MENY

Rocky lever och mår bra

Kuva: Foto: Lina Alriksson
Martin Kellerman.

Martin Kellermans slöhumoristiska tecknade dagboksserie fortsätter leverera skarpa dialoger och intressanta infallsvinklar även om intrigen, alltså livet, i vollym 33 handlar om att det går utför i karriärväg.

 

 

Bokanmälan: Martin Kellerman – Rocky kunde ha dött, Kartago förlag, 2017.

 

Rocky kunde ha dött heter nyaste samlingen, men Rocky lever och mår bra. Kanske är det just motgångarna han stöter på – stoppade utbetalningar, rädsla att mista en bekymmerslös tillvaro – som ger lite ny krydda till serien. Favoriten är fortfarande, som så ofta, debuten, alltså volym 1 från 1998. Den är kanske är i ett slag för sig just för att han då slog ur underläge med samhällssatir och alternativ humor, fylld med popkulturella referenser. Serien tappade lite efter succéinledningen, men återfann ganska snabbt sin styrka.

 

Egentligen är det fantastiskt att det blivit så många volymer. Få serier av denna karaktär klarar sig så många år med kvalitetsgaranti. Rocky lirar ensam i högsta ligan med Arne Anka.

 

I nyaste boken är teckningarna lite onödigt grådaskiga och låter lite tjöckre drag ersätta detaljrikedomen. Detta räddas lite av att stilen passar det dystra besked Rocky lever med. Lite dubbelironi över lyxproblemen blir det då han samtidigt köper en industrihall utan klara planer.

 

Dialogerna som följer upp någonting av det som sagts tidigare i konversationen är en viktig faktor i behållningen. Nivån på dessa brukar påverkas av vem Rocky råkar umgås med. Bollplank nummer ett i nyaste boken bidrar med en hel del.

 

Det här är ärligt och vardagligt. Inte längre överraskande, men ett säkert kort. Fick mig att skratta högt på tåget, vilket förstås är härligt pinsamt här i Finland.

Att Rocky har slutat följa med en massa trenden och typ Facebook-fastar är på gott och ont. De aktuella referenserna är inte lika heta, men skämten om hans passiva inställningen hör till de bästa i boken.

 

Det som jag däremot med säkerhet saknar är en starkare dos politik och samhällsengagemang. Rocky skulle ha en hel del att bidra med, det har Kellerman glimtvis visat genom åren. Nu får man nöja sig med en småkul diskussion om Sveriges socialdemokratiska statsminister Stefan Löfven: “Löfven känns inte som han nånsin har någon semester att avbryta. Sitter i kostym på copacabana och går igenom vårpropositionen. Han känns inte som han ens letar upp relaxen på stadshotellet. Han sitter kvar i konferensrummet när de låser och larmar för natten, med en loka och en frallhalva. Det är me-time för Stefan.”

 

 

Diskussion

Kjell Westö: Vi måste lyssna på varandras berättelser

Kuva: Foto: Marica Rosengård. (Bilden beskuren).
Kjell Westö 2017.

Finlands historia präglas av å ena sidan tur, å andra sidan skicklighet och mod.
– Det ger oss paradoxalt nog också ett stort ansvar, sade Kjell Westö i sitt tal på självständighetsdagen.

Lue lisää

Diskussion

Thåström – en rockpoet i motljus

Kuva: Foto: Johan Kvarnström
Thåström på Circus i Helsingfors den 15 november 2017.

Lukas Lundin om Thåströms konsert i Helsingfors: Han erbjuder oss ett alternativ, en kväll då vi, som han själv sjunger i Aldrig nånsin komma ner, kan blunda och flyta långt iväg från allt som är fel.

Lue lisää

Diskussion

Då kampen enade och delade – Guillous romanserie fortsätter fånga både historia och tidsanda

Kuva: Foto: Peter Knutson

Kampen var intensiv då västvärldens unga orienterade sig i nya ideologiska riktningar under det historiska året 1968. I Jan Guillous romanserie får året en egen bok som lyckas väva ihop de centrala händelserna och tidsandan med släkten Lauritzens stridigheter och nya vänskapsband.

Lue lisää

Diskussion

Även hemmafronten får plats i nya Okänd soldat – en utmärkt krigsfilm

Kuva: Foto: Juuli Aschan © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017
Okänd soldat - Rokka & Koskela (Eero Aho & Jussi Vatanen).

Det finns en vinnare inom årets finländska filmkonst, och det är den tredje filmversionen av Okänd soldat, regisserad av Aki Louhimies. Filmen hade premiär 28 oktober och sågs på en dryg vecka av  360 000 personer.

Lue lisää

Diskussion

Vad är Das Kapital värt i dag?

Kuva: Foto: Joachim Kasten

Det har gått 150 år sedan Karl Marx storverk Das Kapital publicerades. Till frågan om vad verket är värt idag finns både ett banalt och ett intellektuellt svar, skriver ABL-medarbetaren Joachim Kasten som besökt en utställning om verket i Hamburg.

Lue lisää

Diskussion