Uutiset

Roope Lehto – valmis jatkamaan Pirkanmaan demarien puheenjohtajana

Esa Salokorpi
Roope Lehto (oik) on valmis jatkamaan Pirkanmaan Sosialidemokraattien puheenjohtajana.
Esa Salokorpi
Roope Lehto (oik) on valmis jatkamaan Pirkanmaan Sosialidemokraattien puheenjohtajana.
Esa Salokorpi
Roope Lehto (oik) on valmis jatkamaan Pirkanmaan Sosialidemokraattien puheenjohtajana.

Nokian Jäähalli Oy:n toimitusjohtaja Roope Lehto on valmis jatkamaan Pirkanmaan Sosialidemokraattien puheenjohtajana. Lehto on asettunut ehdolle luottamustehtävään, jota hän on hoitanut vuodesta 2010. Piirin puheenjohtaja kuten koko piirihallitus valitaan lauantaina 25. marraskuuta syyspiirikokouksessa.

Demaripiirin puheenjohtajana Lehto on vaikuttanut Pirkanmaan maakuntahallituksen varapuheenjohtajana useita vuosia. Kun demarit keväällä nousivat maakunnan suurimmaksi puolueeksi, hänet valittiin maakuntahallituksen puheenjohtajaksi.

Maakuntahallituksen puheenjohtajan suurin tai ainakin kovin pähkinä purtavaksi on tällä hetkellä sote- ja maakuntauudistus. Pähkinän pureskelu tosin aloitettiin jo ennen vaaleja.

– Sote-uudistus on ollut vielä lähtötilanteen tarkastelua. Kun tai jos  hallitus ”poukkoilujensa” jälkeen kykenee antamaan selkeät pohjatiedot, niin pääsemme eteenpäin.

Sote-uudistus vaatii toki hallinnon luomista ja organisointia, mutta Lehdon mielestä demarien tärkein tehtävä on selvittää ja selittää se, mitä sote-uudistus merkitsee ihmisille.

– Me pidämme huolta myös siitä, että ihmisten tarvitsemat palvelut säilyvät.

Lehto ei ole niin huolissaan maakunta- kuin sote-uudistuksesta. Tiettyjä valtion tehtäviä siirtyy valtiolta maakunnille, mutta niiden järjestäminen ei ole vaikeaa. Järjestelyt tarjoavat jopa uusia mahdollisuuksia.

– Viimeistään maakuntavaalien jälkeen poliittisten puolueiden piirijärjestöt tekevät linjauksensa maakunnan politiikasta. Siksi myös sosialidemokraattisen piirin on oltava heti valmiina ottamaan asiat haltuunsa.

Vaalit puheenjohtajan haastavin tehtävä

Lehdon mukaan hänelle Pirkanmaan demarien puheenjohtajana tärkein tehtävä on eri vaalien hoitaminen. Niitä on parin seuraavan vuoden aikana tarjolla.

– Vaalit kokonaisuudessaan, esimerkiksi ehdokashankinnat, on mielenkiintoinen tehtävä. Sen jälkeen seuraavat neuvottelut luottamusmiespaikoista.

– Yleensä järjestötehtävät kiinnostavat minua. Piirin puheenjohtajan tehtäviin kuuluu oleellisena osana piirijärjestömme edunvalvonta. Lisäksi vastuiden hoitaminen suhteessa alueemme muihin puolueisiin sekä oman puolueen sisällä ja valtakunnallisesti. Uskallan sanoa, että olemme piirinä menesyneet ja saavuttaneet tavoitteemme hyvin.

Lehto puhuu totta. Pirkanmaalla häntä pidetään pystyvänä ihmisenä, jonka kanssa voi neuvotella – vieläpä rauhallisesti.

Neuvottelijaksi syntynyt?

Roope Lehdon ansioluettelo on hämmentävää luettavaa, ja se kestäisi oman juttunsa – varsinkin kun kyse on vasta nelikymppisestä miehestä. Joitakin nostoja:

Hän on toiminut vapaaehtoisena muun muassa nuorisorangaistusten – ja ehdonalaisvalvojana, sovittelijana ja tukihenkilönä. Liekö luonteen lisäksi sieltä ammennettu kokemus ohjannut jo varhain neuvottelamaan?

Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Suomen mielenterveysseura ovat tarjonneet myös kansainvälisiä projekteja.

Tähän väliin voinee kertoa hänen koulutuksensa nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja sekä yhteisöpedagogi Humanistisesta ammattikorkeakoulusta. Lehto jatkaa opintojaan. Hän on alottanut yhteisöpedagogian ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnot.

Entä työkokemus? Nuoriso-ohjaaja, -asiamies, lastenkodin vastaava ohjaaja, TUL:n Tampereen piirin toiminnanjohtaja, Pirkanmaan Sosialidemokraattien vs. toiminnanjohtaja, Vakuutusyhtiö Turvan yhteyspäällikkö ja Nokian Jäähalli Oy:n toimitusjohtaja.

Lukuisia luottamustehtäviä kotikaupungissa, sen eri lautakunnissa, valtuutettuna vuodesta 2005 lähtien. Kaupunginhallituksestakin on kokemusta.

Lehto ei enää tavoitellut kaupunginhallituksen jäsenyyttä, koska hän halusi toimia muun muassa kestävään kehitykseen erikoistuneen Verte Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Toki hän osallistuu kaupunginhallituksen kokouksiin – kaupunginvaltuuston toisena varapuheenjohtaja.

Harrastuksiinkin ehtii – tekeillä neljäs omakotitalo

Mies kertoo harrastavansa rakentamista, talkoita, punttisalia ja sukeltamista. Tekeillä on neljäs omakotitalo.

– Ennen hain vastapainoa työlle liikunnasta. Nykyään enemmän rakentamisesta. On mukava mennä rakennukselle, laittaa musiikki soimaan ja ”nakertaa” rakennuksen töitä. Moni saa omakotitalon rakentamisesta stressin, minä en.

Aikaa riittää – perheellekin, vaikka joskus on tehtävä menojen suhteen valintoja.

– Minulla on hyvät kotijoukot. Vaimo tietää, että en ole liikkeellä itsekkäistä syistä, vaan halusta tehdä muille hyvää. Hän tietää myös sen, että epätervellisempiäkin harrastuksia voisi olla. Lapsetkin ymmärtävät, kun heille asiallisesti selittää. Kekustelu auttaa tässäkin tapauksessa sekä tieysti reilut tuliaiset kokousmatkoilta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat