Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Taattua sosialismia ja tukipolitiikkaa” – näin Purra liiskasi opposition varjobudjetit

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Valtiovarainministeri Riikka Purralta (ps.) ei löytynyt armoa oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteille.

Demokraatti

Demokraatti

– Oppositiota leimaa kunnianhimottomuus, ja toisaalta himo korottaa veroja. Tähän on helppo sanoa: ei kiitos, hän vastasi, kun eduskunta keskusteli SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja Liike nytin varjobudjeteista.

Purra kuitenkin kiitti oppositiopuolueita “kovasta yrityksestä”.

– Näyttäisi olevan samaa taattua vihervasemmistolaista laatua, millä mennään. Veronkiristyksiä maalla, merellä ja ilmassa, jotta kaikki ikävät säästötoimet voisi perua ja jakaa vielä vähän lisää entisten päälle. Nämä opposition ehdotukset eivät tuo mitään lisäarvoa edellisen hallituksen talouspolitiikkaan, joka perustui rajattomien resurssien väärille profetioille.

Tämä hallitus ei hänen mukaansa pelkää vaikeitakaan ratkaisuja.

– Jos suomalaisen hyvinvoinnin tulevaisuuden turvaaminen edellyttää kipeitä toimia tässä ja nyt, me pidämme linjan ja myös toteutamme sen. Me emme pelkää arvostelua, vaan toivotamme sen tervetulleeksi.

VAIHTOEHTOBUDJETIT joutuivat Purran hampaisiin yksi kerrallaan. Hän kuvaili, että SDP:n vaihtoehto perustuu olennaisesti ihmisten ja yritysten himoverotukselle.

Lisää aiheesta

– Suomen kansantalous kärsii kitukasvusta, ja SDP on valmis jatkamaan tätä kituuttamista tappamalla kasvun edellytykset veronkorotuksin. 830 miljoonan veronkorotukset! Mistään ei näy usko ihmisten omaan vastuuseen omasta elämästään. Taattua sosialismia ja tukipolitiikkaa.

– Jos yksilö ei ole jo nääntynyt valtion alle, se nääntyy tämän vaihtoehtobudjetin jälkeen.

Purra ihmetteli sitä, että SDP peruisi kaikki keskeiset hallituksen säästötoimet ja rakenneuudistukset asumistuesta työttömyysetuuksiin.

– Julkisen talouden tila ei demareiden näkövinkkelistä aiheuta tarpeita menosäästöille. Rakenneuudistuksille sosialidemokraatti ei näe tarvetta. Hyvin menee, mutta menköön. Veroja toki korotetaan melkein miljardilla.

KESKUSTAN vaihtoehtoa Purra kritisoi poliittisesti vastuuttomaksi.

– Sysäätte leikkauksia seuraaville hallituksille – uskallatteko muuten sitten osallistua? – ja korotatte verotusta puolella miljardilla eurolla. Ilmeisesti keskustan leikkausstrategia on velkaantua riittävästi, jotta pääsemme nauttimaan EU:n uusista elpymisvälineistä, kerrankin nettosaajana. Tämä ei ole hallituksen linja.

Suomen kokonaisveroaste on maailman ehdotonta kärkeä – eikö keskusta näe tätä ongelmaksi, jota pitäisi sopeutustoimien ohella myös ratkoa, Purra kysyi.

– Harmaan talouden torjunnassa keskusta on onnistunut luomaan talouspoliittista alkemiaa. Jokainen panostettu euro tulee keskustan mukaan viitenä eurona takaisin. Tämä on fantastista!

VASEMMISTOLIITON vaihtoehdossa Purra kiinnitti huomiota “yleisen sosialismin ohella pankkiveroihin”.

– SDP taisi ehdottaa pankkien kansallistamista jo 1970-luvulla. Pankkeja verottamalla tuskin pääsemme pakoon kurjaa kasvunäkymäämme. Vasemmistoliitto tekee opposition ennätyksen ehdottamalla vaatimattomasti 3,2 miljardin veronkorotukset. Valtion menoja vasemmisto kasvattaisi ällistyttävät 2,9 miljardia.

Vihreät on hänen mukaansa laskenut “urut auki”, kun puolue ehdottaa veroja korotettavaksi 1,2 miljardilla.

– Menopuolella vihreät leikkaa jälleen “haitallisia yritystukia”, mikä on yhtä fantastista kuin keskustan harmaan talouden ikiliikkuja. Suomeksi tämä leikkuri tarkoittaa verotuksen kiristymistä ja lisävaikeuksia jo valmiiksi vaikeuksissa olevalle vientiteollisuudellemme.

Vihreät ovat valmiit myös verotuksen kiristyksiin antamalla hyvinvointialueille verotusoikeuden, Purra totesi.

– Veroja lisää tuntuu olevan vihervasemmiston täsmälääke jokaiseen ongelmaan.

Liike nyt esittää ainoana Purran mukaan “ihan järkeviä” ehdotuksia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE