Nyheter

Riksdagen har röstat: Aktiveringsmodellen är nu historia

Pekko Korvuo
Motståndet mot regeringen Sipiläs aktiveringsmodell tog sig både mer och mindre smakfulla uttryck. Nu är den officiellt slopad. (Arkivbild)

Riksdagen röstade idag för att slopa den omstridda så kallade aktiveringsmodell som regeringen Sipilä klubbade igenom under förra mandatperioden. Dessutom återinförs den subjektiva rätten till dagvård.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Aktiveringsmodellen har varit hårt kritiserad ända sedan den föreslogs av regeringen Sipilä. Främst är det nedskärningen på fem procent i dagpenningen för arbetslösa som inte varit tillräckligt aktiva i sitt arbetssökande som fått stor kritik.

 

I vårens riksdagsval var ett slopande av modellen ett av SDP:s vallöften och redan i somras meddelade dåvarande statsministern Antti Rinne att modellen, eller åtminstone nedskärningen, kommer slopas vid årsskiftet.

 

Idag röstade riksdagen. Modellen föll med rösterna 98-62.

 

 

Dessutom röstade riksdagen för att återinföra den subjektiva rätten till dagvård.

 

”Så här gör vi helt konkret samhället jämlikare, steg för steg”

 

FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström är mycket nöjd med besluten.

 

– Det här var förstås väntat, men likväl handlar det om viktiga och stora sakfrågor som skulle förtjäna uppmärksamhet. Så här gör vi helt konkret samhället jämlikare, steg för steg, skriver Kvarnström.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE