Rinne: ”Pääministerin paikalta puhutaan vastoin sitä, mikä pitää paikkaansa” – Sipilä myönsi, ettei SDP:n vaaliohjelmassa kajottu perusturvaan

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnan kyselytunnilla.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) nosti eduskunnan kyselytunnilta keskusteluun pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen politiikan, joka on eilen julkaistun raportin mukaan lisännyt tuloeroja.

– Erityisesti pienituloisten lapsiperheiden toimeentulo on heikentynyt, Arhinmäki siteerasi Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen katto-organisaatio Sosten julkaisua.

– Lisäksi halliutuksen politiikasta ovat kärsineet työttömät ja opiskelijat sosiaaliturvaleikkauksien mutta myös sosiaaliturvaetuuksien verotuksen ja asumistuen heikentämisen vuoksi.

Arhinmäki totesi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon kertomien perhevapaauudistuksen kaatamiseen johtaneiden syiden tuntuvan eriskummallisilta Sosten julkaisua vasten.

Saarikko perusteli perhevapaauudistuksen kaatumista kyselytunnilla muun muassa sillä, että hallitus haluaa puolustaa lapsiperheitä, eikä toteuttaa näiden kannalta huonoa uudistusta.

Arhinmäki muistutti, että vielä ennen vaaleja pääministeri Sipilä lupasi, ettei perusturvasta leikata.

– Nyt täytyy kysyä, miten tässä pääsi käymään näin pääministeri Sipilä, Arhinmäki tiedusteli.

Sipilä vastasi Arhinmäelle toteamalla, että Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 tuloerot eivät kasvaneet .

– Mutta myönnän sen, että vuonna 2017 ne voivat kasvaa, koska talouskasvu on ylittänyt kaikki ennusteet. Kun näin käy, niin myös tuloerot tahtovat kasvaa.

Sipilä korosti myös pitkäaikaistyöttömyyden vähenemisen auttavan tuloerojen kasvun ehkäisyyn. Hän muistutti, että viimeisen vuoden aikana joka neljäs pitkäaikaistyötön on saanut työtä.

– Tämä on varmasti merkittävin asia, mikä eriarvoisuuskehityksen pysäyttämiseksi on saatu pitkään aikaan tehtyä.

Eduskunnan oma tietopalvelu että valtiovarainministeriön laskelmat ovat osoittaneet tuloerojen kasvaneen

Arhinmäkeä pääministerin vastaus ei tyydyttänyt.

– Pääministeri Sipilä, te ette vastannut miltään osin esittämääni kysymykseen, hän totesi.

– Ennen vaaleja te sanoitte: Perusturvasta ei leikata. Ja nyt selvitys osoittaa, että siitä on leikattu.

Arhinmäki kiinnitti huomiota Sipilän mainitsemiin tuloeroihin. Hän muistutti, että sekä eduskunnan oma tietopalvelu että valtiovarainministeriön laskelmat ovat osoittaneet tuloerojen kasvaneen hallituksen politiikan seurauksena.

Arhinmäki viittasi edellisen hallituksen toimiin. Sekä vasemmistoliitto että SDP olivat kyseisessä hallituksessa, vasemmistoliitto kuitenkin erosi siitä ennen hallituskauden päättymistä. Kataisen ja Stubbin hallituksien ajalta Sosten raportit paljastavat, että kyseisinä vuosina sosiaalietuuksiin tehdyt muutokset olivat pienituloisia suosivia, Arhinmäki muistutti.

– Miten on voinut tapahtua niin, että perusturva on ollut pahimman leikkurin alla?

Sipilä muistutti, että leikkaukset ovat aina kipeitä.

– On totta, että perusturvassa on jäädytetty indeksejä, hän myös tunnusti.

Sipilä kuitenkin korosti jälleen, että indeksien jäädyttäminen oli useimpien puolueiden vaaliohjelmassa.

– Muun muassa SDP:n ja suurin piirtein sillä tasolla, jolla tämä hallitus joutui tämän nyt tekemään. Leikkaukset ovat kipeitä, mutta ilman niitä emme selviäisi siitä kipeästä kestävyysvajeurakasta, joka meillä on edessämme.

Jälleen kerran pääministerin paikalta tässä salissa puhutaan vastoin sitä mitää paikkaansa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei Sipilän esitystä purematta niellyt. Hän tarttui vastauspuheenvuorossaan Sipilän väitteeseen SDP:n vaaliohjelman sisällöstä.

– Jälleen kerran pääministerin paikalta tässä salissa puhutaan vastoin sitä, mikä pitää paikkaansa, Rinne korosti.

– SDP:n vaihtoehdossa ei todellakaan leikattu perustulon indeksistä. Se ei pidä paikkaansa. Esititte väärän todistuksen tässä asiassa.

Rinne kysyikin Sipilältä, miksei hän voi myöntää, että nimenomaan tämän hallituksen päätöksillä yhteiskunnan köyhimmässä asemassa olevat ihmiset ovat joutuneet leikkauksen kohteeksi.

– Ja te lupasitte ennen vaaleja, että perusturvasta ei keneltäkään leikata, Rinne muistutti Arhinmäen tavoin.

Pääministeri Sipilä toisti puheenvuoronsa aluksi jo aikaisemmin antamansa tunnustuksen, että indeksejä on jouduttu jäädyttämään. Hän kehotti Rinnettäkin olemaan rehellinen.

– Jos muistan oikein, teidän ohjelmassa oli 800 miljoonaa indeksien leikkauksesta.

– Siellä toki lukee, että ei leikata perusturvasta, Sipilä kuitenkin tunnusti.

Sipilän viimeinen toteamus herätti täysistuntosalin vasemmassa siivessä ”no niin” -huutojen sarjan. Kuluneen puolen vuoden aikana salissa on useaan kertaan taisteltu SDP:n ja hallituksen välillä siitä, mitä SDP:n vaaliohjelmassa tarkalleen lukee. Nyt pääministerikin lopulta tunnusti, että sosialidemokraatit eivät olisi leikanneet perusturvasta.

Sipilän hallitus on puolestaan jäädyttänyt indeksejä myös perusturvasta, kuten oppositiosta moneen kertaan kyselytunnilla esitettiin.

Keskustelua aiheesta

Timo Soini valitsi, kenen opposition kansanedustajan kanssa hän lähtisi kaljalle – se ei kuitenkaan onnistuisi

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Ulkoministeri Timo Soini haukkuu, taas kerran, opposition esityksen – tällä kertaa verkkosivuillaan. Hän palaa keskiviikkoon, jolloin pääministeri Juha Sipilä antoi eduskunnassa pääministerin ilmoituksen hallituspolitiikasta tänä vuonna.

”Oppositio oli tylsä ja huumorintajuton kuin Hesarin pääkirjoitus. Samaa kurjuusjoikua tunnista toiseen ilman hymyn häivää. Älykäs huumori loisti poissaolollaan.”

Soinin mielestä esimerkiksi vihreiden Ville Niinistö toisti ”koulutusleikkausuikutusta kolmatta vuotta”.

Soinin mielestä poliittisen debatin pitää olla myös hauskaa, oikeaa kansanvallan ilotulitusta tai muuten sitä ei jaksa Erkkikään.

”Jos puheiden perusteella pitäisi valita opposition kansanedustaja, jonka kanssa keskiviikon salikeskustelun perusteella haluaisi lähteä kaljalle päätyisi Päivi Räsäseen, jonka puheenvuoro on debatin paras.”

”Paitsi että Päivi ei käy kaljalla”, Soini täsmentää.

Ulkoministeri kertoi näkemyksistään perjantaina.

Keskustelua aiheesta

Keskustan tapaan nyt myös kokoomus halukas palaamaan perhevapaauudistus-pöytään

Kuva: Thinkstock

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) väläyttää Ylellä, että kokoomus haluaisi neuvotella vielä perhevapaauudistuksesta hallituskumppaneiden kesken.

– Henkilökohtaisesti toivon, että asiaan löytyisi tapa palata vielä työllisyysuudistusten ja budjettiriihen yhteydessä, Mykkänen sanoo Ylelle.

Eilen Demokraatti uutisoi, että myös keskustassa on vielä haluja neuvotella perhevapaauudistuksesta tietyin osin.

– Pöydässä oli paljon sellaisia yhteisiä pieniä nimittäjiä, jotka ovat verrattain pieniä muutoksia tai euromääräisestikin pieniä satsauksia ja olen niitä valmis edistämään, jos näistä saadaan keskustelua käytyä. Palaillaan asiaan ja pöytään pikku hiljaa, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi.

Oppositiossa on oltu pahoillaan siitä, että hallitus ilmoitti aiemmin, että perhevapaauudistus keskeytetään ja se siirtyy seuraavalla hallitukselle.

– Minusta kysymys on koko hallituksen kyvyttömyydestä perhe- ja tasa-arvopolitiikkaan. Selityksiä tuntuu löytyvän muttei ratkaisuja – selityksiä siihen, miksi epäonnistutaan, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on esimerkiksi todennut.

Keskustelua aiheesta

Tässä on Euroopan suurin ongelma, linjaa Sauli Niinistö – ”Ei hänkään nyt kuuta taivaalta odota”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Presidentti Sauli Niinistön mukaan sotimisen jatkuminen Ukrainassa on Euroopan suurin ongelma. Sen ratkaisemiseen kannattaa panostaa, jos pienikin mahdollisuus vain tarjoutuu, Niinistö sanoi suomalaistoimittajille Münchenissä.

Turvallisuuskonferenssissa on jälleen ollut esillä ajatus YK:n suuresta rauhaturvaoperaatiosta Itä-Ukrainassa.

Sellaisen toteutuminen on vielä hyvin epävarmaa, mutta jos operaatiosta sopu YK:n puitteissa, myös Suomen pitäisi varautua olemaan siinä mukana – tarvittaessa myös konkreettisen joukkojen muodossa, Niinistö sanoi.

– Siihen mittaan kun meillä resurssia riittää, ei mitään mahdottomuuksia.

Niinistö kertoi keskustelleensa Ukrainan tilanteesta Münchenissä pariinkin kertaan Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa.

– Ei hänkään nyt kuuta taivaalta odota, presidentti kuvasi tunnelmia.

Vauvaonnitteluja sadellut

Kahdenvälisten tapaamisten lisäksi Niinistön ohjelmassa oli lauantaina arktista turvallisuutta koskeva paneelikeskustelu.

Presidentti kertoi myhäillen suomalaistoimittajille saaneensa onnitteluja perheenlisäyksestä ”jatkuvalla syötöllä”.

– Äsken tuolla arktisessa keskustelussa sellaisiltakin ihmisiltä, joita en ihan välittömästi tunnistanutkaan, Niinistö kertoi.

STT–NIILO SIMOJOKI

Keskustelua aiheesta

Orpo on valmis maksamaan EU:lle enemmän: ”Siksi unioni on olemassa”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Hallitus olisi valmis kasvattamaan Suomen EU-budjettiin maksamaa osuutta, jos raha tuottaisi selkeää lisäarvoa. Näin sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) STT:lle.

Tällaisia kohteita olisivat Orpon mukaan esimerkiksi tutkimus, kehitys, innovaatio, puolustus, turvallisuus ja maahanmuuttoasiat.

– Näihin kun EU suuntaisi varoja, tekisi niitä yhdessä enemmän, se olisi Suomelle eduksi. Jos euro maksetaan, kymmenen euroa saadaan eurooppalaisena lisäarvona takaisin, Orpo kuvailee.

Hallitus linjasi EU-budjetista perjantaina, mutta moni on ihmetellyt, mitä linjaus tosiasiassa tarkoittaa ja onko se sisäisesti ristiriitainen. Toisaalta Britannian lähdön jättämää aukkoa budjetissa ei haluta täyttää, mutta toisaalta Suomi on valmis laittamaan unioniin lisärahaa.

Orpo ei näe asiassa ristiriitaa, vaan pitää luontevana, että uusiin asioihin pitää panostaa.

– Siksi unioni on olemassa. Yhdessä me olemme enemmän kuin yksittäiset valtiot.

Toki neuvotteluissa pyritään hakemaan rahaa myös nykyisen EU-budjetin sisältä, esimerkiksi koheesiorahoista, joilla tuetaan EU:n vähemmän kehittyneitä alueita. Aiemmin iso osa potista on mennyt EU:n uudemmille jäsenmaille, joiden Orpo katsoo kehittyneen siinä määrin, että koheesiopottia voisi nyt pienentää.

Yli vai alle prosentti?

Tällä hetkellä EU:n budjetti on noin prosentti maiden yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta. Orpo katsoo, että budjetti voisi kasvaa noin 1,05 prosenttiin.

Kokoomuksen ja keskustan hallituskumppani sinisten puheenjohtaja Sampo Terho sanoi perjantaina STT:lle, että hänen puolueensa olisi valmis menemään jopa alle prosenttiin.

– Jokaisella puolueella on tietenkin omat tavoitteensa, ja minusta hallituksen kanta on hyvä, Orpo kommentoi.

– Olisi epärehellistä väittää, että voimme samaan aikaan pitää kiinni yhdestä prosentista sekä kaikkien meille tärkeiden asioiden saamisesta.

Edessä on joka tapauksessa pitkä vääntö. Orpon mukaan seuraava EU-budjetti viimeistellään Suomen puheenjohtajuuskaudella syksyllä 2019.

STT–OLLI VESALA

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Entinen oikeusministeri kommentoi SDP:n Rinteen esitystä: ”Jos tällaisen kysymyksen saa hallitukselta…”

Kuva: Lehtikuva

Entinen oikeusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Christoffer Taxell voisi olla sopiva henkilö selvityshenkilöksi selvittämään, noudattaako Suomi kansainvälisiä sopimuksia ja omaa perustuslakiaan palautuksissa.

Taxellin nimen nosti tänään esille SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, joka sanoo Demokraatille lauantaina, että suomalaisten keskuudessa on liikkeellä kysymyksiä, noudattaako Suomi kansainvälisiä sopimuksia ja omaa perustuslakiaan palautuksissa.

– Kansakunnan etu on se, että oikeusvaltioon luotetaan ja ihmiset luottavat siihen, että asiat menevät, kuten lainsäädäntö ja sopimukset edellyttävät.

– Meillä on tehty lainsäädäntömuutoksia syksyn 2015 tilanteen johdosta ja ko. aiemmin. Nyt olisi syytä tarkastella, toimivatko nämä muutokset oikeudenmukaisella ja inhimillisellä tavalla suomalaisen yhteiskunnan turvallisuus huomioon ottaen.

– Kun katselee uutisia Afganistanista ja Irakista tai esimerkiksi Maahanmuuttoviraston Migrin linjanjohtajan kirjoitusta Helsingin Sanomissa, missä kerrottiin että Ruotsissa on itse asiassa väljempi palauttamispolitiikka kuin Suomessa, voisi olla hyödyksi, että pääministeri asettaisi selvitysmiehen, Rinne esitti aiemmin tänään.

Taxell sanoo lauantaina iltapäivällä Demokraatille seuraavansa, mitä asiassa tapahtuu.

– Jos tällaisen kysymyksen saa hallitukselta, silloin luonnollisesti joutuu miettimään, kuten yleensä teen saadessani kysymyksen.

Taxell ei halunnut kuitenkaan vielä sanoa tarkemmin, olisiko hän halukas ryhtymään tehtävään.

Palautuksia koskevaa keskustelua hän sanoo kuitenkin seuranneensa kuten muitakin merkittäviä asioita.

– Seuraan yhteiskunnallista keskustelua kaiken kaikkiaan. En lähde nyt arvioimaan sen eri osia.

Taxell johti viime vuosikymmenen lopulla perustuslain muuttamista valmistellutta parlamentaarista komiteaa.

Keskustelua aiheesta