Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

”Röyhkeä ja törkeä” – STTK:n pääekonomisti lyttää ministeri Terhon esityksen: ”Historia mitätöidään täysin”

Pirjo Mailammi
STTK:n pääekonomisti Ralf Sund.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund luonnehtii Demokraatille eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon esitystä ”röyhkeänä ja pöljänä”,

Topi Juga

Terho esitti aikaisemmin perjantaina blogikirjoituksessaan, että kaikille työssäoloehdot täyttäneille työttömille on jatkossa maksettava ansiosidonnaista työttömyysturvaa jäsenyyksistä riippumatta.

– Esityksellä rikottaisiin vakuutusperiaate, mikä Suomessa nyt on ansiosidonnaisessa ja muissakin eräissä muissakin sosiaaliturvissa, Sund huomauttaa.

– Maksua vastaan saat vakuutuksen, joka antaa tietyn turvan, hän täsmentää vakuutusperiaatetta.

Se, että maksujen osuus on niin pieni, on työehtosopimusneuvotteluiden tulos.

Terho kirjoittaa esityksessään, että jäsenmaksuilla toimintansa rahoittavat työttömyyskassat maksavat vain viisi ja puoli prosenttia ansiosidonnaisen työttömyysturvan kustannuksista. Suurimman osan (94,5 %) etuuksista kustantaa valtio verotuksen kautta sekä työnantajat ja kaikki palkansaajat työttömyysvakuutusmaksuilla. Hän ihmettelee, miksi kassoihin kuulumattomat rahoittavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka eivät siitä mitään hyödy.

Sund ei Terhon sanomaa purematta niele, vaikka toteaakin luvut sinällään oikeiksi.

– Se, että maksujen osuus on niin pieni, on työehtosopimusneuvotteluiden tulos. Teoreettisesti voidaan ajatella, että järjestäytyneet palkansaajat ovat ikään kuin ”ostaneet” alhaisen prosenttilukeman esimerkiksi alhaisemmilla palkankorotuksilla, kuin mitä he muuten olisi saaneet.

– Valtion noin suuri maksuosuus on siis ostettu historian saatossa, Sund täsmentää.

Toteutuessaan ministerin esitys siis tekisi työmarkkinaneuvottelupöydissä vuosikymmenten saatossa tehdyt sopimuksen mitättömiksi.

– Ministerin esitys on tässä mielessä röyhkeä ja törkeä.

Terhon esiin nostamat kustannusosuudet ovat olleet Sundin mukaan voimassa ainakin viimeiset parikymmentä vuotta. Hän pitääkin Terhon katsantokantaa hyvin yksipuolisena ja pelkistävänä.

– Hän unohtaa, miten kyseiset luvut ovat muodostuneet. Historia mitätöidään täysin.

Tässä hyökätään peitellysti järjestäytymistä vastaan.

Sund korostaa lisäksi, että kyseisessä 94,5 prosenttiin sisältyy myös valtion maksaman työmarkkinatuen osuus, jonka valtio takaa kaikille suomalaisille riippumatta kuuluuko henkilö ammattiliittoon vai ei.

– Tämän osuus on leijonanosa tästä luvusta. Tämäkin tässä Terhon sitaatissa vähän unohtuu.

Sund pohtii, että Terhon nostama esitys putkahtaa aika ajoin poliittiselta oikealta laidalta.

– Kun tiedetään, että ay-liikkeen ylläpitämällä sosiaalivakuutusjärjestelmällä ja järjestäytymisasteella on yhteys, niin kyllähän tässä nyt on piilotettuna kirveenä se, että tämä on järjestöpoliittinen hyökkäys. Tulkitsen, että tässä hyökätään peitellysti järjestäytymistä vastaan.

– Tämä on tietysti aika outoa istuvalta ministeriltä, joka muutoin kuitenkin nojaa toiminnassaan kolmikantaisuuteen. Sinisethän tässä nyt vain paljastaa karvansa. Jos tarkastellaan perinteistä oikeisto-vasemmisto-jaottelua, niin puolue sijoittuu tässä asiassa kokoomuksesta jopa oikealle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE