Nyheter

Risto Laakkonen har avlidit

Foto: ABL-arkiv

Diplomaten, fackföreningsmannen och FSD:aren Risto Laakkonen har gått bort. 

 

Laakkonen inledde sin karriär som huvudförtroendeman och lokalpolitiker i hemstaden Karis. Senare värvades han till fackcentralen FFC, där han bland annat arbetade som ungdomssekreterare och svensk ombudsman. Efter det gjorde han en lång karriär som diplomat (främst i Sverige) och tjänsteman, bland annat på arbetsministeriet.

 

Utöver det var Laakkonen även aktiv i ett stort antal organisationer, inte sällan med koppling till hjärtefrågor som (mång)kultur och nordiskt samarbete.

 

Frågor om invandring och integration stod Laakkonen varmt om hjärtat: bland annat var han under karriären generalsekreterare för den finländska delegationen för invandring och ordförande för Europarådets kommitté för minoritets- och migrationsärenden i Strasbourg.

 

Till FSD och Helsingfors svenska arbetarförening (HSAF)  anslöt han sig år 1985. Han förblev partiet och arbetarrörelsen trogen och var även hedersmedlem i SDP.

 

I en 75-årsintervju i ABL hösten 2014 uttryckte han sina förhoppningar om att stärka kulturens ställning inom partiet, likt på 1970-talet.

 

”Då var författarna och konstnärerna aktivt med – de utgjorde en styrka för partiet, det vill jag bestämt hävda. Om vi förlorar kulturen och kulturpersonligheterna förlorar vi också en mänsklig dimension och ger i stället mer utrymme för kalla, hårdare attityder. Det här är en stor utmaning för SDP”

 

Risto Laakkonen blev 80 år gammal.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE