Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ruotsi taklaa jengiongelmaa uudella lailla – ministeri pelkää rikollisuuden vielä pahenevan

LEHTIKUVA / AFP

Ruotsissa astuu vuorokauden vaihtuessa voimaan uusi laki, joka antaa poliisille mahdollisuuden käyttää niin sanottuja ennaltaehkäiseviä pakkokeinoja.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Expressenin mukaan uusi laki mahdollistaa esimerkiksi sellaisten ihmisten kuuntelemisen, jotka eivät ole epäiltynä rikoksesta, mutta saattavat tehdä vakavia rikoksia. Aiemmin samanlaista toimintatapaa on voitu käyttää epäiltyjä vakoojia ja terroristeja vastaan. Ruotsin oikeusministeri Gunnar Strömmer on kutsunut jengirikollisuuden tilannetta sisäiseksi terrorismiksi.

-  Kun kuvailen tätä sisäiseksi terrorismiksi, se ei ole vain sanoilla leikittelyä, vaan se johtaa myös osin erilaiseen työkalupakkiin, Strömmer sanoi TV4:n Nyhetsmorgon-ohjelmassa.

Strömmer kertoi samassa haastattelussa myös pelkäävänsä, ettei jengirikollisuudesta päästä hetkessä eroon, ennemmin päinvastoin.

-  On oletettava, että tämä tilanne jatkuu, ja se voi mennä vielä pahemmaksi ennen kuin tilanne kääntyy paremmaksi, Strömmer sanoi.

Jo toistakymmentä ihmistä on saanut syyskuussa surmansa jengeihin liittyvässä väkivallassa Ruotsissa.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson sanoi aiemmin tällä viikolla pitämässään puheessa, että Ruotsin nykylainsäädäntöä ei ole suunniteltu ”jengisotaa ja lapsisotilaita” varten.

Kristersson on pitänyt erityisen ongelmallisena sitä, että jengit käyttävät järjestelmällisesti alaikäisiä väkivallantekoihin näiden saamien kevyempien tuomioiden vuoksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE