Toimituksen kommentit
14.9.2022 17:52 ・ Päivitetty: 14.9.2022 18:01
Riita hoitajista: pikavauhdilla säädetty lakiesitys on ollut hallitukselle erikoinen seikkailu
Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksensä hoitajajärjestöjen työriidan innoittamasta potilasturvallisuuslaista. Esityksen tarkoituksena on varmistaa juridisesti suojelutyö Kanta-Hämettä, Varsinais-Suomea ja Pohjois-Pohjanmaata uhkaavan tehohoidon lakon aikana.
Riidan työntekijäjärjestöt Tehy ja SuPer ovat suojelutyöstä kieltäytyneet. Järjestöt myös vastustavat potilasturvallisuuslakia.
Pikavauhdilla säädetty lakiesitys on ollut hallitukselle erikoinen seikkailu. Normaalissa lainsäädännässä esityksiä hiotaan niin kauan, että hallituspuolueet ovat niistä yksimielisiä. Potilasturvallisuuslain kohdalla tähän ei ollut aikaa, joten hallituksen erimielisyys on nyt valiokunnissa ratkottava eduskunnan erimielisyys.
Miksi kiire? Siksi, että lain valmistelu ilman päällä olevaa lakonuhkaa olisi ollut työmarkkinaosapuolille signaali, jota hallitus ei halunnut lähettää.
Hallituspuolueista vasemmistoliittoa ja jossakin määrin myös vihreitä hiertävät lakiesityksen sisältämät listaukset, joissa on mukana myös varsinaisen lakkouhan alla olevien teho- ja kotihoidon ulkopuolisia aloja.
Esityksessä mainitaan myös synnytykset, ensihoito, päivystys jota ilman potilaan terveydentila vaarantuu vakavasti, pitkäaikaisten sairauksien vaatima välttämätön hoito, edellä mainittuihin välttämättömiin hoitoihin liittyvät lääketieteelliset tukipalvelut ja kotihoito, jota ilman ihmisen henki vaarantuu vakavasti.
Kyse on siis suojelutyön säätämisestä lakiin yhtä alaa, hoitajia, koskien myös tulevaisuuden mahdollisten lakkojen varalta. Laki suojaisi ihmishenkiä, ja poistaisi tarpeen tehdä jatkuvasti uutta vaihteleviin työtaisteluihin soveltuvaa lainsäädäntöä. Miksi se ei kaikille hallituspuolueissa kelpaa?
Lisää aiheesta
YKSI SELITYS on työntekijäpuolen tuntema epäluottamus. Suojelutyöhön on velvoitettu ennenkin. Keväällä, kun hoitajat lakkoilivat kaksi viikkoa, Avi tehtaili suojelutyövelvoitteita sellaista tahtia, että hoitajia oli paikoin töissä enemmän kuin normaalisti.
Potilasturvallisuuslain siis pelätään olevan työnantajapuolen keino lakkojen vesittämiseksi.
Erittäin kannatettavan potilasturvallisuuden lisäksi lain pitäisi jollakin tavoin estää se, ettei työnantajaosapuoli käytä sitä omien työmarkkinatavoitteidensa ajamiseen.
Seuraavaksi eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta antaa esityksestä lausuntonsa yhdessä perustuslakivaliokunnan kanssa. Sote-valiokunnan tehtäväksi jää tehdä lausuntojen pohjalta mietintö, joka etenee aikanaan täysistunnon äänestyksen.
JOS VASEMMISTOLIITTO ja vihreät pysyvät kannassaan ja vaativat esitykseen muutoksia, niitä tehdään poistamalla asioita punakynällä. On mahdollista, että esitys etenee melko pienin muutoksin.
Ääripäässä olisi laki, joka koskee vain teho-osastojen lakkoja. Toki sosiaali- ja terveysministeriö voi vetää lain myös kokonaan pois eduskunnasta. Tiettävästi ainakin yksi valiokunnissa kuultu asiantuntija on kannattanut tätä vaihtoehtoa. Julkisesti samaa mieltä on ollut työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen.
Parhaillaan käynnissä olevaa lähetekeskustelua sekoitti keskiviikkona Helsingin käräjäoikeuden antama, miljoonasakon uhalla höystetty välipäätös, joka tekisi lakkoilusta Tehylle ja SuPerille hyvin kallista. Varsinainen käräjäoikeuden ratkaisu eri osapuolten kuulemisineen on mahdollinen myöhemmin, elleivät sairaanhoitopiirit sitä ennen peruuta turvaamistoimihakemuksiaan.
Perjantaina kansanedustajat ja ministerit on kutsuttu vastaamaan Tehyn ja SuPerin mielenosoittajien kysymyksiin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
14.9.2022 12:34
Marin ihmetteli vasemmistoliiton ja vihreiden salamannopeita liikkeitä: ”Ainakaan itse en ole siinä välissä, siinä 15 minuutin aikana, ehtinyt”
Työmarkkinat
14.9.2022 12:26
Super ja Tehy järjestävät perjantaina mielenilmauksen, jossa mennään eduskuntatalolle