Ulkomaat
11.1.2023 14:00 ・ Päivitetty: 11.1.2023 14:00
Ruotsi muuttaa ydinvoimalakejaan – Kristersson: ”Reaktoreita voi tulevaisuudessa rakentaa useammille paikoille”
Ruotsi muuttaa ydinvoimalakejaan salliakseen uusien laitosten rakentamisen. Lausuntokierrokselle lähteneessä esityksessä poistetaan rajoitukset uusien reaktorien sijoittelulle ja sallitaan reaktorien määrän kasvattaminen.
Muutettu lainsäädäntö on tarkoitus saada voimaan maaliskuussa 2024. Nykyisin Ruotsin lain mukaan maassa saa olla enintään kymmenen ydinreaktoria. Uusia saa rakentaa vain nykyisten ydinvoimaloiden alueelle eli Forsmarkiin, Oskarshamniin ja Ringhalsiin. Molemmat rajoitukset on nyt määrä poistaa.
Ruotsissa on tällä hetkellä kuusi toimivaa reaktoria, kun niitä on enimmillään ollut kaksitoista.
- Muutamme lainsäädäntöä niin, että reaktoreita voi tulevaisuudessa rakentaa useammille paikoille kuin mitä nyt on mahdollista, sanoi pääministeri Ulf Kristersson.
Ympäristöministeri Romina Pourmokhtarin mukaan muutos avaa mahdollisuuksia rakentaa pienydinvoimaloita.
- Sopeutamme lainsäädäntöä uuteen teknologiaan, hän sanoi.
KRISTERSSON ja Pourmokhtari eivät ottaneet kantaa siihen, minne uudet laitokset saattaisivat sijoittua, vaan totesivat sijoittelupäätösten olevan teollisuuden käsissä. Tarve on suurin Ruotsin eteläisissä osissa, jossa sähkön kysyntä on suurinta. Heikot siirtoyhteydet maan pohjoisosiin nostavat sähkön pörssihintoja maan eteläosissa.
Sähköpula on kärjistynyt alueella sen jälkeen kun yhteensä neljä Ringhalsin ja Oskarshamnin reaktoria suljettiin ja Barsebäckin kahden reaktorin ydinvoimala pantiin kokonaan kiinni.
Ympäristöministeri Pourmokhtarin mukaan hallitus tutkii mahdollisuuksia ottaa Ringhalsin kaksi suljettua reaktoria uudelleen käyttöön.
Reaktorien omistajat, energiayhtiöt Vattenfall ja Uniper, eivät kuitenkaan ole innostuneet uudelleenkäynnistyksestä. Yhtiöiden mukaan yksiköiden alasajo ja purkaminen on edennyt jo liian pitkälle, jotta reaktorien ottaminen takaisin käyttöön olisi mahdollista.
Ruotsin elinkeinoelämän keskusjärjestö Svenskt Näringsliv kiitteli porvarihallituksen lainsäädäntöhanketta.
- Nämä päätökset ovat hyviä ja tärkeitä edellytyksiä, jotta saisimme tarvittavat investoinnit etenemään, sanoi toimitusjohtaja Jan-Olof Jacke.
Ydinvoimaa vastustava ympäristöpuolue ei nähnyt ydinvoiman tuovan ratkaisua Ruotsin energiaongelmiin.
- Meillä on ihmisiä jotka pelkäävät sähkölaskunsa avaamista, ja nyt pitäisi keskittyä tuottamaan lisää edullista sähköä nopeasti. Hallituksen pitäisi nyt tehdä päätöksiä jo käsittelyssä olevista merituulivoimahankkeista, sanoi ympäristöpuolueen toinen puheenjohtaja Per Bolund.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.