Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Rönnholm: Kohti kuntavaaleja edetään sovitun mukaisesti – painottaa kuntien roolia turvallisen äänestämisen takaamisessa

Jukka-Pekka Flander
SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Kuntavaalijuna puksuttaa eteenpäin. Puolueet ovat varsin vakaasti pysyneet kannassaan, jonka mukaan kuntavaalit käydään ja pyritään järjestämään niin turvallisesti kuin mahdollista. Demokratian on toimittava vaikka korona heittää varjonsa ylleen.

Johannes Ijäs

Demokraatti

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm toteaa, että asiaa seurataan parlamentaarisessa vaalityöryhmässä, jossa kaikki puolueet ovat edustettuina.

– Nyt on kaikkein tärkeintä se, että kunnissa tehdään valmisteluja asianmukaisesti. Että on riittävästi ennakkoäänestyspaikkoja, vaalipäivän äänestyspaikkoja ja vaalivirkailijoita, Rönnholm sanoo.

Rönnholm on parlamentaarisen vaalityöryhmän puheenjohtaja.

Vaalien järjestäminen saattaa tällä kertaa myös kustantaa normaalia enemmän.

– Ne täytyy järjestää sillä tavalla, että ihmiset voivat luottaa järjestelyjen olevan turvallisia. Kunnilla ja kaikkien puolueidenkin kuntapäättäjillä on nyt sekä mahdollisuus että vastuu miettiä järjestelyt tarkkaan.

Rönnholm summaa, että kaikki viittaa tällä hetkellä yhä siihen, että vaalit voidaan pitää.

– Kuten oikeusministeri totesi, jos aivan mahdoton tilanne on, sitten täytyy keskustella uudelleen, Rönnholm lisää.

Kyse on oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) eilen käyttämästä puheenvuorosta.

Henriksson totesi eilen Säätytalolla lähtökohdan olevan edelleen se, että kuntavaalit järjestetään huhtikuussa. Hän lisäsi kuitenkin, että jos Suomessa siirrytään koronarajoitusten tasolle kolme, kuntavaaleja ei voida pitää. Lähiviikot ovat hänen mukaansa ratkaisevia.

Hallitus esitteli viime maanantaina kolme uutta tasoa koronan torjuntaan. Viimeisenä sovellettava taso eli taso kolme tarkoittaisi käytännössä poikkeusoloja ja liikkumisrajoituksia. Kyseessä olisi viimesijainen ja äärimmäinen toimenpide.

Joitakin ääniä vaalien perumiseksikin on kuultu. Yhden niistä esitti valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo, joka haluaisi siirtää vaalit syksyyn. Paloheimon kirjoitukseen tarttui myös kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva.

– Hallituksen olisi hyvä vakavasti harkita vaalien siirtämistä syksyyn, Kanerva kirjoitti Facebookissa.

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaara (sd.) on pohtinut kirjeäänestyksen hyödyntämistä kotimaassa tosin todeten itsekin, etteivät sen mahdollistamat lakimuutokset välttämättä ehtisi voimaan. Jalovaara on esittänyt vaalien siirtämistä kesään.

Antton Rönnholm toteaa, että monien puolueiden piiristä on tullut erilaista ideaa vaaleihin liittyen.

– Kyllä minulla on luottamus, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Sosiaali- ja terveysministeriö sekä oikeusministeriö yhdessä kykenevät arvioimaan vaalien turvallisuutta ja tarvittavia toimenpiteitä, Rönnholm sanoo.

Rönnholm painottaa, että koronatilanteen hoidossa logiikka on ollut se, että pyritään toiminnan mahdollisimman normaalisti.

– Siitä minusta tässäkin pitäisi lähteä. Edetään sovitun mukaisesti. Pyritään siihen, että vaalit voitaisiin järjestää, vaikka onhan tämä kaikille hankala tilanne. Kuntapäättäjät ovat myös sitoutuneet vaaleihin.

Korjattu 29.1. kello 13.15. Uutisissa väitettiin, että Ville Jalovaara näkisi tietoturvauhkan postiäänestämisessä, kyse oli sen näkemisestä digitaalisessa äänestämisessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
6.3.2021
Rönnholm ihmettelee perussuomalaisten ”pelin politiikkaa” – kommentoi SDP:nkin ehdokkaiden vaikeutunutta tilannetta: ”Kaikki mahdollinen tehdään”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE