Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Rinne: “Pääministerin paikalta puhutaan vastoin sitä, mikä pitää paikkaansa” – Sipilä myönsi, ettei SDP:n vaaliohjelmassa kajottu perusturvaan

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnan kyselytunnilla.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) nosti eduskunnan kyselytunnilta keskusteluun pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen politiikan, joka on eilen julkaistun raportin mukaan lisännyt tuloeroja.

– Erityisesti pienituloisten lapsiperheiden toimeentulo on heikentynyt, Arhinmäki siteerasi Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen katto-organisaatio Sosten julkaisua.

– Lisäksi halliutuksen politiikasta ovat kärsineet työttömät ja opiskelijat sosiaaliturvaleikkauksien mutta myös sosiaaliturvaetuuksien verotuksen ja asumistuen heikentämisen vuoksi.

Arhinmäki totesi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon kertomien perhevapaauudistuksen kaatamiseen johtaneiden syiden tuntuvan eriskummallisilta Sosten julkaisua vasten.

Saarikko perusteli perhevapaauudistuksen kaatumista kyselytunnilla muun muassa sillä, että hallitus haluaa puolustaa lapsiperheitä, eikä toteuttaa näiden kannalta huonoa uudistusta.

Arhinmäki muistutti, että vielä ennen vaaleja pääministeri Sipilä lupasi, ettei perusturvasta leikata.

– Nyt täytyy kysyä, miten tässä pääsi käymään näin pääministeri Sipilä, Arhinmäki tiedusteli.

Sipilä vastasi Arhinmäelle toteamalla, että Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 tuloerot eivät kasvaneet .

– Mutta myönnän sen, että vuonna 2017 ne voivat kasvaa, koska talouskasvu on ylittänyt kaikki ennusteet. Kun näin käy, niin myös tuloerot tahtovat kasvaa.

Sipilä korosti myös pitkäaikaistyöttömyyden vähenemisen auttavan tuloerojen kasvun ehkäisyyn. Hän muistutti, että viimeisen vuoden aikana joka neljäs pitkäaikaistyötön on saanut työtä.

– Tämä on varmasti merkittävin asia, mikä eriarvoisuuskehityksen pysäyttämiseksi on saatu pitkään aikaan tehtyä.

Eduskunnan oma tietopalvelu että valtiovarainministeriön laskelmat ovat osoittaneet tuloerojen kasvaneen

Arhinmäkeä pääministerin vastaus ei tyydyttänyt.

– Pääministeri Sipilä, te ette vastannut miltään osin esittämääni kysymykseen, hän totesi.

– Ennen vaaleja te sanoitte: Perusturvasta ei leikata. Ja nyt selvitys osoittaa, että siitä on leikattu.

Arhinmäki kiinnitti huomiota Sipilän mainitsemiin tuloeroihin. Hän muistutti, että sekä eduskunnan oma tietopalvelu että valtiovarainministeriön laskelmat ovat osoittaneet tuloerojen kasvaneen hallituksen politiikan seurauksena.

Arhinmäki viittasi edellisen hallituksen toimiin. Sekä vasemmistoliitto että SDP olivat kyseisessä hallituksessa, vasemmistoliitto kuitenkin erosi siitä ennen hallituskauden päättymistä. Kataisen ja Stubbin hallituksien ajalta Sosten raportit paljastavat, että kyseisinä vuosina sosiaalietuuksiin tehdyt muutokset olivat pienituloisia suosivia, Arhinmäki muistutti.

– Miten on voinut tapahtua niin, että perusturva on ollut pahimman leikkurin alla?

Sipilä muistutti, että leikkaukset ovat aina kipeitä.

– On totta, että perusturvassa on jäädytetty indeksejä, hän myös tunnusti.

Sipilä kuitenkin korosti jälleen, että indeksien jäädyttäminen oli useimpien puolueiden vaaliohjelmassa.

– Muun muassa SDP:n ja suurin piirtein sillä tasolla, jolla tämä hallitus joutui tämän nyt tekemään. Leikkaukset ovat kipeitä, mutta ilman niitä emme selviäisi siitä kipeästä kestävyysvajeurakasta, joka meillä on edessämme.

Jälleen kerran pääministerin paikalta tässä salissa puhutaan vastoin sitä mitää paikkaansa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei Sipilän esitystä purematta niellyt. Hän tarttui vastauspuheenvuorossaan Sipilän väitteeseen SDP:n vaaliohjelman sisällöstä.

– Jälleen kerran pääministerin paikalta tässä salissa puhutaan vastoin sitä, mikä pitää paikkaansa, Rinne korosti.

– SDP:n vaihtoehdossa ei todellakaan leikattu perustulon indeksistä. Se ei pidä paikkaansa. Esititte väärän todistuksen tässä asiassa.

Rinne kysyikin Sipilältä, miksei hän voi myöntää, että nimenomaan tämän hallituksen päätöksillä yhteiskunnan köyhimmässä asemassa olevat ihmiset ovat joutuneet leikkauksen kohteeksi.

– Ja te lupasitte ennen vaaleja, että perusturvasta ei keneltäkään leikata, Rinne muistutti Arhinmäen tavoin.

Pääministeri Sipilä toisti puheenvuoronsa aluksi jo aikaisemmin antamansa tunnustuksen, että indeksejä on jouduttu jäädyttämään. Hän kehotti Rinnettäkin olemaan rehellinen.

– Jos muistan oikein, teidän ohjelmassa oli 800 miljoonaa indeksien leikkauksesta.

– Siellä toki lukee, että ei leikata perusturvasta, Sipilä kuitenkin tunnusti.

Sipilän viimeinen toteamus herätti täysistuntosalin vasemmassa siivessä “no niin” -huutojen sarjan. Kuluneen puolen vuoden aikana salissa on useaan kertaan taisteltu SDP:n ja hallituksen välillä siitä, mitä SDP:n vaaliohjelmassa tarkalleen lukee. Nyt pääministerikin lopulta tunnusti, että sosialidemokraatit eivät olisi leikanneet perusturvasta.

Sipilän hallitus on puolestaan jäädyttänyt indeksejä myös perusturvasta, kuten oppositiosta moneen kertaan kyselytunnilla esitettiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE