Opinion

Robert Björkenwall: Socialdemokraterna i Sverige får ökat stöd och alliansen faller på eget grepp

Stefan Löfven varit den enda “vuxna i rummet”, skriver Robert Björkenwall.

“Alliansen har rasat som ett korthus medan S-ledaren Stefan Löfven varit den enda “vuxna i rummet” och hållit en låg, icke ultimativ profil.”

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

Nästan tre månader utan ny regering efter senaste svenska riksdagsvalet så är det tydligt att Moderaterna (M) men även Kristdemokraterna (KD) och Liberalerna (L) straffas av väljarna för spelet i riksdagen och gapet mellan de rödgröna och den borgerliga alliansen ökar med ungefär 5 procentenheter till 5,4 procent till de rödgrönas fördel, visar Statistiska centralbyrån, SCB:s, stora partisympatimätning.

 

Skulle det bli extraval – som många bedömare tror är 50/50-risk för nu – så skulle både L och Miljöpartiet (MP) riskera att falla ur riksdagen. L, MP och KD backar alla i SCB:s partisympatiundersökning. Socialdemokraterna däremot har gått starkt framåt och ökat med 2,2 procentenheter till 30,5 procent i stöd.

 

Liberalerna är det parti som tappat mest i stöd sedan valet. Partiet får 4,3 procent i SCB:s novembermätning, vilket är en statistiskt säkerställd nedgång med 1,2 procentenheter jämfört med valet och knappt över riksdagsspärren på 4 procent av angivna röster.

 

Centerpartiet tycks däremot klara sig helskinnat trots den senaste tidens turbulens i regeringsfrågan. Partiet får 8,6 procent i novembermätningen, vilket är samma som valresultatet. Men Centern och ledaren Annie Lööf har inget vunnit heller på sitt ultimativa kravspel för att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister i en minoritetsregering. Men kanske blir han det ändå till slut om en vecka eller så.

 

Kristdemokraterna, vars kaxiga partiledare Ebba Busch Thor personligen ökat i förtroende på sistone, tappar nu ändå 0,9 procentenheter, en statistiskt säkerställd nedgång sedan valet. KD har 5,4 procent i stöd.

 

Socialdemokraterna ökar med 2,2 procentenheter jämfört med valet, en säkerställd uppgång.

 

Moderaterna tappar något, med 0,6 procentenheter, vilket inte är statistiskt säkerställt. M har i nuläget ett stöd på 19,2  procent i stöd. Knappt större än högerpopulistiska SD.

 

Sverigedemokraterna (SD) ökar med 0,8 procentenheter till 18,3 procent, en säkerställd uppgång.

 

Miljöpartiet tappar 0,4 procentenheter och ligger nu på 4 procent, vilket är en säkerställd nedgång.

 

Vänsterpartiet (V) noterar en liten uppgång på 0,4 procentenheter, men den ligger inom felmarginalen. V har i nuläget 8,4 procent i stöd.

 

Det här visar tämligen tydligt – nu när gapet vuxit mellan de rödgröna och alliansen – att den borgerliga alliansen är förlorare hittills och har fallit på eget grepp. Alliansen har rasat som ett korthus medan S-ledaren Stefan Löfven varit den enda “vuxna i rummet” och hållit en låg, icke ultimativ profil. Och det har uppenbarligen betalat sig under de gångna tre månaderna sedan riksdagsvalet i september. Ett sonderings- och politiskt spel som pågått i nästan tre månader och ännu finns ingen ny regering i sikte så Löfven sitter kvar som övergångsregeringens ledare tills vidare.

 

Som läget nu ser ut i opinionen har den borgerliga alliansen inget att vinna på att driva vidare det pågående spelet ända fram till ett möjligt nyval våren 2019.

Socialdemokraterna och Stefan Löfven behöver däremot inte alls vara rädd för ett nyval om de två borgerliga mittenpartierna L och C inte heller till mitten av december gett klartecken för en S-ledd minoritetsregering och där L och C också lovar stödja regeringens budget och inte rösta för en M-budgetmotion som har stöd av KD och SD.

 

Men om kanske några dagar eller senast i början av nästa vecka vet vi hur det går. Blir det slutförhandlingar med ett givande och tagande mellan S och L och C som leder till en uppgörelse med Löfven som statsminister? Eller rycker vi allt närmare ett nyval om blott några månader?

 

Robert Björkenwall

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE