kaikki näytätte pistävän toivonne, nouse. Verojen kiristäminen on kuin yrittäisi nostaa itseään hiuksista suosta, Orpo sanaili.

Vihreiden Saara Hyrkkö korjasi vihreiden olevan sitoutunut tasapainottamaan julkista taloutta kuuden miljardin edestä.

SDP:N Seppo Eskelinen toi keskusteluun huolensa Itä-Suomen tilanteesta. Hän sanoi, että hallitus on unohtanut aluepolitiikan ja aluekehityksen ja että nämä sanatkin ovat vieraita hallitukselle.

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen palasi jälleen Riikka Purran puheen tyylilajiin syyttäen tätä kovasta kielenkäytöstä.

– Puhuiko tuossa alussa Suomen valtiovarainministeri vai kenties nimimerkki ”Riikka”, Honkonen piikitteli.

Puheenvuoron saanut Riikka Purra syytti hänkin SDP:tä vaikutusarvioinnin puutteesta ja muistutti SDP:n vaatineen vaikutusarvioita hallitukselta.

– Siinä, että keskituloisen työntekijän verotus laskee, siinä ei todella ole mitään pahaa, hän vastasi SDP:n kritiikkiin.

Purran mukaan hallituksen tärkein periaate on, että kokonaisveroaste ei nouse.

Purra puolusti myös itse opposition vaihtoehtobudjetteja käsitellyttä puheenvuoroaan.

– Sanoisin, että tässä maassa ei ole koskaan mätkitty hallitusta ja sen ohjelmaa, ei edes Juha Sipilän (kesk.) kaudella yhtä paljon kuin nyt. Teidän ei ehkä kannata uhriutua siinä, mikäli vaihtoehtobudjetissa teidän omia vaihtoehtojanne käsitellään juuri siihen tapaan kuin vaihtoehtobudjettien käsittelyssä yleensä on tapana.

SDP:n Antti Lindtman huomautti Purran ensimmäisessä puheenvuorossaan pelkästään arvostelleen opposition vaihtoehtoja ja ihmetteli, että valtiovarainministeri sen jälkeen hämmästelee, kun hallitusta arvostellaan.

– Johtuisikohan se siitä, että teidän puheet nyt siellä ministeriaitiossa ovat aivan täysin toiset kuin oppositiojohtaja Purran? Vannoitte suomalaisille ennen vaaleja, että pienituloisilta leikkaukset eivät käy perussuomalaisille. Vannoitte suomalaisille juuri ennen äänestyksen alkamista, saitte äänet, sillä pääsitte nyt sinne ministeriaitioon, ministeriauton takapenkille. Ja nyt ajatte näitä leikkauksia, Lindtman sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE